Ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας αφιερωμένος, τηλεοπτικά, στην Οντρεϊ Χέπμπορν. Βλέπω στη συνδρομητική τηλεόραση την αναγγελία του αφιερώματος και σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από «Χριστούγεννα με Οντρεϊ».
Ολες αυτές οι ωραίες ταινίες, με την πιο γλυκιά και κομψή ηθοποιό που έβγαλε ποτέ το Χόλιγουντ, με τη γυναίκα που ήταν σούπερ μοντέλο κάθε στιγμή της ζωής της, χωρίς να ποζάρει, με το ίνδαλμα που ξετρελαίνει τις γυναίκες και κάνει τους άνδρες να χαμογελούν.
Τι ξέρουμε όμως πραγματικά για τη γυναίκα-κύκνο; Που με το χαμόγελό της στις «Διακοπές στη Ρώμη» σε κάνει να νιώθεις ότι οδηγείς ΕΣΥ τη βέσπα και ότι πίσω ΣΟΥ κάθεται ο Γκρέγκορι Πεκ και ότι είσαι ΕΣΥ μία πριγκίπισσα που κόβει ονειρικές βόλτες μαζί με έναν κούκλο στην αιώνια πόλη για να γλιτώσει –έστω για λίγο– από την αβάσταχτη ρουτίνα της ζωής…
Αλήθεια 1η: Κέρδισε τον ρόλο στις «Διακοπές στη Ρώμη» (1953) με κρυφή κάμερα
Ο ρόλος προοριζόταν για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Γουάιλερ φοβόταν να εμπιστευτεί την άπειρη από σινεμά Χέπμπορν. Η καλή της φήμη προερχόταν από τη θεατρική «Ζιζί» (1951) που είχε παίξει στο Λονδίνο για έξι μήνες με τεράστια επιτυχία. Όταν η Τέιλορ αρνήθηκε, το στούντιο προσέγγισε τη Τζιν Σίμονς όμως κι εκείνη αρνήθηκε κι έτσι έγινε η οντισιόν με την Οντρεϊ. Η οντισιόν ήταν συνέντευξη και η Οντρεϊ νόμιζε ότι η κάμερα ήταν off. Όμως δεν ήταν. Ηταν κόλπο του σκηνοθέτη για να τσεκάρει τη φυσικότητα. Την τσέκαρε… Η άπειρη από σινεμά Οντρεϊ πήρε Οσκαρ για την ερμηνεία της.
Αλήθεια 2η: Οι γονείς της ήταν μέλη του Βρετανικού Φασιστικού Κόμματος
Να,ι ήταν και οι δύο αριστοκράτες (ο πατέρας κόμης και η μητέρα βαρόνη) και οπαδοί του φασιστικού κόμματος του Οσβαλντ Μόσλεϊ. Μάλιστα το 1935 έκαναν τουρνέ στη Γερμανία με άλλα μέλη της οργάνωσης – συμπεριλαμβανομένων και των διαβόητων αδελφών Μίτφορντ, Νταϊάνα και Γιούνιτι-Βαλκυρία (Η πρώτη ήταν σύζυγος του Μόσλεϊ και η δεύτερη ερωμένη του Χίτλερ). Τέλος πάντων, την ίδια χρονιά το ζεύγος Χέπμπορν-φαν Χέεμστρα χώρισε. Ο πατέρας ακολούθησε το Κόμμα και η μητέρα πήγε στη Νυρεμβέργη για να παρακολουθήσει τις συγκεντρώσεις του Χίτλερ και να γράψει έναν διθύραμβο στο βρετανικό φασιστικό περιοδικό «The Blackshirt» («Το Μαύρο Πουκάμισο»)
Τα φασιστικά κόλπα δεν κράτησαν όμως για πολύ. Ο πατέρας συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές με την κατηγορία ότι χρηματίστηκε από τον Γκέμπελς για να ανοίξει ναζιστική εφημερίδα στην Αγγλία. Η μητέρα έφυγε στην πατρίδα της, την Ολλανδία για να γλυτώσει μαζί με την Οντρεϊ.
Όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί η βαρόνη φαν Χέεμστρα έγινε πλύστρα για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Εκείνα τα χρόνια η Οντρεϊ λιμοκτόνησε. Ετρωγε αλεύρι από τουλίπες και βίωνε καταστάσεις ανάλογες με της Αννας Φρανκ – ταυτίστηκε όταν διάβασε το βιβλίο το 1946 στα ολλανδικά. Πάντως από 10 έως 14 ετών, όσο κράτησε η γερμανική κατοχή στην Ολλανδία,, η ίδια στρατολογήθηκε από την Αντίσταση. Εδινε παραστάσεις χορού και τα λεφτά από τα εισιτήρια παραχωρούνταν για την ενίσχυση των αντιστασιακών ομάδων. Επίσης λειτουργούσε (όπως και πολλά άλλα παιδιά) ως αντιστασιακός κομιστής μηνυμάτων και χρημάτων.
