Καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές και τηλεοπτικές περσόνες είναι οι πρώτοι που μας έρχονται στο μυαλό όταν φαντασιωνόμαστε τη ζωή των πλουσίων αυτού του κόσμου. Επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν πως για να γίνεις δισεκατομμυριούχος τα πτυχία δεν έχουν και μεγάλη σημασία, η εταιρεία Approved Index έδειξε πως το ένα τρίτο των σημερινών πλουσίων, ή, μιλώντας με ποσοστά, το 32%, δεν έχει καν διαβεί τις ακαδημαϊκές πύλες. Λιγότεροι, περί το ένα πέμπτο, δηλαδή το 22% αυτών, έχουν ειδικευτεί ως μηχανικοί. Συμπεράσματα διόλου αυθαίρετα, καθώς προέκυψαν ερευνώντας τη λίστα Forbes με τους 100 πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη. Εύλογα με τη σειρά της, η αρθρογράφος Λόρεν Ντάβιντσον της Telegraph συμβουλεύει όλους τους υποψήφιους σπουδαστές, και παράλληλα επίδοξους ζάμπλουτους, να στραφούν το συντομότερο στον τομέα της Μηχανολογίας! Και συμπληρώνει την ανάλυσή της με πολύ ενδιαφέροντα γραφήματα.
Τα χρόνια στα πανεπιστημιακά έδρανα έχουν αποδειχθεί πολύτιμα για το 12% των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη και έχει ενδιαφέρον ότι το 9% αυτών έχουν επικεντρωθεί σε σπουδές σχετικές με τις Τέχνες. Θα περίμενε κάποιος πως οι πιο ευνοημένοι ως προς τις απολαβές τους είναι όσοι κατέχουν τα οικονομικά θέματα – είτε σε επίπεδο θεωρητικό είτε με σπουδές στα Χρηματοοικονομικά -, μα βρίσκονται σε χαμηλές θέσεις της λίστας.
Το εντυπωσιακό πόρισμα για τους απόφοιτους μηχανολογικών σχολών ενισχύει το ενδιαφέρον για εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέουν τις φυσικές επιστήμες με την Τεχνολογία, τη Μηχανολογία και τα Μαθηματικά, το επονομαζόμενο STEM (science, technology, engineering, maths). Ενα σύστημα που βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στα σχολεία και εντός Ελλάδας- όχι άδικα.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι απόφοιτοι μηχανικοί είναι επίσης οι πιο πλούσιοι από τους ευκατάστατους συνομηλίκους τους. Μιλούν οι αριθμοί: η καθαρή περιουσία τους αγγίζει τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για όσους δεν έχουν περάσει καν τις ακαδημαϊκές πύλες τα 24 δισεκατομμύρια. Τέλος, όσοι έχουν στο βιογραφικό τους οικονομικές σπουδές, φτάνει ως τα 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε ευνοϊκή θέση εμφανίζονται και οι γυναίκες που σπούδασαν οτιδήποτε σχετικό με Μηχανολογία, ακόμα και σε αρχικό στάδιο, καθώς φαίνεται να κερδίζουν, κατά μέσο όρο, περί τις 4.500 λίρες επιπλέον κάθε χρόνο.
Το γεγονός πως όλο και περισσότεροι επικεντρώνονται σε σπουδές τέτοιου τύπου, σημαίνει πως οι δισεκατομμυριούχοι του μέλλοντος θα διαφέρουν κατά πολύ από τους σημερινούς. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως οι φοιτητές που πλέον επιλέγουν να σπουδάσουν Χημεία έχουν αυξηθεί κατά ένα πέμπτο τα τελευταία χρόνια ενώ τομείς όπως η Φυσική, η Βιολογία και τα Μαθηματικά έχουν ενισχυθεί κατά 15%, 12% και 8% αντίστοιχα.
Οι πρωτοκλασάτες βρετανικές σπουδές, σε πανεπιστήμια όπως της Οξφόρδης ή του Κέιμπριτζ, φαίνεται πως χαρίζουν στους αποφοίτους τους πρώτο μισθό που φτάνει 7.600 λίρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Sutton Trust, ενώ μία αντίστοιχου περιεχομένου έρευνα έδειξε ότι ένα πτυχίο από το LBS (London Business Scool) είναι το πλέον προσοδοφόρο για τους βρετανούς αποφοίτους.
Ωστόσο η έρευνα της Approved Index φωτίζει και μια άλλη πλευρά: οι εκκολαπτόμενοι δισεκατομμυριούχοι δίχως σπουδές, ίσως βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με όσους έχουν αφιερώσει χρόνο και φαιά ουσία σε βιβλιοθήκες και αμφιθέατρα, καθώς το ένα τρίτο των πιο πλούσιων παγκοσμίως σήμερα δεν έχει κάποια εξειδίκευση. Για παράδειγμα ο Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία που αγγίζει τα 79 δισεκατομμύρια δολάρια, εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, ομοίως και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο νεότερος της λίστας Forbes. Βέβαια τα σκήπτρα εξακολουθούν να κρατούν οι μηχανικοί…
Η Ειμι Κάτλοου, διευθύντρια της Approved Index, δήλωσε πως τα ευρήματα αυτά αναμφίβολα προσθέτουν μια νέα διάσταση στη συζήτηση σχετικά με τη σημασία και την αξία ενός πτυχίου και δείχνουν πως για να έχουμε μια ακμάζουσα οικονομία, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων.
Στον κόσμο σήμερα υπάρχουν 2.325 δισεκατομμυριούχοι, των οποίων η περιουσία αγγίζει τα 7.290 τρισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με το ένα δέκατο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ξεπερνά μάλιστα το σύνολο της αξίας – με όρους κεφαλαιοποίησης – των μεγαλύτερων εταιρειών του Dow Jones, σύμφωνα με τον ελβετικό τραπεζικό όμιλο UBS και την εταιρεία πληροφοριών της Σιγκαπούρης, Wealth-X. Και επαναλαμβάνουμε: το 32% αυτών δεν διαθέτουν καν πτυχίο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News