815
Στο νέο της βιβλίο, η Μαζαρίν Πινζό Μιτεράν λέει πως η εφηβεία της ήταν βουτηγμένη στη σιωπή και στο ψέμα | Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images/Ideal Image

Μαζαρίν Πινζό: Η ζωή μου ως κρυφή κόρη του Μιτεράν

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2024, 18:08
Στο νέο της βιβλίο, η Μαζαρίν Πινζό Μιτεράν λέει πως η εφηβεία της ήταν βουτηγμένη στη σιωπή και στο ψέμα
|Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images/Ideal Image

Μαζαρίν Πινζό: Η ζωή μου ως κρυφή κόρη του Μιτεράν

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2024, 18:08

Το 1994, έναν χρόνο πριν από τη λήξη της 14ετούς παραμονής του Φρανσουά Μιτεράν στη γαλλική προεδρία, η Γαλλία ήρθε αντιμέτωπη μια συγκλονιστική αποκάλυψη: Ο γάλλος πρόεδρος είχε αποκτήσει μια νόθα κόρη με την επιμελήτρια Τέχνης Αν Πινζό. Ο Μιτεράν και η Πινζό έκρυβαν επιμελώς την ταυτότητα της κόρης τους, Μαζαρίν, επί πολλά χρόνια, κρατώντας την σε ημι-απομόνωση σε ένα μεγάλο διαμέρισμα στο Παρίσι, όπου ζούσε διπλή ζωή λέγοντας ψέματα για το ποια πραγματικά είναι.

Σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2005, η Πινζό περιέγραφε τον Μιτεράν ως ένας πολύ στοργικό πατέρα. Τώρα, καθώς πλησιάζουν τα 50ά της γενέθλιά, τον Δεκέμβριο, η Μαζαρίν Πινζό παρουσιάζει μια πιο ζοφερή εκδοχή της παράδοξης ανατροφής της με ένα νέο βιβλίο, στο οποίο ισχυρίζεται ότι οι γονείς της «της έκλεψαν αυτό που θα μπορούσε να είναι μια κανονική παιδική ηλικία», υποδηλώνοντας ότι αυτό της έκανε μεγάλη ζημιά.

Η Πινζό, σημειώνουν οι Times, έχει γράψει ήδη αρκετά βιβλία, μυθιστορήματα κυρίως, και είναι γνωστή στον λογοτεχνικό κόσμο. Το συγκεκριμένο, όμως, είναι διαφορετικό. Σε αυτό περιγράφει με λεπτομέρειες από τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσε ως «κρυφή κόρη του Προέδρου». Η ίδια έχει πει, πάντως, ότι δεν κατηγορεί τους γονείς της για όσα της συνέβησαν: «Νομίζω ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν, χωρίς κακές προθέσεις. Θα μπορούσα να τους κρατήσω κακία, αλλά ήταν παγιδευμένοι. Ακόμα κι αν έστησαν οι ίδιοι αυτήν την παγίδα στους εαυτούς τους», είπε σε συνέντευξή της πριν από λίγες ημέρες.

Περιγράφοντας μια 24ωρη επίσκεψή της στο σπίτι στο οποίο μεγάλωσε, ένα «ζοφερό» διαμέρισμα στο Αλμά, ένα κρατικό συγκρότημα κτιρίων στην αριστερή όχθη, αποκαλύπτει τα τραύματα που της προκάλεσαν τα χρόνια κατά τα οποία αναγκάστηκε να ζήσει εκεί ως «φάντασμα».

Εφτασε να μισεί το διαμέρισμα, το οποίο αποκάλεσε «τάφο» σε συνεντεύξεις πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου της. Ο Μιτεράν την εγκατέστησε εκεί με τη μητέρα της όταν η Μαζαρίν ήταν εννέα ετών.

Μέχρι τα 15 της χρόνια, η Πινζό είχε περιέλθει σε απελπισία ζώντας σε αυτό που περιγράφει ως «μαύρη τρύπα». «Εφυγα γιατί ένιωθα ότι θα πεθάνω. Ημουν άδεια. Ο συναισθηματικός δεσμός μου με τα πράγματα είχε κοπεί. Είχα παιδική ηλικία, αλλά όχι εφηβεία».

Ζούσε σε εκείνο το διαμέρισμα υπό 24ωρη προστασία από μια ομάδα της μυστικής αστυνομίας, μέχρι που τράπηκε σε φυγή με νευρικό κλονισμό στα 16 της.

