Μεταξύ μας, δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς ισχύει με τη χρήση μάσκας (οπότε, καλού-κακού την έχω περασμένη στον καρπό σαν βραχιολάκι και τη φοράω πάντα όταν συναντάω κόσμο). Οχι στη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά ναι αν υπάρχει πολύς κόσμος, ε; Ναι στη μάσκα σε κλειστούς χώρους και ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα εστιατόρια όμως τη βγάζεις για να φας, το ίδιο και στις καφετέριες. Εντάξει.
Ακόμα κι έτσι, όμως, έχετε παρατηρήσει κι εσείς, φαντάζομαι, μασκοφόρους να περπατούν ή να οδηγούν μόνοι μέσα στο αυτοκίνητό τους. Εχετε δει και πιτσιρικάδες σε σκαλάκια με κινητό προέκταση του χεριού και μάσκα περίτεχνη να αφήνει εκτεθειμένα μόνο τα μάτια. Λίγο πιο προσεκτική παρατήρηση, εξάλλου, αποκαλύπτει μάτια γοητευτικά, επιμελώς βαμμένα. Συμπέρασμα: Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, που δεν λέει να μας αφήσει, η μάσκα έχει γίνει trend, τάση μόδας, συνήθεια και όχι μόνο για λόγους ιατρικούς.
Οι ειδικοί επιμένουν ότι η μάσκα είναι απαραίτητη γιατί μας προστατεύει από τον κορονοϊό, ωστόσο ίσως είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι μας εκθέτει και αυτή στον κίνδυνο ενός νέου «ιού». Λέγεται #MaskFishing και είναι ανάγκη να είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας για να τον αντιμετωπίσουμε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η λεζάντα το λέει καθαρά: «Aσε με να κρύψω τα σπυράκια μου με την ησυχία μου… Και τις αλλεργίες μου»
Μπορεί να μην έχετε ακούσει τίποτα γι’ αυτό το παράξενο φαινόμενο, ωστόσο έχει ήδη τον ορισμό του. Στο διαδικτυακό λεξικό Urban Dictionary το #MaskFishing περιγράφεται ως αυτό που συμβαίνει όταν «ένα άτομο φαίνεται πιο ελκυστικό επειδή φοράει μάσκα προσώπου».
Ο όρος γεννήθηκε στο TikTok –η αργκό του οποίου φροντίζει για τη δημιουργία νέων λέξεων– όταν χρήστες της πλατφόρμας άρχισαν να προκαλούν ο ένας τον άλλο να ανεβάζουν φωτογραφίες με και χωρίς μάσκα. Μάλιστα, στο TikTok βίντεο με το hashtag #MaskFishing έχουν συγκεντρώσει πάνω από 339 εκατ. προβολές, ενώ σχετικά άρθρα έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στους New York Times, στους βρετανικούς The Times και στο Cosmopolitan, που υποστηρίζει, μάλιστα, ότι το να φοράς μάσκα σε εφαρμογές γνωριμιών (dating apps) είναι σέξι…
Ως έναν βαθμό έχει ενδιαφέρον, αφού κάποιοι άνθρωποι αποδεικνύονται λιγότερο ελκυστικοί όταν βγάζουν τη μάσκα τους (ισχύει και μεταφορικά, αν θέλετε) ενώ σε άλλες περιπτώσεις ισχύει το αντίθετο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστά και πολλά πράγματα για το «ψάρεμα με μάσκα». Αξίζει, ωστόσο, να κρατήσετε κάποιες σημειώσεις. Πρώτον, είναι ένα είδος #CatFishing, το οποίο στην κυριολεξία σημαίνει «ψάρεμα γατόψαρου», στην αργκό των social media, όμως, παραπέμπει σε δόλωμα και εξαπάτηση και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο την εποχή του online dating. Εχει και αυτό τον ορισμό του: «Είναι το φαινόμενο των αρπακτικών του διαδικτύου, που κατασκευάζουν διαδικτυακές ταυτότητες και ολόκληρους κοινωνικούς κύκλους για να ξεγελάσουν τους ανθρώπους σε συναισθηματικές/ερωτικές σχέσεις (για μεγάλο χρονικό διάστημα), με πιθανά κίνητρα: εκδίκηση, μοναξιά, περιέργεια, πλήξη», μας πληροφορεί στο Urban Dictionary.
Ενας έμπειρος catfisher, βέβαια, δεν θα χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία του Χιου Τζάκμαν για να σας φλερτάρει online, αλλά δεν είναι ανάγκη. Θα «δανειστεί» μια ψεύτικη φωτογραφία από sites, που τις δίνουν free (όπως π.χ. το Unsplash), θα κολλήσει από κοντά και το «modeling» για να κάνει πιο πιστευτές τις πόζες, ενώ το πιο πιθανό είναι ότι θα αρνηθεί το πραγματικό τετ α τετ. Κατά συνέπεια, οι εκτός σχέσης είναι πιο ευάλωτες/ευάλωτοι και στα δύο είδη ψαρέματος και το online dating θέλει μεγάλη προσοχή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Ψαρεύει με μάσκα» και το λέει. No Problem
Μπορεί κάλλιστα να έχετε ήδη πέσει θύμα του «ψαρέματος με μάσκα» ή ακόμα να είστε εσείς «ψαράδες με μάσκα»! Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να είμαστε όλοι λίγο-πολύ ένοχοι για #MaskFishing. Θα μπορούσε να είναι αυτή η επιπλέον στρώση μάσκαρα στις βλεφαρίδες αντί για οποιοδήποτε άλλο μακιγιάζ, η μάσκα που φοράτε εμμονικά ειδικά κάτι μέρες μεγάλου θυμού για κάτι (και θέλετε να το κρύψετε) ή γιατί απλά (ας το παραδεχτούμε) σας αρέσει πολύ η εικόνα του μασκοφορεμένου προσώπου σας. Κατανοητό, ειδικά αν έχετε ξοδέψει ένα κάρο λεφτά για μία ή περισσότερες ωραίες μάσκες επώνυμου brand, που φοριούνται πάνω από τη χειρουργική και συνεχίζετε να τις φοράτε, ανεξαρτήτως οδηγιών.
Υπάρχει, εξάλλου, ένα σίγουρο κριτήριο: Αν τυχόν σκέφτεστε «Τι να το κάνω το μπότοξ γύρω από τα χείλη και τα ζυγωματικά, όταν έχω τη μάσκα»… τότε φίλες και φίλοι μου είστε σίγουρα mask fishers, πάρτε το χαμπάρι και παραδεχτείτε το, για να τελειώνουμε.
Οσο για τους εφήβους, μπορείς πιο εύκολα να τους καταλάβεις και να τους συγχωρήσεις: συχνά έχουν φρικτή εικόνα για τον εαυτό τους, πιθανόν ακμή και μια τριχοφυΐα που δεν τους αρέσει. Ωστόσο, για τους ενήλικες, ας το επαναλάβουμε: οι μάσκες προσώπου είναι εδώ για την υγεία μας και όχι (υπογραμμισμένο) για να βελτιώσουν τη σεξουαλική μας ζωή… Μίλησα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News