458
Ο,τι είχαμε στην ψυχή μας, η πανδημία το έβγαλε προς τα έξω | Richard Baker / In Pictures via Getty Images

Μας «τρέλανε» η πανδημία, και τους Ισπανούς περισσότερο

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2021, 19:00
Ο,τι είχαμε στην ψυχή μας, η πανδημία το έβγαλε προς τα έξω
|Richard Baker / In Pictures via Getty Images

Μας «τρέλανε» η πανδημία, και τους Ισπανούς περισσότερο

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2021, 19:00

Την περασμένη Κυριακή το ισπανικό Μέσο El Paìs παρουσίασε τη μεγάλη έρευνά του που αφορά την υγεία των Ισπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο τίτλος «Είμαστε όλοι άρρωστοι» τα λέει όλα, ωστόσο δεν αναφέρεται στα κρούσματα του κορονοϊού – αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, θα είχε βουίξει ο κόσμος όλος και θα ήταν περιττή η εν λόγω έρευνα. Οχι, δεν κόλλησαν όλοι οι Ισπανοί Covid – και αυτό είναι ελπιδοφόρο όσο και ευχάριστο. Ωστόσο άρπαξαν την εποχική ίωση των ψυχικών νοσημάτων.

Η El Paìs  έγραψε ότι από την έναρξη της πανδημίας οι Ισπανοί σε ποσοστό 41,9% υποφέρουν από αϋπνίες και δυσλειτουργίες του ύπνου, ενώ σε ποσοστό 38,7% νιώθουν κούραση και κομμάρες. Κατά την ίδια περίοδο συνταγογραφήθηκαν τα διπλάσια ψυχοφάρμακα σε σχέση με τα προ πανδημίας χρόνια, κυρίως αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά δισκία. Επίσης σε ποσοστό 35,1% οι Ισπανοί παραδέχονται ότι έκλαψαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Οχι και το ακμαιότερο ηθικό – δεν νομίζετε;

Αλλά να ήταν μόνο η Ισπανία, τι καλά που θα περνούσαμε. Τα στοιχεία των ερευνητών, όπως τουλάχιστον τα παρουσιάζουν το The Lancet και το Psychiatry Research, δείχνουν ότι τα περιστατικά σοβαρής κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής έχουν αυξηθεί παγκοσμίως κατά 28% περίπου, ενώ το μετατραυματικό στρες, το άγχος και η κατάθλιψη πενταπλασιάστηκαν όσον αφορά την καταγεγραμμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συχνότητά τους.

Στοιχεία άλλου φορέα, του Hospital del Mar της Βαρκελώνης, δείχνουν ότι και οι ασκληπιάδες, οι Ισπανοί τουλάχιστον, έχουν καταπονήσει πέραν των ορίων το νευρικό τους σύστημα: το 14,5% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας πάσχει από ψυχική διαταραχή και το 22,2% από μετατραυματικό στρες και, συνεπώς, χρήζουν φροντίδας συναδέλφων τους. Βέβαια, τα στοιχεία από την Καταλονία δεν αφορούν τους πάντες: οι γυναίκες και οι νέοι έχουν πληγεί περισσότερο, όπως και οι φτωχότεροι (στους τελευταίους το χτύπημα ήταν συνδυαστικό: υποφέρουν περισσότερο αφού δεν έχουν τα χρήματα ώστε να αντέξουν τις θεραπείες – από οικονομική άποψη, μιλώντας).

Η έρευνα της El Paìs κατήγγειλε και το γεγονός ότι η Ισπανία δίνει λιγότερα κεφάλαια από τον μέσο όρο της ΕΕ για την ψυχική υγεία και μας ενημέρωσε ότι στο ντόπιο ΕΣΥ αναλογούν 11 ψυχίατροι σε 100.000 κατοίκους. Οι συγκρίσεις της, φυσικά, έγιναν με κράτη καλύτερης κρατικής υγειονομικής απόδοσης, με τη Γαλλία δηλαδή και με τη Γερμανία. Και όσον αφορά τους ψυχολόγους του ισπανικού ΕΣΥ, υπάρχουν μόνο 6 για 100.000 Ισπανούς. Ενας ψυχίατρος ο οποίος προφανώς βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, αποφάνθηκε μέσω της El Paìs ότι «η πανδημία κατέστησε ορατό ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας που προϋπήρχε – κατέρριψε τα ταμπού και το ανέδειξε».

Η Corriere della Sera που έδωσε βαρύτητα στην έρευνα του ισπανικού Μέσου σημείωσε ότι και στην Ιταλία μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς Covid που υπέφεραν περισσότερο από την ίωση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν και από κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες μόλις αναρρώσουν και για αρκετούς μήνες κατόπιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...