Οταν πέθανε ο πατέρας της, εκείνη ήταν 22 έχοντας περάσει ήδη μια εφηβεία στην ημι-απομόνωση. (Photo by Pool OBS MITTERRAND JARNAC/Gamma-Rapho via Getty Images)

«Δεν έζησα στο σπίτι αυτό, όμως εκεί ζούσα. Διέγραψα τον εαυτό μου σε σημείο να γίνω αόρατη», είπε, σύμφωνα με τους Times. Αν και ο Μιτεράν, ο οποίος ζούσε με την επίσημη οικογένειά του σε έναν κοντινό δρόμο στις ακτές του Σηκουάνα, πήγαινε τα βράδια, στο σπίτι δεν επιτρέπονταν επισκέπτες ή συγκεντρώσεις.

Η επιστροφή της Μαζαρίν στο διαμέρισμα –με την άδεια του σημερινού προέδρου Εμανουέλ Μακρόν– τη βοήθησε να ανακαλέσει αναμνήσεις που είχε καταπνίξει. «Εχω αμνησία σε τρομακτικό βαθμό», είπε στη Le Figaro. Δεν υπήρχαν οικογενειακές φωτογραφίες ή πράγματα που μπορούσε να συζητήσει με φίλους. «Χωρίς όλα αυτά οι αναμνήσεις εξαφανίζονται. Στο σπίτι μας πολλά δεν ειπώθηκαν ποτέ. Αυτό συνδέεται με το ζήτημα του ονόματος. Πρέπει να έχεις ένα όνομα και ένα επίθετο για να υπάρχεις».

Ο Μιτεράν, σύμφωνα με τους Times, την αναγνώρισε ως παιδί του το 1984 και το 2016 η Πινζό πρόσθεσε το επώνυμο Μιτεράν στο επίσημο όνομά της, μαζί με εκείνο της μητέρας της.

Οι Αν και Μαζαρίν Πινζό στην κηδεία του Μιτεράν το 1996. (Photo by Pool OBS MITTERRAND JARNAC/Gamma-Rapho via Getty Images)

Η διπλή ζωή της ήταν δύσκολη, επαναλαμβάνει στις συνεντεύξεις της. «Ποτέ δεν είπα τίποτα στους γονείς μου, όχι για να κρύψω πράγματα, αλλά γιατί η σιωπή που μου επιβλήθηκε με έκανε να χάσω τη δυνατότητα να μιλάω. Στον έξω κόσμο δεν μιλούσα ποτέ για όσα συνέβαιναν στο σπίτι. Ζούσαμε σε μια φούσκα, αποκομμένη από την κοινωνία. Καμία από τις αναμνήσεις μου δεν συνδέεται με κάποια μεγάλη συλλογική ή δημόσια εκδήλωση».

Η Πινζό, αναγκάστηκε να λέει στους συμμαθητές της ότι ο πατέρας της ήταν δικηγόρος. Αυτό ήταν, άλλωστε, το επάγγελμά του Μιτεράν πριν μπει στην πολιτική. Ο πατέρας της έγινε υπουργός τη δεκαετία του 1950 και στη συνέχεια ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος τη δεκαετία του 1970. Πέθανε το 1996, το έτος μετά τη λήξη της προεδρίας του. Ηταν παντρεμένος με τη Ντανιέλ και είχαν μαζί δύο γιους. Οι Times γράφουν πως η Μαζαρίν κληρονόμησε την την αγάπη του πατέρα της για τη λογοτεχνία. Είναι κάτοχος διδακτορικού και διδάσκει σε πανεπιστήμια.

Η ίδια δήλωσε ότι παραμένει κοντά με την 81χρονη μητέρα της, η οποία το 2016 δημοσίευσε τα πλούσια και πολύ λογοτεχνικά ερωτικά γράμματα που της έγραφε ο Μιτεράν.

Η Μαζαρίν αποκάλυψε επίσης ότι της δόθηκε πρόσφατα η ευκαιρία να επιστρέψει στο Αλμά, όταν ένα από τα διαμερίσματα του κυβερνητικού συμπλέγματος προσφέρθηκε στον Ντιντιέ Λε Μπρε, έναν ανώτερο διπλωμάτη με τον οποίο παντρεύτηκε το 2017.

Το ζευγάρι δεν αποδέχτηκε την πρόταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...