Στο πρώτο μέρος της έρευνας για την φάμπρικα των διορισμών σε θέσεις ειδικών συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων στα πολιτικά γραφεία των υπουργείων (εδώ), το Protagon αποκάλυψε 14 αποφάσεις υπουργικού συμβουλίου για την αύξηση των θέσεων που κόστισαν στον προϋπολογισμό περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ παίρνονταν αυτές οι αποφάσεις, συγγενείς μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταλάμβαναν θέσεις στα πολιτικά γραφεία.
Στο δεύτερο μέρος της έρευνας το Protagon παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των διορισμένων συγγενών πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης – από τον Γιώργο Τσίπρα, τον εξάδελφο του πρωθυπουργού που προσλήφθηκε ως ειδικός σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών και τη σύζυγό του, που μπήκε στο Υποδομών, έως τα τρία μέλη της οικογένειας Βούτση, τις ανιψιές του Παναγιώτη Κουρουμπλή και άλλους που τοποθετήθηκαν σε νευραλγικές θέσεις υπουργείων ενώ οι σύζυγοι/θείοι/ξαδέλφια/σύντροφοι τους κυβερνούσαν.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ως ειδικός σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών διορίστηκε τον Ιανουάριο του 2015, δύο ημέρες μετά τις εκλογές, ο Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο διορισμός του έγινε από τον Νίκο Κοτζιά, και η αμοιβή του ως ειδικός σύμβουλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είχε οριστεί σε «εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο», δηλαδή περίπου 1100 ευρώ. «Η υπηρεσία του ανωτέρω λήγει αυτοδικαίως με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της θητείας του υπουργού Εξωτερικών», αναφερόταν στο σχετικό Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Τρεις μήνες μετά, ο Γιώργος Τσίπρας διορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών. Με βάση νόμο του Ιανουαρίου του 2016 για τις αμοιβές στο Δημόσιο, ο βασικός μισθός γενικού γραμματέα υπουργείου ανέρχεται στα 3.230 ευρώ.
Λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του Γιώργου Τσίπρα, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε την απόσπαση του Ευάγγελου Καλπαδάκη, ανιψιού του Νίκου Βούτση, από το υπουργείο Εξωτερικών, στη θέση του προϊσταμένου του Διπλωματικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Η Αγγελική Παπάζογλου, σύζυγος του Νίκου Βούτση, τοποθετήθηκε ειδική σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του συζύγου της, τότε υπουργού Εσωτερικών, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015. Έως τότε η κυρία Παπάζογλου ήταν υπάλληλος στον κλάδο Διοικητικού Οικονομικού του υπουργείου Εσωτερικών, απ’ όπου και αποσπάστηκε με απόφαση του ίδιου του Νίκου Βούτση. Κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2015 έπαψε να ασκεί τα καθήκοντά της στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εσωτερικών, ενώ μόλις ανέλαβε ο επόμενος υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επανατοποθετήθηκε ως ειδική σύμβουλος. Τον Μάρτιο του 2016 η απόσπασή της στο πολιτικό γραφείο του κ. Κουρουμπλή έληξε και επέστρεψε στην οργανική θέση της στο υπουργείο. Οκτώ μήνες μετά, με απόφαση του επόμενου υπουργού Εσωτερικών, του Πάνου Σκουρλέτη, η Αγγελική Παπάζογλου διορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας – στη συγκεκριμένη απόφαση αναφέρεται ότι βρισκόταν στην Διεύθυνση Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο διορισμός της ως μέλος του ΔΣ προβλεπόταν τριετής, όμως, τέλη Ιουνίου του 2017 υπέβαλε την παραίτησή της, η οποία έγινε δεκτή, και συνέχισε να ασχολείται με τα καθήκοντά της στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η Παναγιώτα Φασούλα, ανιψιά του Παναγιώτη Κουρουμπλή, διορίστηκε στο πολιτικό γραφείο του θείου της επί υπουργίας του στο Εσωτερικών, ως μετακλητή υπάλληλος, τέλη Σεπτεμβρίου του 2015. Δύο μήνες πριν, τον Ιούλιο, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως υπουργός Υγείας ακόμη, την είχε διορίσει και πάλι ως μετακλητή υπάλληλο στο πολιτικό του γραφείο ενώ ήταν υπουργός Υγείας. Η θητεία της στο πολιτικό γραφείο του θείου της έληξε τον Ιανουάριο του 2016.
Με απόφαση του θείου της, Νίκου Τόσκα, αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Ευαγγελία Καμίδου διορίστηκε στο πολιτικό γραφείο του στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015. Αρχικά ο διορισμός της έγινε ως μετακλητής υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη μισθολογική κλίμακα ΣΤ. Το οποίο, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το υπουργείο Οικονομικών (https://www.minfin.gr/web/31511/nomoi-pou-aphoroun-te-misthodosia-demosion-ypallelon), αντιστοιχούσε σε μισθό 1092 ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση του Νίκου Τόσκα για τον διορισμό της ανιψιάς του πάρθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Δεκαπέντε ημέρες μετά, η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε και ο διορισμός της άλλαξε σε θέση ειδικής συμβούλου. Τον Ιανουάριο του 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε αυξήσεις των μισθών των ειδικών συμβούλων και συνεργατών. Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε μιλώντας για προκλητικές αυξήσεις τις οποίες «υπάλληλοι με αντίστοιχα προσόντα (σ.σ. στο Δημόσιο) θα χρειαστούν 30 χρόνια υπηρεσίας περίπου για να φτάσουν».
Οταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης παραιτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2016, λόγω του κυβερνητικού ανασχηματισμού και της αυτονόμησης του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έληξε τυπικά και η συνεργασία με όλους τους ειδικούς συμβούλους-συνεργάτες-μετακλητούς που απασχολούσε στο πολιτικό γραφείο του. Τότε, στο σχετικό Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αναφερόταν ότι η ανιψιά του ελάμβανε μισθό που αντιστοιχούσε σε αυτόν της ειδικής συμβούλου με πανεπιστημιακή εκπαίδευση (μισθολογική κλίμακα 15), δηλαδή στα 1800 ευρώ. Ο κ. Τόσκας παρέμεινε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών (σκέτο, χωρίς το Διοικητικής Ανασυγκρότησης) και επαναδιόρισε την ανιψιά του, η οποία παρέμεινε στο γραφείο του έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ο θείος της παραιτήθηκε οριστικά. Την ίδια ημέρα που έληξε η θητεία της ως ειδική σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, διορίστηκε από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη στο δικό του πολιτικό γραφείο, όπου και φαίνεται ότι παρέμεινε για 26 ημέρες, μέχρι και την παραίτηση του τελευταίου λόγω ανασχηματισμού και την αντικατάστασή του από τον Αλέξη Χαρίτση.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, σύζυγος της (βουλευτού τότε και κατόπιν αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας) Σίας Αναγνωστοπούλου, αποσπάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 στο πολιτικό γραφείο του Νίκου Παρασκευόπουλου, υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Η απόσπασή του έγινε από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου εργαζόταν με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η αρχική απόφαση του κ. Παρασκευόπουλου ανέφερε ότι αποσπάται στη θέση του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου με συγκεκριμένες αποδοχές που αντιστοιχούν σε κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είκοσι ημέρες μετά, στα τέλη Φεβρουαρίου 2015, υπήρξε τροποποίηση της πιο πάνω απόφασης, και συγκεκριμένα στο σκέλος που αφορούσε εμμέσως τις αποδοχές. Όπως αναφερόταν στην τροποποίηση, ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος θα εκτελούσε τα καθήκοντα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού «παράλληλα με την άσκηση των κυρίων καθηκόντων του», χωρίς να αναφέρεται κάτι άλλο.
Ακολούθησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, που σήμαιναν την παραίτηση των ειδικών συμβούλων-συνεργατών στα πολιτικά γραφεία των μελών της κυβέρνησης, και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που σήμανε την επαναπρόσληψή τους. Τότε, στη σχετική απόφαση για τον κ. Γιαννακόπουλο (η σύζυγος του οποίου εκείνη την περίοδο ήταν αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας) αναφέρθηκε ότι η αμοιβή του για τη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου θα είναι επιμίσθιο 50% του κυρίου μισθού του, τον οποίον όπως φαίνεται συνέχιζε να λαμβάνει λόγω της παράλληλης άσκησης των καθηκόντων του στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου. Τον Νοέμβριο του 2016 με τον ανασχηματισμό έληξε και η θητεία του στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης.
Τον Φεβρουάριο του 2015, πάντα στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, αποφασίστηκε ο διορισμός της Ελισάβετ Σίσκου, ανιψιάς της (βουλευτού τότε και αργότερα αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας) Σίας Αναγνωστοπούλου, ως μετακλητής υπαλλήλου. Λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 η θητεία της έληξε στις 28 Αυγούστου, όμως, την ίδια ημέρα διορίστηκε στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου. Στις 23 Σεπτεμβρίου, με την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η ανιψιά της Σίας Αναγνωστοπούλου επαναδιορίστηκε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, όπου και παρέμεινε μέχρι τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου 2016.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ο Γιώργος Καλπαδάκης, ανιψιός του Νίκου Βούτση, διορίστηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Δύο μήνες μετά, με την υπογραφή του τότε υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, διορίστηκε και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της φορέα Enterprise Greece. Όταν αποσύρθηκε από τη θέση του στο πολιτικό γραφείο Δραγασάκη λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, διορίστηκε αυθημερόν διευθυντής στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, στη υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 επαναδιορίστηκε στο πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου Δραγασάκη ως ειδικός σύμβουλος.
