Πλατείες και γέφυρες κάτω από τα κύματα και μνημεία που χτίστηκαν αρκετά μακριά από την ακτή, αλλά πλέον τα χτυπούν τα κύματα: Αυτή είναι η εικόνα του μέλλοντος στις παραθαλάσσιες μεγαλουπόλεις που απειλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με έρευνα αμερικανικής ομάδας. Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις και στην Ελλάδα με το παραθαλάσσιο τμήμα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να κινδυνεύουν άμεσα.
Μέσα από μια σειρά από έξυπνα φωτομοντάζ και μια έρευνα που επιχειρεί να κινητοποιήσει τον πληθυσμό για το μέγεθος του προβλήματος, η αμερικανική ερευνητική ομάδα Climate Central τονίζει ότι μια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς θα ανεβάσει τη στάθμη των υδάτων κατά 4,7 μέτρα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα κατακλυστούν από τη θάλασσα περιοχές όπου ζουν 280 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ αν η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει τους τέσσερις βαθμούς η άνοδος της στάθμης θα είναι διπλάσια και θα κατακλυστούν περιοχές όπου ζουν 600 εκατομμύρια άνθρωποι.
Στο διαδραστικό χάρτη φαίνεται ότι επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην Ελλάδα, άμεσα ορατές κοντά και γύρω στα αστικά κέντρα κοντά στη θάλασσα, σε παραθαλάσσιες εκτάσεις και λιγότερο στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Με μια άνοδο της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς οι χάρτες δείχνουν ότι θα πλημμυρίσει η περιοχή του Φαλήρου, κυρίως στο Δέλτα, και η Δραπετσώνα, ενώ με αύξηση κατά τέσσερις βαθμούς ένα μέρος του Πειραιά θα βρεθεί κάτω από το νερό. Όλο το παραλιακό μέτωπο στο Σαρωνικό, από το Φάληρο ως τη Βουλιαγμένη θα καλυφθεί από τα νερά σε κάποια απόσταση από την ακτή. Σημαντικά προβλήματα θα υπάρχουν και στον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και τον Μαραθώνα.
Στην Θεσσαλονίκη ενδέχεται να δούμε την περιοχή γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό και το λιμάνι να καταβυθίζονται. Κάτω από τα νερά θα βρεθεί το δυτικό τμήμα του Βόλου, σημαντικό τμήμα της Πάτρας, , όπως επίσης και εκτάσεις στον Νότιο Ευβοϊκό, στην περιοχή της Χαλκίδας, στο Άργος, τον Πύργο. Εισβολή της θάλασσας θα γίνει στην κοιλάδα του Αξιού, στο Νέστο, τη Λαμία, τον Αμβρακικό και το Μεσολόγγι.
Σε μικρότερο βαθμό φαίνονται να απειλούνται τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αν και μέρος της Κέρκυρας, γύρω από την πόλη, αλλά και περιοχές γύρω από τα Χανιά και το Ηράκλειο θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Πόλεις όπως το Μαϊάμι και η Νέα Ορλεάνη θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις σοβαρότερες συνέπειες, σύμφωνα με την έκθεση. Σε περίπτωση ανόδου κατά 4 βαθμούς, αναφέρει ο Telegraph, οι επιπτώσεις θα είναι βαρύτερες στην Kίνα, διότι πόλεις όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σαγκάη θα κινδυνεύσουν άμεσα. Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν ακόμη πόλεις και μεγάλοι πληθυσμοί στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, όπως ακόμη δεκάδες εκατομμύρια στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την Αίγυπτο και τη Βραζιλία.
Η αύξηση της στάθμης σε τέτοια επίπεδα θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο αιώνες και πιθανόν μέχρι και 2.000 χρόνια, αναφέρει στην έκθεσή της η ομάδα.
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να περιοριστεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, περίπου δηλαδή πριν από το 1800. Αυτό θα γίνει με περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, προϊόν της καύσης σε κινητήρες.
Η έκθεση δημοσιεύεται ενόψει της συνόδου για το κλίμα που θα γίνει στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 11 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή 195 χωρών. .Ωστόσο ακόμα και αν οι στόχοι που έχουν θέσει 150 χώρες πριν από τη σύνοδο εκπληρωθούν (αυτό εξαρτάται και από την οικονομική βοήθεια που έχουν ζητήσει αρκετές για να το πετύχουν), η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί και πάλι να φτάσει τους τρεις βαθμούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News