504
Ο Πέτρος Μάρκαρης έχει μια αποστασιοποιημένη αλλά την ίδια ώρα πολύ ιδιαίτερη εικόνα για την Ελλάδα. Και την ανέλυσε στην Corriere della Serra | Nick Paleologos / SOOC

Μάρκαρης: «Είμαστε στην Ευρώπη αλλά είμαστε πάμφτωχοι»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2019, 21:05
Ο Πέτρος Μάρκαρης έχει μια αποστασιοποιημένη αλλά την ίδια ώρα πολύ ιδιαίτερη εικόνα για την Ελλάδα. Και την ανέλυσε στην Corriere della Serra
|Nick Paleologos / SOOC

Μάρκαρης: «Είμαστε στην Ευρώπη αλλά είμαστε πάμφτωχοι»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2019, 21:05

«Πώς θα μπορέσει ο Τσίπρας να τηρήσει τις υποσχέσεις του; Πώς θα προσλάβει τους απολυμένους, θα καταργήσει τους φόρους, θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις; Ο Τσίπρας γνωρίζει πως υπόσχεται το αδύνατο, γιατί ο στόχος του είναι να απλά να κερδίσει τις εκλογές, όχι να εκφράσει τα ιδανικά της Aριστεράς».

Αυτά δήλωνε ο Πέτρος Μάρκαρης την 25η Ιανουαρίου του 2015, την ημέρα των εκλογών που κέρδισε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ανήλθε στην εξουσία, μιλώντας στην Corriere della Sera, και «είχε δίκιο», σημειώνει, σήμερα, ο Αντρέα Νικάστρο, δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας, ενημερώνοντας τους Ιταλούς πως όντως «ο Τσίπρας δεν τήρησε τις υποσχέσεις και τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τιμωρηθεί».

Συνομιλώντας, ωστόσο, μαζί του ο Μάρκαρης (ο δημιουργός του «Μονταλμπάνο της Αθήνας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενό του ο Νικάστρο αναφερόμενος στον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο), θέλησε να σημειώσει πως ο έλληνας πρωθυπουργός έχει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα.

Το πρώτο σχετίζεται με τον χαρακτήρα του. «Μαθαίνει γρήγορα και προσαρμόζεται. Εξελίσσεται και πολιτικά με ευκολία», εξήγησε ο συγγραφέας. Το δεύτερο πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα είναι το «θάρρος» του, το οποίο απέδειξε με την επίτευξη της Συμφωνία των Πρεσπών. «Σε μια εποχή κατά την οποία ο εθνικισμός αυξάνεται, εκείνος εναντιώθηκε σε όλους κλείνοντας, μαζί με τον βόρειο γείτονά μας, το ζήτημα του ονόματος Μακεδονία. Η διαφορά σε ψήφους που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας δεν θα ήταν τόσο μεγάλη χωρίς τη συμφωνία για τη Μακεδονία. Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία. Αλλά έπεσε η δημοτικότητά τους», ανέφερε ο Μάρκαρης.

Οσον αφορά τα λάθη του Αλέξη Τσίπρα, «έσφαλε όταν είπε στον κόσμο ότι θα κατάφερνε να αλλάξει την Ευρώπη. Μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, πόσω μάλλον με ένα τεράστιο χρέος, δεν είχε καμιά πιθανότητα να βρει στηρίγματα. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, το λάθος δεν ήταν μόνον του Τσίπρα. Ολα τα κόμματα της χώρας έπρεπε να είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως συνέβη στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Αντιθέτως, εδώ σε εμάς, κάθε κόμμα που ανέρχεται στην εξουσία επαναλαμβάνει τα λάθη του προηγούμενου. Κανένας δεν επιδιώκει τη συναίνεση και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα».

Αναφερόμενος στις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα, ο Πέτρος Μάρκαρης υποστήριξε πως δεν υπάρχει κάποια περίοδος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «η χειρότερη».

Γιατί η κατάσταση παραμένει σε γενικές γραμμές η ίδια: «το μοναδικό που άλλαξε είναι ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της φριχτής πραγματικότητας. Αρχικά ζούσαμε με ψευδαισθήσεις, πιστεύοντας πως όλα όσα συνέβαιναν θα μπορούσαν να αντιστραφούν. Στη συνέχεια, από το 2015 και μετά, θριάμβευσε η μοιρολατρία και σήμερα είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι».

Ερωτώμενος, πιο συγκεκριμένα, για το εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με το 2012, ο 82χρονος συγγραφέας επέλεξε να απαντήσει με ένα ανέκδοτο: «ένας τύπος τινάζεται στον ύπνο του καθώς ονειρεύεται πως το ευρώ αντικαταστάθηκε από τη δραχμή. Σηκώνεται και πάει να ελέγξει το πορτοφόλι του. Είναι άδειο. “Πάλι καλά”, σκέφτεται, “έχουμε ακόμα το ευρώ”. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση. Είμαστε στην Ευρώπη αλλά είμαστε πάμφτωχοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...