Ως διευθυντής των πολιτικών γραφείων Δραγασάκη και Χουλιαράκη ο μισθός του κ. Καλπαδάκη υπαγόταν στο μισθολογικό κλιμάκιο 4, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το οποίο ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να φτάσει σε έξι χρόνια από την πρόσληψή του και αντιστοιχούσε με 1270 ευρώ περίπου. Ως ειδικός σύμβουλος στο γραφείο Δραγασάκη επαναδιορίστηκε με αμοιβή που αντιστοιχεί στο μισθολογικό κλιμάκιο 6, το οποίο μπορεί να φτάσει ένας δημόσιος υπάλληλος μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας, και αντιστοιχεί στα 1387 ευρώ. Τον Αύγουστο του 2016 ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε αποδεκτή την παραίτησή του από τη θέση του ειδικού συμβούλου, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 έκανε επίσης αποδεκτή την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Enterprise Greece, αυτή τη φορά ως υπουργός Οικονομίας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ – ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Η σύζυγος του Γιώργου Τσίπρα και εξ αγχιστείας εξάδελφη του πρωθυπουργού Αθανασία Ψαρουδάκη διορίστηκε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη ως μετακλητή υπάλληλος τον Σεπτέμβριο του 2015, αμέσως μετά τις εκλογές. Προηγουμένως, από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο του 2015, ήταν και πάλι στο γραφείο του Χρήστου Σπίρτζη, ενώ εκείνος ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Στις 5 Νοεμβρίου 2016, με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η συνεργασία της λύθηκε και την ίδια ημέρα επανατοποθετήθηκε ως μετακλητή υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υποδομών-Μεταφορών.
Στο ίδιο υπουργείο, στα τέλη Απριλίου του 2015, διορίστηκε ως γενική γραμματέας η Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, σύντροφος του Δημήτρη Βίτσα. Εκείνη την περίοδο ο Δημήτρης Βίτσας ήταν βουλευτής, ενώ ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η Πέτη Πέρκα παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Φεβρουάριο του 2017 για να αναλάβει τον ίδιο μήνα την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Παραιτήθηκε και από αυτή τη θέση τον Μάρτιο του 2018.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Μόλις ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέλαβε υπουργός Ναυτιλίας τον Νοέμβριο του 2016 απέσπασε στο πολιτικό του γραφείο την άλλη ανιψιά του, την Ελένη Κουρουμπλή, από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όπου εργαζόταν. Η κυρία Κουρουμπλή συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας όταν, τον Σεπτέμβριο του 2017, γελούσε προκλητικά εντός της Βουλής την ώρα που εκφωνούσε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διέκοψε την ομιλία του και της ζήτησε να περάσει έξω αν δεν μπορεί να σταματήσει. Τον Νοέμβριο του 2018, όταν ανέλαβε υπουργός ο Φώτης Κουβέλης, η απόσπαση της Ελένης Κουρουμπλή έληξε και επέστρεψε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Η Ξανθή Παπαδοπούλου, μητέρα του πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου, διορίστηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, σε θέση ειδικού συνεργάτη. Τότε υπουργός Υγείας ήταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Έπειτα από διάλειμμα ενός περίπου μήνα, λόγω των δεύτερων εκλογών του 2015, επαναδιορίστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, αυτή τη φορά σε θέση ειδικού συμβούλου στο πολιτικό γραφείο του νέου υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Έκτοτε φαίνεται να συνεχίζει τη θητεία της εκεί, ενώ τον Ιούλιο του 2017, με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου ορίστηκε και ως μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στα τέλη Ιανουαρίου του 2015 ανατέθηκαν στον Παναγιώτη Δούρο, αδερφό της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, καθήκοντα μετακλητού δημοσίου υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Ξυδάκη. Αυτό συνέβη παράλληλα με την απασχόλησή του κ. Δούρου στην «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ», η οποία εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Στην απόφαση για την τοποθέτησή του, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρθηκε ότι λόγω της κύριας απασχόλησής του στην Ελληνικό Φεστιβάλ, οι αποδοχές του για τη θέση στο πολιτικό γραφείο θα ανέρχονταν στο 50% της κύριας θέσης του. Στη σύντομη προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2015, ο Παναγιώτης Δούρος τοποθετήθηκε στο πολιτικό γραφείο της υπηρεσιακής υπουργού Πολιτισμού Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, ενώ από τις 23 Σεπτεμβρίου επανατοποθετήθηκε, με την ίδια αμοιβή, στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά. Τον Απρίλιο του 2016, όταν ανακοινώθηκε η λύση της σύμβασής του κ. Δούρου, αναφέρθηκε ότι το μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο βρισκόταν ήταν το 19ο, το οποίο αντιστοιχεί σε 2154 ευρώ, καθώς και ότι είχε οριστεί ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Μπαλτά.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Τον Σεπτέμβριο του 2015 η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου διόρισε στο πολιτικό της γραφείο τον ανιψιό της Στέφανο Σίσκο, αδερφό της Ελισάβετ Σίκου που είχε επίσης διοριστεί στο γραφείο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Εναν χρόνο μετά, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός ήταν ακόμα στη θέση της προέκυψε λύση της συνεργασίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News