956
Λόγω της μετάλλαξης Δέλτα στο Ισραήλ δόθηκε η οδηγία να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 12 ετών | REUTERS/Amir Cohen

Μετάλλαξη Δέλτα και τέταρτο κύμα: πώς μπορούμε να το αποφύγουμε

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2021, 12:46
Λόγω της μετάλλαξης Δέλτα στο Ισραήλ δόθηκε η οδηγία να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 12 ετών
|REUTERS/Amir Cohen

Μετάλλαξη Δέλτα και τέταρτο κύμα: πώς μπορούμε να το αποφύγουμε

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2021, 12:46

Ολα τα βλέμματα πλέον έχουν στραφεί για παρατήρηση στη Βρετανία, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. Τι ακριβώς προκάλεσε στη Βρετανία η μετάλλαξη Δέλτα;

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ο μέσος κυλιόμενος όρος της εβδομάδας είναι 25.000 κρούσματα την ημέρα. Οπως υπογραμμίζουν οι Times του Λονδίνου, πολύ χονδρικά εκεί βρισκόταν η χώρα κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου κύματος τον Απρίλιο, αλλά και του προηγούμενου πανδημικού κύματος τον Νοέμβριο.

Τα περιστατικά αυξάνονται κατά 60% κάθε εβδομάδα, ωστόσο, λόγω της υψηλής εμβολιαστική κάλυψης στη χώρα, οι εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία καταγράφουν μικρή αύξηση.

Μάλιστα, οι νοσηλείες είναι πιο κάτω και από τα επιδημιολογικά μοντέλα πρόβλεψης, ενώ λόγω των αυξημένων εμβολιασμών, σήμερα, Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 24.248 νέα κρούσματα στη χώρα, όμως μόλις 15 νεκροί.

Στη χώρα μας, χωρίς να φαίνεται ιδιαίτερα αυξημένη η θετικότητα, από την περασμένη Πέμπτη άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα αυξήθηκαν:

  • 156% τα κρούσματα την Πέμπτη 1 Ιουλίου (761) σε σύγκριση με την ίδια μέρα της προηγούμενης εβδομάδας (489)
  • 195% την περασμένη Παρασκευή (771), σε σύγκριση με την Παρασκευή 25 Ιουνίου (395)
  • 266% το Σάββατο με 1.001 κρούσματα έναντι 375 την ίδια μέρα της προηγούμενης εβδομάδας
  • 262% την Κυριακή με 638 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη Κυριακή είχαν καταγραφεί 236

Η αύξηση στα κρούσματα, βεβαίως, δεν είναι πάντα ακριβώς όσο μεγάλη φαίνεται, καθώς εξαρτάται ευθέως από τον αριθμό τον δειγμάτων που εξετάστηκαν. Ο λόγος των δύο αριθμών, άλλωστε, παράγει το συντελεστή θετικότητας. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη καταγραφή αυξητικής τάσης πάνω από 200% για περισσότερες από πέντε ημέρες, δεν μπορεί παρά να θέτει τους επιστήμονες ενώπιον μιας σημαντικής εξέλιξης. Εν προκειμένω, ενός γενικού συναγερμού υπό τον φόβο της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.

Κι αυτό γιατί όπως δείχνει ο πίνακας εξέλιξης του (πλήρους) εμβολιασμού, απέχουμε πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες από τη Βρετανία…

Tο 49,5 των πολιτών στη Βρετανία είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 38,1%

«Αν δεν αυξηθούν οι νοσηλείες, η γενική αίσθηση είναι ότι ίσως να μην υπάρχουν χειρότερα», λέει στους Times του Λονδίνου η δρ Αλισον Πίταρντ, ειδική σύμβουλος Εντατικολογίας και Αναισθησιολογίας στο νοσοκομείο του Λιντς. «Υπάρχει πάντα το χειρότερο σενάριο και η ανησυχία στο πίσω μέρος του μυαλού μας, καθώς ο εχθρός μας έχει αποδείξει ότι παραμονεύει στη γωνία…».

