«Αν είναι να βρω μια ανακούφιση και λίγη άνεση, αυτό θα γίνει με κάποιον που δεν αποτελεί μέρος του κόσμου μου από το παρελθόν και τον πόνο».
Αυτή ήταν η γραπτή διατύπωση της «χυλόπιτας» που κέρασε η Τζάκι Κένεντι, στις 13 Νοεμβρίου 1968, τον λόρδο Χάρλετς, ή αλλιώς τον Ντέιβιντ Ορμσμπαϊ Γκορ, οικογενειακό φίλο του προεδρικού ζεύγους, έμπιστο σύμβουλο του Τζον Κένεντι και, επίσης χήρο – η σύζυγός του είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα έναν χρόνο πριν.
Την άρνηση, ο λόρδος, την εισέπραξε, χειρόγραφη, σε επιστολόχαρτο με σήμα τη θαλαμηγό «Χριστίνα» και με τον γραφικό χαρακτήρα της Τζάκι. Είχε προηγηθεί η προφορική απόρριψη, ωστόσο η χήρα Προέδρου, δεν είχε αναφέρει στον θαυμαστή της την πρόθεση να παντρευτεί τον Ωνάση.
Ετσι, ένα μήνα μετά τον γάμο, του έστειλε την προαναφερθείσα επιστολή, στην οποία του εξηγεί γιατί απέρριψε εκείνον και γιατί παντρεύτηκε τον έλληνα μεγιστάνα. «Μπορώ να βρω τη γιατρειά και την ασφάλεια, τώρα – αν μας αφήσει ο κόσμος», εξηγεί η Τζάκι, γραπτώς, στον βρετανό θαυμαστή της.
Στην ίδια επιστολή, της 13ης Νοεμβρίου, η Τζάκι μίλησε στον λόρδο για αγάπη και για τον δεσμό που τη συνέδεε μαζί του. «Μάθαμε τόσα πολλά & μοιραστήκαμε & χάσαμε τόσα πολλά – Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν είναι όπως θα ήθελες – Ελπίζω αυτός ο δεσμός αγάπης και πόνου να μην κοπεί ποτέ.
»Είσαι αγαπημένος, ο αγαπημένος αδελφός μου –και μέντορας– και το μόνο γνήσιο πνεύμα που γνωρίζω, όπως ήσουν και για τον Τζακ».
Ο λόρδος Χάρλετς ήταν παλιός φίλος με τον Τζον Κένεντι και συγγενής εξ αγχιστείας. Η αδελφή του προέδρου των ΗΠΑ, Καθλίν Κένεντι, είχε παντρευτεί έναν ξάδελφο του βρετανού αριστοκράτη. Ετσι, όταν το 1960 ο Κένεντι εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, ο τότε βρετανός πρωθυπουργός, Χάρλοντ Μακμίλαν, έστειλε τον λόρδο Χάρλετς στην Ουάσιγκτον ως πρεσβευτή της Βρετανίας.
Ο λόρδος και ο Κένεντι ήταν σχεδόν συνομήλικοι κι έκαναν πολλή παρέα. Ο αμερικανός πρόεδρος συμβουλευόταν τον βρετανό αριστοκράτη για όλα τα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής – ειδικά για την κρίση των πυραύλων της Κούβας, το 1962, για το θέμα του Βιετνάμ και για τον πυρηνικό αφοπλισμό.
«Σε παρακαλώ, μάθε –εσύ πρώτος απ΄όλους πρέπει να γνωρίζεις– ότι δεν μπορούμε ποτέ να δούμε πραγματικά μέσα στην καρδιά του άλλου. Με ξέρεις. Και πρέπει να ξέρεις ότι ο άνδρας για τον οποίο γράφεις στο γράμμα σου δεν είναι ένας άνδρας που θα μπορούσα να παντρευτώ», γράφει η Τζάκι στο επιστολόχαρτο με τη θαλαμηγό «Χριστίνα».
«Νιώθει μοναξιά (σ.σ αναφέρει στον Ωνάση) και θέλει να με προστατέψει, για να μην νιώσω κι εγώ μοναξιά. Και είναι έξυπνος και καλός. Μόνο εγώ μπορώ να αποφασίσω, αν μπορεί (σ.σ. να την προστατέψει), και το αποφάσισα.
»Ξέρω ότι πολύς κόσμος εξεπλάγη. Αλλά βλέπουν πράγματα για μένα που δεν θα ήθελα ποτέ να δουν».
«Το τελευταίο γράμμα σου ήταν τέτοια “cri de coeur” (σ.σ. βαθιά κραυγή) μοναξιάς – θα έκανα τα πάντα για να σε απαλλάξω από αυτή την αγωνία. Θέλεις να δέσεις τις πληγές και να κολλήσεις τα σπασμένα κομμάτια – αλλά δεν μπορείς διότι η ζωή σου δεν θα επιστρέψει με αυτόν τον τρόπο».
Συνολικά η Τζάκι έστειλε στον λόρδο Χάρλετς 18 χειρόγραφες επιστολές. Βρέθηκαν όλες, μαζί με άλλα έγγραφα τον Ιανουάριο του 2017 στην έπαυλη του λόρδου στην Ουαλία, ανάμεσα σε άλλα έγγραφα και επιστολές. Όλα τα ανακάλυψε ο εγγονός του λόρδου, μέσα σε κάτι μεγάλες κόκκινες και βελούδινες κασετίνες. Ο εγγονός θα δημοπρατήσει τις επιστολές της Τζάκι προς τον παππού του, διότι η έπαυλη χρίζει επισκευών και τα χρήματα είναι αναγκαία. Η δημοπρασία θα γίνει στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου 2017 από τον οίκο Bonhams.
