Προσγείωση στη χλεύη για τις «αστροναύτισσες» του Μπέζος
Προσγείωση στη χλεύη για τις «αστροναύτισσες» του Μπέζος
Θα ήταν ένα επικοινωνιακό υπερθέαμα, κατέληξε σε επικοινωνιακή φούσκα, αν όχι κάτι χειρότερο. Ακόμα και οι εκπρόσωποι σόουμπιζ, του ελαφρού τμήματος της δημόσιας σφαίρεας, δεν εκτίμησαν καθόλου την πρόσφατη αποστολή της εταιρείας Blue Origin, του Τζεφ Μπέζος, με την οποία πήραν τον διαστημικό αέρα τους η μέλλουσα σύζυγος του Κροίσου, Λόρεν Σάντσες, και μερικές φίλες της. Αν και το ταξίδι τους είχε παρουσιαστεί από την εταιρεία ως άλμα της γυναικείας χειραφέτησης, οι επικρίσεις ποικίλουν και ομιλούν περί σπατάλης χρημάτων και ρύπανσης της Γης –όσο για το αν πρόκειται όντως για χειραφέτηση να βάλεις έξι γυναίκες σε μια κάψουλα για να δείξεις ότι «ακόμα κι αυτές» το καταφέρνουν, ας το αφήσουμε καλύτερα.
Η Corriere della Sera παρατήρησε ότι το εν λόγω ταξίδι της Blue Origin προκάλεσε ορυμαγδό χλευαστικών σχολίων στο διαδίκτυο –και όχι μόνον.
Τι συνέβη;
Ως γνωστόν, τη Μεγάλη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η «ιστορική» πτήση των 11 λεπτών (της ώρας). Θυμίζουμε ότι, πέραν της Σάντσες, συμμετείχαν η τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι, η τηλεπερσόνα Γκέιλ Κινγκ, η παραγωγός φιλμ Κέριαν Φλιν, η πρώην ειδικός της NASA Αΐσα Μπόου και η ακτιβίστρια και υποψήφια για Νομπέλ Ειρήνης Αμάντα Νγκουγιέν. Πολυεθνικό πλήρωμα και στοχευμένης διαλογής, σχολίασαν εύστοχα κάποιοι.
Η πιο επικριτική από τις καταγγέλλουσες ήταν η Eμιλι Ραταϊκόφσκι. Το διάσημο μοντέλο δήλωσε «αηδιασμένη» και χαρακτήρισε την αποστολή «χάος» και «παρωδία». Σε βίντεο στο TikTok είπε: «Λέτε ότι νοιάζεστε για τη Μητέρα Γη και επιβιβάζεστε σε διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε και πληρώθηκε από εταιρεία που καταστρέφει τον πλανήτη. Δείτε την παγκόσμια κατάσταση και σκεφτείτε πόσοι πόροι έχουν επενδυθεί για να σταλούν αυτές οι γυναίκες στο Διάστημα. Για ποιον λόγο; Είμαι αηδιασμένη, κυριολεκτικά».
Αλλά γύρισε και δεύτερο βίντεο: «Μοιάζει με πρόοδο η συμμετοχή γυναικών και μαύρων σε περιβάλλον επιστήμης, αλλά δεν είναι. Η αλήθεια είναι ότι ένας άνθρωπος που απέκτησε την εξουσία του μέσω εκμετάλλευσης και απληστίας αποφάσισε να στείλει την κοπέλα του και μερικές άλλες διάσημες γυναίκες στο Διάστημα για τουρισμό. Αυτό είναι απόδειξη ότι ζούμε σε ολιγαρχία. Ελάχιστοι πάνε στο Διάστημα και οι υπόλοιποι άνθρωποι επί Γης ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το ενοίκιο ή θα μαγειρέψουν για να φάνε τα παιδιά τους».
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η ηθοποιός Ολίβια Μαν αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της αποστολής σε τηλεοπτική εμφάνιση. «Υπάρχουν τόσα άλλα σημαντικά πράγματα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Τι θα κάνετε στο Διάστημα; Τι θα κάνετε από εκεί πάνω για να βελτιώσετε τα πράγματα για εμάς εδώ κάτω; Το να πάμε στο Διάστημα κοστίζει τόσο πολύ, ενώ πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε για να αγοράσουν αυγά».
Από πλευράς της η Σάντσες απάντησε στις καταγγέλλουσες ως εξής: «Θα ήθελα οι επικριτές να έρθουν στην Blue Origin και να δουν τους χιλιάδες υπαλλήλους που όχι μόνο εργάζονται εδώ, αλλά βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους σε αυτό το όχημα». Και η Γκέιλ Κινγκ είπε με τη σειρά της: «Δεν νομίζω ότι όποιος ασκεί κριτική καταλαβαίνει όντως τι συμβαίνει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Προσγείωση στη χλεύη για τις «αστροναύτισσες» του Μπέζος
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.