Καμιά φορά χρησιμοποιούμε τις λέξεις χωρίς να ξέρουμε τι σημαίνουν. Ας πούμε, αυτό το πλαστικό διάφανο χέρι που το πετάς στο τζάμι και κολλάει, στα ελληνικά το λένε χλαπάτσα. Και χλαπάτσα σημαίνει «ροχάλα». Επίσης σημαίνει «σιχαμερός τύπος».
Το πράσινο χέρι-ροχάλα είναι ένα παιχνίδι της προηγούμενης δεκαετίας. Ισως και ακόμα παλιότερο.
Το καινούργιο κόλπο όμως τώρα είναι η Do It Yourself «ροχάλα». Πώς θα φτιάξεις δηλαδή το δικό σου προϊόν, το δικό σου παιχνίδι, για να το παίζεις στα χέρια σαν κολλώδη πλαστελίνη μέχρι να το βαρεθείς και να το πετάξεις.
Αυτό το κόλπο φυσικά είναι ένα αποκύημα του Youtube. Μέσα εκεί πληκτρολογώντας τη λέξη «slime» βρίσκεις αμέτρητες «συνταγές» με εκατομμύρια κλικ, οι οποίες υπόσχονται να σε αναγάγουν, αν τις ακολουθήσεις πιστά, σε μετρ της «ροχάλας».
Τι έχει να κερδίσει ο μετρ της «ροχάλας»; Πολλά! Κατ’ αρχήν αυτό το παιχνίδι το παίζουν παιδιά. Από μικρά μέχρι έφηβα.
Τα μικρά παιδιά λοιπόν μαθαίνουν, φτιάχνοντας «ροχάλες», να πλάθουν με τα χέρια τους ζυμαρωτές μάζες και να συνθέτουν χρώματα. Υποτίθεται πως μαθαίνουν να παίζουν και με το παιχνίδι που κατασκευάζουν μόνα τους… Βλακείες. Γεμίζει το ψυγείο με ροχάλες. Που είναι εκεί ξεχασμένες και μετά αν τις πετάξεις αρχίζουν τα κλάματα και οι υστερίες…
Τα μεγαλύτερα παιδιά, αυτά που βρίσκονται στο προεφηβικό ή και στο εφηβικό στάδιο, με τη «ροχάλα» χαλαρώνουν. Τους φεύγει το στρες των μαθημάτων, της κοινωνικοποίησης, του bullying, του εκνευρισμού λόγω ηλικίας κ.α.
Και στις δύο περιπτώσεις τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά βρίσκουν τις συνταγές στο διαδίκτυο. Τα βασικά συστατικά για να φτιάξεις τη ροχάλα είναι: αφρός, κόλλα και χρώμα. Μετά μαλάσσεις το μείγμα μέχρι να μουδιάσει το χέρι σου. Και μέχρι να μην μπορείς να αντιδράσεις σε τίποτα. Ετσι μαθαίνεις από μικρός να μην αντιδράς. Ετσι μαθαίνεις από έφηβος να καταπολεμάς το στρες.
Δείτε στο βίντεο έναν οικολογικό τρόπο να φτιάξεις χλαπάτσα
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News