Πριν από αρκετά χρόνια, ένας φίλος γιατρός, ο Βασίλης Νικολάου, διευθυντής τότε της Α’ Καρδιολογικής του Ερυθρού Σταυρού, μου είχε πει πως οι προσωπικές του παρατηρήσεις τον είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι «προνόμιο», κυρίως, των φτωχών. Γιατί συνήθως, οι λιγότερο ευνοημένοι κάνουν καθιστική ζωή, καπνίζουν και η διασκέδασή τους ταυτίζεται με το παϊδάκι. Αντίθετα οι πλούσιοι και οι μορφωμένοι γνωρίζουν ότι πρέπει να κόψουν το κάπνισμα, να ασκούνται και ότι η διατροφή τους πρέπει να είναι φτωχή σε κόκκινο κρέας και λιπαρά και πλούσια σε ψάρια, φρούτα και λαχανικά. Τα εισοδήματα των πλουσίων, εξάλλου, τους επιτρέπουν την οργανωμένη άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή.
Και να που σήμερα μια ιταλική μελέτη αποκαλύπτει ότι η κοινωνικοοικονομική μας κατάσταση επηρεάζει τα πλεονεκτήματα υγείας, που συνδέονται με την επιλογή των τροφίμων. Συγκεκριμμένα, ιταλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μόνο οι πλούσιοι και μορφωμένοι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων υιοθετώντας την μεσογειακή δίαιτα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιταλικής έρευνας, αναφέρει σε άρθρο του ο Independent, μια υγιεινή δίαιτα που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια, και παράλληλα την μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, δεν προσφέρει κανένα όφελος σε φτωχούς και μη μορφωμένους ανθρώπους.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ιταλοί επιστήμονες μετά από σύγκριση της διατροφής δύο ομάδων, πλουσίων και λιγότερο ευνοημένων. Η δρ Μαριαλάουρα Βονάτσιο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Μεσογειακό Νευρολογικό Ινστιτούτο του Ποτσίλι, στην επαρχία της Ισέρνια, δήλωσε: «Τα καρδιαγγειακά οφέλη που συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή στον γενικό πληθυσμό είναι γνωστά. Ωστόσο, για πρώτη φορά, η μελέτη μας αποκάλυψε ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι σε θέση να διαμορφώσει τα πλεονεκτήματα υγείας, που συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή».
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Επιδημιολογίας (International Journal of Epidemiology), πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Μολίζε της Κεντρικής Ιταλίας και συμμετείχαν περισσότεροι από 18.000 κατοίκους της περιοχής. Η λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι άνθρωποι στην κορυφή της κοινωνίας ήταν πιθανό να καταναλώνουν πιο υγιεινά φρούτα και λαχανικά, πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Επιπλέον, οι πιο προνομιούχοι είχαν πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων.
Η συνάδελφός της Βονάτσιο, Δρ Λίτσια Λακοβιέλο, επίσης από το Μεσογειακό Νευρολογικό Ινστιτούτο, δήλωσε ακόμη: «Αυτές οι σημαντικές διαφορές στην κατανάλωση προϊόντων, που ανήκουν στην μεσογειακή διατροφή, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα των τροφίμων μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την υγεία όπως η ποσότητα και η συχνότητα της πρόσληψης τροφής».
Ο Δρ Τιμ Τσίκο, από τη σχολή καρδιοαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε σχετικά στον Independent: «Η μελέτη επιβεβαιώνει ένα γνωστό αλλά θλιβερό γεγονός: οι άνθρωποι με χαμηλότερη εκπαίδευση ή χαμηλότερο εισόδημα διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους, που είναι σε καλύτερη κατάσταση».
Ο βρετανός καρδιολόγος ανέφερε επίσης: «Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στη μείωση των καρδιακών παθήσεων σε μη προνομιούχους ανθρώπους, αυτό, όμως, μπορεί να οφείλεται σε άλλες διαφορές μεταξύ ομάδων χαμηλού και υψηλού εισοδήματος και όχι στο ότι αυτού του είδους η δίαιτα είναι αναποτελεσματική. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μερικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής που τρώγονται συχνότερα από ομάδες υψηλότερου εισοδήματος σε σχέση με τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος, αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις για τα συγκεκριμμένα ευρήματα».
Συμπέρασμα: Αυτά τα ευρήματα δεν θα πρέπει να γίνουν αφορμή για να απαρνηθεί κανείς την μεσογειακή διατροφή, αφού «είναι η καλύτερη επιλογή για τη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News