Στο ανδροκρατούμενο πάνθεον των υπερηρώων των κόμικς της DC, η Wonder Woman έχει τη δική της εξέχουσα θέση. Στους άνδρες αρέσει γιατί είναι θελκτική και ταυτόχρονα μαχητική, στις γυναίκες για τον δυναμισμό της. Εχει το κοινό όνομα Νταϊάνα, είναι όμως πριγκίπισσα των Αμαζόνων της φανταστικής χώρας Θεμίσκυρα, χειρίζεται το ξίφος επιδέξια, πολεμά, ιππεύει και, όπως ομολογεί στο τρέιλερ της τελευταίας της ταινίας, που αναμένεται στις αίθουσες τον Ιούνιο του 2017, είναι θεόσταλτη, «ήρθε στη ζωή από τον Δία».
Κάτι ακόμα: είναι queer. Το δηλώνει ευθέως ο συγγραφέας των κόμικς της, Γκρεγκ Ρούκα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. «Δεν ξέρω πώς να το κάνω πιο ξεκάθαρο», συμπληρώνει. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Comicosity.com, δήλωσε πως η ηρωίδα του είχε «προφανώς» ερωτικές σχέσεις με άλλες γυναίκες, όπως ορθά έχουν εντοπίσει οι φανατικοί αναγνώστες της. Η επιβεβαίωση της σεξουαλικής της ταυτότητας δια στόματος Ρούκα έφερε σχεδόν… πανηγυρικές αντιδράσεις στα social media.
Πέρασε μία δεκαετία από την αποχώρηση του συγγραφέα από την εκδοτική εταιρεία DC. Επέστρεψε όμως στα πράγματα το 2016, και όπως φαίνεται δυναμικά, για την επετειακή έκδοση των 75 χρόνων της Wonder Woman.
dc: wonder woman is bissexual
me: pic.twitter.com/O9uenH7mJV— ms j (@visenyat) 29 Σεπτεμβρίου 2016
Ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν η έμφαση σε αυτή την πτυχή της παραγκωνίζει το κατ’ εξοχήν κείμενο των κόμικς και την εξέλιξη του χαρακτήρα. Παραδέχεται την προτίμηση του κοινού για ήρωες που προέρχονται από καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες και πως είχε να αντιμετωπίσει ένα «ακανθώδες» ζήτημα, αφού πρωταρχικός του στόχος ήταν «να υπηρετήσει με συνέπεια την ηρωίδα».
#WonderWoman dealing with homophobic potshots pic.twitter.com/004sA4W03l
— Declan Cashin (@Tweet_Dec) 30 Σεπτεμβρίου 2016
Διαχωρίζει ωστόσο τη θέση του από τους συγγραφείς που ανάγουν τη σεξουαλικότητα των ηρώων τους σε κομμάτι της αφήγησης. Συνήθως δηλώνεται με μεγάλα, έντονα γράμματα: «Είμαι γκέι!», επισημαίνει. Για τα συγγραφικά του δεδομένα, «αυτό αποτελεί δείγμα κακής γραφής», καθώς ο χαρακτήρας δηλώνει κάτι «που δεν αφορά επί της ουσίας την ιστορία».
Μα στην περίπτωση της Wonder Woman, η queer ταυτότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αφήγησης. Η πατρίδα της παρουσιάζεται ως παράδεισος για μια σειρά από λόγους: πρέπει να αναπαριστά μια κοινωνία «δεκτική, γεμάτη κατανόηση». Επίσης η δήλωση της ταυτότητάς της γίνεται πλαγίως, με τρόπο που δεν θυμίζει τις ιστορίες άλλων ηρώων. Ο Μπάτμαν, για παράδειγμα, ποτέ δεν εμφανίζεται να αναρωτιέται «πώς θα κατανοήσει καλύτερα τον σύντροφό του».
Yea….sure! Blame it on the lasso! #WonderWoman @DCComics @kinky_horror @LolaMurder @tmudder4 @Fan_Gramma @HeyMisfit @laurastenica pic.twitter.com/wJ0vw2ShVt
— Richard Dean (@The_Bandit1980) 20 Σεπτεμβρίου 2016
Και ενώ ο Ρούκα πιστεύει πως η σεξουαλική ταυτότητά της δεν (θα πρέπει να) επηρεάζει την ιστορία, αναφέρει πως η DC φάνηκε προβληματισμένη για τον αν η παραδοχή αυτή θα διχάσει το κοινό. «Ποτέ, κανείς από την εταιρεία δεν είπε πως «πρέπει να είναι στρέιτ», επισημαίνει. Ποτέ δεν παρέβλεψαν αυτή την πτυχή της ηρωίδας.
«Δεν έχει σημασία να παραδεχτώ αν είναι queer ή όχι. Σημασία έχει αυτό που νιώθουν όσοι διαβάζουν την ιστορία της. Μπορείτε να το εντοπίσετε; Βρίσκεται γραμμένο στις σελίδες ή προκύπτει από την εξέλιξη της δράσης; Εκεί βρίσκεται η απάντηση».
Το τρέιλερ της ταινίας «Wonder Woman», που σκηνοθέτησε η Πάτι Τζένκινς, παρουσιάστηκε προσφάτως στο φεστιβάλ Comic Con του Σαν Ντιέγκο. Η υποδοχή του, ενθουσιώδης. Η ταινία αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την αμερικανίδα ηθοποιό Γκαλ Γκαντότ, που θα πρωταγωνιστεί, και σίγουρα η πρεμιέρα της θα είναι από τα σημαντικά κινηματογραφικά γεγονότα του επόμενου καλοκαιριού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News