Η Οπρα άρχισε πριν από περίπου οκτώ χρόνια να καλλιεργεί συστηματικά και να μαζεύει τα δικά της ζαρζαβατικά, η Μισέλ Ομπάμα φρέσκαρε για τα καλά τους λαχανόκηπους του Λευκού Οίκου, τον περασμένο Μάρτιο το κρασί των Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί, «Chateau Miraval», εξαντλήθηκε από τα λονδρέζικα σούπερ-μάρκετ μέσα σε λίγες ώρες. Δεν είναι λίγοι οι παντός τύπου διάσημοι -από ποδοσφαιριστές ως κοσμαγάπητους παρουσιαστές και ηθοποιούς- που αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τη γη. Στήνουν μποστάνια και λαχανόκηπους, υλοποιούν το πολυπόθητο «επιστροφή στη φύση», φάρμες ή μεγαλύτερα αγροκτήματα και δημιουργούν συλλογές με δικά τους προϊόντα. Το κρασί όμως είναι πάντα σε πρώτη ζήτηση. Εκεί πόνταρε και ο Sting.
Το αμερικάνικο Wine Specator -περιώνυμο έντυπο για τους απανταχού οινοπαραγωγούς- που αξιολογεί σε κάθε τεύχος του ως και χίλιες διαφορετικές ετικέτες μετά από τυφλές δοκιμές, κατέταξε τ0ν Sting ανάμεσα στους 100 κορυφαίους παραγωγούς κρασιού στην Ιταλία. Έτσι, τον ερχόμενο Απρίλιο, ο τραγουδιστής ετοιμάζει αποσκευές για την ετήσια έκθεση στη Βερόνα, όπου τα κρασιά του θα σταθούν δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της ιταλικής παραγωγής οίνου.
«Κατεβαίνω στο κελάρι και παίζω μουσική, εξασκούμαι», λέει ο Sting. «Και αν παίζω καλά, γίνεται και το κρασί καλύτερο»
Αρχισε να ασχολείται με τα αγροτικά το 1999 αγοράζοντας ένα κτήμα στην εύφορη Τοσκάνη, που σταδιακά έφτασε σε έκταση τα 3.500 στρέμματα και ξεκίνησε να πουλά σε μικρές ποσότητες το δικό του λάδι, μέλι, αλλαντικά και φυσικά κρασί. Με την πολύτιμη βοήθεια του ειδικού και μύστη Paolo Caciorgna, άρχισε να βελτιώνει το προϊόν του με αποτέλεσμα δέκα χρόνια μετά να θεωρείται άκρως ανταγωνίσιμο.
Σε όσους προσφέρει το κρασί του, δέχονται να το δοκιμάσουν ως το κρασί του rock star μα οι αυτηροί κριτές και οινολόγοι το βρήκαν παραπάνω από αξιόλογο. Sister Moon η ονομασία της ετικέτας και προϊόν βιοδυναμικού αμπελώνα, που σημαίνει πως τηρούνται οι αρχές της φυσικής καλλιέργειας: αγνά λιπάσματα, παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές που δεν αλλοιώνουν το προϊόν και όλα αυτά σε αμπελώνες με έντονη την παρουσία των ζώων και φυτών κάθε λογής – εν ολίγοις ό,τι επίσημα ονομάζεται βιοποικιλότητα.
«Κατεβαίνω στο κελάρι και παίζω μουσική, εξασκούμαι», λέει ο Sting. «Και αν παίζω καλά, γίνεται και το κρασί καλύτερο».
Σήμερα το κτήμα του παράγει περί τις 50.000 φιάλες από αμπέλια φυτεμένα σε συνολική έκταση που φτάνει τα 110 στρέμματα. «Φρουτώδες, με άρωμα κερασιού, λουλουδιών και γλυκόριζας», έτσι περιγράφεται στην ιστοσελίδα του κτήματος το κρασί του Sting και μαζί με τη σύζυγό του, Trudie Styler, δικαίως αναμένουν τη συμμετοχή και, γιατί όχι, τη διάκριση στην ανοιξιάτικη έκθεση της Βερόνα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News