Αλήθεια 3η. Τα είχε με τον Γουίλιαμ Χόλντεν αλλά τον χώρισε επειδή ήταν στείρος
Γνωρίστηκαν στη δεύτερη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της, τη «Γλυκιά μου Σαμπρίνα» (1954) και ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Ο Χόλντεν ήταν παντρεμένος και γυναικάς. Η σύζυγός του γνώριζε και έκανε τα στραβά μάτια αλλά όταν έμαθε για την Οντρεϊ ανησύχησε. Η Οντρεϊ του είπε ότι ήθελε να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια. Εκείνος της είπε ότι είχε κάνει στείρωση. Η Οντρεϊ τον παράτησε την ίδια στιγμή.
Στα γυρίσματα του «Πόλεμος και Ειρήνη» (1956) γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Μελ Φέρερ. Η Paramount που ανησυχούσε μήπως ξεσπάσει σκάνδαλο με αφορμή την παράνομη σύνδεσή της με τον Χόλντεν τους πίεσε να επισημοποιήσουν γρήγορα τη σχέση τους. Η ανακοίνωση των αρραβώνων έγινε άρον άρον στο… σπίτι του Γουίλιαμ Χόντλεν, σε ανοιχτό δείπνο που παρέθεσε η σύζυγός του.
Αλήθεια 4η. Τα είχε και με τον Τζον Κένεντι
Προτού εκείνος παντρευτεί την Τζάκι (1953) και ενόσω ακόμη ήταν γερουσιαστής. Γνωρίστηκαν με το που πάτησε το πόδι της στο Χόλιγουντ και βγήκαν μερικά ραντεβού. Δεν το έκαναν κρυφά και δεν ξέσπασε κανένα σκάνδαλο. Το έκοψαν πολύ νωρίς – η Οντρεϊ ήταν καλλιτέχνης και ήθελε να κάνει μια κανονική οικογένεια. Παρ’ όλα αυτά το 1963 του τραγούδησε κι εκείνη το «Happy Birthday, Dear Jack» ‒έναν χρόνο μετά τη Μέριλιν‒ στα τελευταία γενέθλιά του . Δεν υπάρχει ηχητικό ούτε φωτογραφικό υλικό από εκείνη την εκτέλεση. Ο πρόεδρος τα μάζεψε μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η Μέριλιν.
Για την ιστορία, ο Κένεντι από μικρός νταραβεριζόταν με διάφορες σταρ, καθότι ο πατέρας του ήταν ο ιδιοκτήτης της κινηματογραφικής εταιρείας Empire Pictures. Αργότερα, τον έφερνε σε διακριτική επαφή με τα πιο καυτά ονόματα ο γαμπρός του, ηθοποιός Πίτερ Λόφορντ. Ορισμένες από τις ηθοποιούς με τις οποίες φλέρταρε ήταν οι: Αντζι Ντίκινσον, Γκρέις Κέλι, Σίρλεϊ Μακλέιν, Τζούντι Γκάρλαντ, Ζάζα Γκαμπόρ, Μαρλένε Ντίτριχ, Κιμ Νόβακ, Τζέιν Μάνσφιλντ…
Αλήθεια 5η. Ο Τρούμαν Καπότε δεν την ήθελε για το «Πρωινό στο Tiffany»
Ηθελε τη Μέριλιν, που ήταν φίλη του και βασικά αυτήν σκεφτόταν όταν έγραφε τη νουβέλα που έμελλε να γίνει μία από τις ωραιότερες κινηματογραφικές ταινίες όλων των εποχών. Πράγματι η Μέριλιν θα ταίριαζε πολύ καλύτερα στον ρόλο της συνοδού πολυτελείας – εξάλλου ως κάτι τέτοιο είχε πλασαριστεί στο Χόλιγουντ. Ο Μπλέικ Εντουαρντς όμως, που υπογράφει τη σκηνθεσία, ήθελε την Οντρεϊ. Πρώτον γιατί ήταν της μόδας και δεύτερον επειδή θα έδινε διαφορετική χροιά στον ρόλο. Τελικά ο Καπότε χρειάστηκε να κάνει αλλαγές στον χαρακτήρα για να ταιριάξει στην πρωταγωνίστρια. Αλλά και η ίδια η ηθοποιός προβληματίστηκε στα γυρίσματα. «Είμαι ένα απόλυτα εσωστρεφές άτομο και πρέπει να ερμηνεύσω μια απόλυτα εξωστρεφή ηρωίδα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο». Πάντως το αποτέλεσμα και ερμηνευτικά και σκηνοθετικά ήταν λαμπρό.
* Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, προβάλλεται η ταινία «Διακοπές στη Ρώμη», στις 22.00, από την COSMOTE TV CINEMA 2 HD.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News