Μπορεί να σόκαρε τον κόσμο τραγουδώντας για εγκυμοσύνες κατά τη εφηβεία, καίγοντας σταυρούς σε βιντεοκλίπ και προσποιούμενη ότι αυνανίζεται στη σκηνή, «αλλά νομίζω ότι το πιο αμφιλεγόμενο πράγμα που έχω κάνει είναι ότι παρέμεινα στην πιάτσα», είχε πει η Μαντόνα το 2016 και σήμερα, έξι χρόνια μετά, εξακολουθεί να δηλώνει παρούσα με ένα νέο άλμπουμ, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες απόλυτης κυριαρχίας στην ποπ σκηνή.
Θέλοντας να γιορτάσει το ότι έγραψε ιστορία όταν βρέθηκε στην κορυφή του Billboard Dance Chart για πεντηκοστή φορά στην καριέρα της (το 2020 με το τραγούδι «I Don’t Search I Find») η Μαντόνα κυκλοφόρησε δύο νέες συλλογές: στον δίσκο «Finally Enough Love: 50 Number Ones» περιλαμβάνονται ακυκλοφόρητα remixes των κορυφαίων χορευτικών επιτυχιών της που κατακτούν τα charts εδώ και τέσσερις δεκαετίες ενώ το «Finally Enough Love» εμπεριέχει δεκαέξι τραγούδια. Στη συνέχεια πρόκειται να επανακυκλοφορήσουν σε πολυτελείς εκδόσεις δεκαεπτά από τα άλμπουμ της, περιλαμβανομένων των «Like a Virgin», «True Blue» και «Like a Prayer», μαζί με singles, σάουντρακ, ζωντανές ηχογραφήσεις και διάφορες συλλογές.
Ο «μέσος όρος ηλικίας ενός ποπ τραγουδιστή/τραγουδίστριας στα charts είναι από δύο έως έξι χρόνια, συνήθως λιγότερα για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες», αναφέρει σε δημοσίευμα της η Ελεν Μπράουν των Financial Times. Αντιθέτως η Μαντόνα έχει συμπληρώσει σαράντα χρόνια στα charts και σε καμία περίπτωση δεν δείχνει πρόθυμη να αποσυρθεί από τον κόσμο της ποπ μουσικής και του θεάματος γενικότερα. Πάντως ο Τζον Ερλς του περιοδικού Classic Pop υποστήριξε πως αυτή η συνθηκολόγηση με το παρελθόν και με την «επικερδή αγορά της νοσταλγίας, ενώ την απέφευγε τόσο καιρό, είναι η μεγαλύτερη παραδοχή της όσον αφορά την ποπ θνητότητα».
Η Ελενα Τεμπάνο της Corriere della Sera επισημαίνει από την πλευρά της πως η Μαντόνα άλλαξε τα πάντα για τις γυναίκες στη μουσική και στην ποπ κουλτούρα, αναφέροντας ενδεικτικά πως το λήμμα «Πολιτιστική επίδραση της Μαντόνα» της αγγλικής Wikipedia έχει 24 διαφορετικές στήλες ενώ υπάρχει επίσης και ξεχωριστό λήμμα «Madonna Economy».
«Χωρίς αυτήν, από τη μουσική μέχρι τη μόδα και την όλη έννοια της διασημότητας, το σημερινό τοπίο της ποπ κουλτούρας δεν θα υπήρχε όπως είναι», είχε υπογραμμίσει ο βρετανός συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Ματ Κέιν στην Telegraph το 2018, σε άρθρο του στο όπου απαριθμούσε τους οκτώ τρόπους με τους οποίους η Μαντόνα «άλλαξε τον κόσμο».
1. Ορισε το πρότυπο της σύγχρονης ποπ καλλιτέχνιδας. 2. Συνέβαλε στην ανάπτυξη των σύγχρονων βιντεοκλίπ. 3. Εφερε τη γυναικεία σεξουαλικότητα στο προσκήνιο. 4. Χάραξε τον δρόμο προς τα ριάλιτι. 5. Δημιούργησε την έννοια της συναυλίας-γεγονός. 6. Εκλαΐκευσε την έννοια της επανεφεύρεσης του εαυτού. 7. Πρόβαλε φυλετικές και σεξουαλικές μειονότητες. 8. Τόλμησε να γεράσει.
Η Μαντόνα τα κατάφερε όλα αυτά χάρη στην ικανότητά της να σοκάρει ενώ αποδείχθηκε και εξαιρετικά ικανή στη χρήση των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Περισσότερο, ωστόσο, στο να καταστεί κορυφαία ποπ ερμηνεύτρια στον κόσμο συνέβαλε η ικανότητά της να μεταδίδει ακατάσχετη ενέργεια.
«Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο δεκαετιών χαθήκαμε τόσο πολύ σε θεωρίες για τη Μαντόνα που κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε το θαρραλέα αναζωογονητικό συναίσθημα της Μαντόνα», γράφει η δημοσιογράφος των Financial Times, θυμίζοντας τους εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν χορέψει με τα τραγούδια της στα σπίτια τους, φορώντας μόνον τα εσώρουχά τους.
«Αλλά αυτός ο χορός με τα εσώρουχα βοήθησε πολλούς ανθρώπους (ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους άντρες) να απαλλαγούν από τους περιορισμούς της καθημερινής ζωής και να νιώσουν δυνατοί, σέξι και ελεύθεροι. Η γεμάτη αυτοπεποίθηση γοητεία της μεταδιδόταν με τον αέρα», συμπληρώνει. Οπότε κάθε άλλο παρά εντύπωση πρέπει να προκαλεί που η σχεδόν 64χρονη (γεννήθηκε την 16η Αυγούστου του 1958) Μαντόνα όχι μόνο παραμένει στη πιάτσα αλλά εξακολουθεί να συγκινεί και να προκαλεί τα πλήθη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News