Μέσα στα κόκκινα βελούδινα κουτιά, ο εγγονός του λόρδου βρήκε μια δακτυλογραφημένη επιστολή του ίδιου του Τζον Κένεντι προς τον παππού του: «Εκτιμώ, όπως ξέρεις, την κρίση σου για όλα τα σημαντικά ζητήματα – θεωρώ πως είναι ειλικρινής και χωρίς τυπικότητες».
Το γράμμα του Κένεντι είναι δακτυλογραφημένο. Στα κουτιά του λόρδου ανακαλύφθηκαν επίσης μία άδεια εισόδου στον Λευκό Οίκο στις 23 Νοεμβρίου 1963 μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, ένα χιουμοριστικό γράμμα του Ρόμπερτ Κένεντι με χρονολογία 1963 που το υπογράφει ως «Μπόμπι» και οδηγίες για την ταφή του Ρόμπερτ Κένεντι.
Ο Ρόμπερτ Κένεντι είχε πει σε συνέντευξή του για τον λόρδο Χάρλετς επί προεδρίας του αδελφού του: «Είναι σχεδόν κομμάτι της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος προτιμά τη γνώμη του από τη γνώμη οποιουδήποτε άλλου».
Μέσα στα βελούδινα κουτιά υπάρχει και μία συλλυπητήρια επιστολή της Τζάκι για τον χαμό της συζύγου του λόρδου, της Σίλβια Ορμσμπαϊ Γκορ (την αποκαλεί Σίσι). Αυτή η επιστολή, μοιάζει με προάγγελο της κατοπινής πρότασης γάμου, η οποία έμελλε να απορριφθεί. Ανάμεσα στα χαρτιά, το πιο σπαραξικάρδιο είναι η επιστολή που έγραψε, αλλά δεν έστειλε, ο λόρδος Χάρλετς στην Τζάκι, όταν εκείνη απέρριψε την πρότασή του:
«Όλα τα αξιολύπητα σχέδια που είχα κάνει για το ταξίδι στην Κυρηναϊκή, τις διακοπές που θα κάναμε μαζί και μια μεγάλη επιλογή λύσεων για το πρόβλημα του γάμου μας, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης ενός κρυφού γάμου αυτό το καλοκαίρι –σχέδια, τα οποία μας «έβλεπα» να συζητάμε πρόθυμα, ήρεμα και με απόλυτη ειλικρίνεια, όπως κάναμε στο Κέιπ και στην Καμπότζη, τις επόμενες 10 υπέροχες ημέρες– όλα έγιναν σκουπίδια για πέταμα, λίγες ώρες μετά την άφιξή μου στη Νέα Υόρκη.
»Οσο για τη φωτογραφία σου, δακρύζω κάθε φορά που την κοιτάζω. Γιατί πρέπει να συμβαίνουν πράγματα που προκαλούν τόση αγωνία; Σε τι χρησιμεύει αυτό;».
Οι Κένεντι και οι Ορμσμπαϊ Γκορ έκαναν πολλή παρέα όταν ο Κένεντι ήταν πρόεδρος και ο Ορμσμπαϊ Γκορ ήταν πρεσβευτής. Συχνά μάλιστα η τόσο στενή παρέα προκαλούσε ζήλεια και πικρία σε άλλους διπλωμάτες – ειδικά τα μικρά ιδιωτικά δείπνα για τέσσερεις στον Λευκό Οίκο και οι κοινές διακοπές άναβαν το κουτσομπολιό.
Ανάμεσα στις επιστολές, υπάρχει ένα εντελώς ασυνάρτητο γράμμα, «γραμμένο πίνοντας Μαρτίνι», την άνοιξη του 1962 το οποίο απευθύνουν οι Κένεντι στους Ορμσμπαϊ Γκορ και το γράφει η Τζάκι. Στο γράμμα αυτό αναφέρονται οι επικείμενες κοινές διακοπές των δύο ζευγαριών στους αγώνες ιστιοπλοΐας America’s Cup. Σε άλλο γράμμα προς το φιλικό ζευγάρι, η Τζάκι εξομολογείται πόσο της αρέσει ο χορός.
Η οικογένεια Κένεντι σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με τις προσωπικές επιστολές του προεδρικού ζεύγους προς τον επιστήθιο φίλο τους, αλλά και της χήρας προς τον χήρο, οι οποίες τώρα βγαίνουν στο σφυρί για να επισκευαστεί η βρετανική έπαυλη…
Ο οίκος δημοπρασιών Bonhams αναφέρει πως πρόκειται για ορισμένα ελάχιστα δείγματα, προσωπικής έκφρασης των Κένεντι. Από την άλλη, σχολιάζει, πως η ανάπτυξη μιας τόσο στενής σχέσης (της Τζάκι και του λόρδου) μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι από μόνη της ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο.
Τελικά ο λόρδος Χάρλετς παντρεύτηκε τον Δεκέμβριο του 1969, έναν χρόνο μετά τη «χυλόπιτα» την Πάμελα Κόλιν, μια αμερικανίδα, η οποία ήταν σχεδόν σωσίας της Τζάκι Κένεντι. Το 1985 σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σε ηλικία 66 ετών. Η Τζάκι πήγε στην κηδεία του.
*Ορισμένες από τις επιστολές που θα δημοπρατηθούν πρόκειται να εκτεθούν στις 2 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, στο εκεί παράτημα του οίκου Bonhams, στο Νο 580 της Madison Avenue.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News