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα δεδομένα από τη Βρετανία από τη μία πλευρά δείχνουν τον ρυθμό εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και από την άλλη σκιαγραφούν τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες σε αυτήν. Η παραλλαγή Δέλτα είναι πλέον κυρίαρχη στη χώρα και αποτελεί το 95% όλων των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αρχής Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, οι νεότεροι σε ηλικία, οι μη εμβολιασμένοι αλλά και οι μερικώς εμβολιασμένοι που έχουν δηλαδή κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου (με πολλά άτομα να ανήκουν σε μία ή περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες), βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Περισσότερο απ’ όλους, φυσικά, οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους από λοίμωξη Covid-19.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από την Εθνική Στατιστική Αρχή της Βρετανίας, το ποσοστό μολύνσεων στις ηλικίες από 16 έως 24 ετών, είναι 14 φορές πιο συχνό από τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.

Οπως εξηγεί η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας αναμένεται να χτυπήσει κυρίως τους ανεμβολίαστους, τους ανοσοκατασταλμένους και παιδιά. «Ωστόσο, δεν φαίνεται να χτυπά με πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια», τονίζει η ίδια.

Συμπτώματα

Υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στην εκδήλωση συμπτωμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον δρ Τιμ Σπέκτορ, καθηγητή Γενετικής Επιδημιολογίας στο Kings College του Λονδίνου, η λοίμωξη που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα στου νέους, μοιάζει αρκετά με ένα έντονο κρυολόγημα.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα από τους ασθενείς με μετάλλαξη Δέλτα είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Πονόλαιμος
  • Καταρροή από τη μύτη

Τα πιο συχνά συμπτώματα του πανδημικού στελέχους είναι:

  • Βήχας
  • Πυρετός
  • Δύσπνοια
  • Απώλεια όσφρησης και γεύσης
Γιατί είναι διαφορετική η μετάλλαξη Δέλτα

Εάν είχαμε μόνο το πανδημικό, αρχικό στέλεχος της Γουχάν, η πανδημία θα είχε τελειώσει στη Βρετανία, υπογραμμίζει ο Guardian. Με τη μετάλλαξη Αλφα (βρετανική), ίσως βγαίναμε από την υγειονομική κρίση το φθινόπωρο.

Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα άλλαξε τα πάντα. Κι αυτό διότι είναι 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος, το οποίο ήταν επίσης 60% πιο μεταδοτικό από το πανδημικό στέλεχος του κορονοϊού.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να οδηγήσει στις κλίνες του νοσοκομείου διπλάσιο αριθμό ασθενών από ό,τι η μετάλλαξη Αλφα.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια

Οταν εμφανιστεί μία μετάλλαξη είναι όλοι επιφυλακτικοί. Και αυτό ισχύει και για την περίπτωση της Δέλτα. «Είναι περίπλοκη, αλλάζει συνεχώς η εικόνα της και δεν είναι καθόλου σαφής αυτή τη στιγμή. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά με την πρώτη δόση», λέει ο Νέιλ Φέργκιουσον από το Imperial College του Λονδίνου.

Το ευτυχές είναι ότι πλέον έχουν συλλεχθεί αρκετά δεδομένα, και είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το στέλεχος Δέλτα (εδώ), στην περίπτωση όμως που κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Αρα, το πιο σημαντικό είναι όχι απλώς να εμβολιαστούμε, αλλά να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία άμεσα, ώστε να είμαστε ασφαλής και να περιορίσουμε όσο γίνεται τη μετάδοσή του.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, υπάρχουν τέσσερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

  1. Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο. Ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
  2. Κάνουμε συχνά προληπτικά self-tests, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (δύο εβδομάδες από την τελευταία δόση)
  3. Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου υπάρχει συγχρωτισμός και δεν μπορούμε να φοράμε τη μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας
  4. Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...