492
| CreativeProtagon

Ποια γυναίκα πρέπει να φοβάται ο Ελον Μασκ

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 11:00
|CreativeProtagon

Ποια γυναίκα πρέπει να φοβάται ο Ελον Μασκ

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 11:00

Ο Ελον Μασκ πρέπει να φοβάται. Γιατί μπορεί να είναι ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στον κόσμο, αλλά τον «έβαλε στο μάτι» η πιο σκληρή φεμινίστρια στη Γαλλία. Η Σαντρίν Ρουσό, βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, δήλωσε ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι το μοντέλο των «λευκών κυρίαρχων αρσενικών» (mâle alpha, από τον αγγλικό όρο alpha male για το κυρίαρχο αρσενικό σε μια ομάδα) που ευθύνονται για τον ανθρώπινο πόνο αλλά και την κλιματική καταστροφή – «είναι το αρχέτυπο του κατακτητή άνδρα επιχειρηματία που πρέπει να θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς δολοφόνους όλων των εποχών».

Οι «επιθέσεις» που κάνει στους άντρες κατά καιρούς η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου έχουν συνέπειες: πρόσφατα ανάγκασε τον αρχηγό του κόμματος των Πρασίνων Ζουλιάν Μπαγιού να παραιτηθεί, αφού πρώτα τον κατηγόρησε ότι κακομεταχειρίστηκε «ηθικά» μια γυναίκα που είχε μοιραστεί με το κόμμα ότι έπασχε από κατάθλιψη μετά τον χωρισμό τους, ανέφεραν οι Times. Εκείνος αρνείται την ανάρμοστη συμπεριφορά και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σωματική κακοποίηση, αλλά η υποχώρησή του, εν αναμονή της έρευνας, είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο σε μια κρίση του αριστερού αντιπολιτευόμενου συνασπισμού για φερόμενη σεξουαλική παρενόχληση από ανώτερα στελέχη.

Η Ρουσό θεωρείται άτομο που αντιπροσωπεύει έναν επιθετικό φεμινισμό, κάτι που στη Γαλλία κρίνεται ως υπερβολικό. Υποστηριζόμενη από την Τζέιν Φόντα –αν και αρνείται ότι επηρεάζεται από οτιδήποτε είναι αμερικανικό –η 50χρονη «ακροφεμινίστρια» έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο στα διεθνή Μέσα επειδή ζητούσε να απαγορευτεί το… μπάρμπεκιου ως σύμβολο μιας «αρρενωπότητας που καταστρέφει τον κόσμο», αλλά και γιατί, όπως είπε, «το να μη μοιράζονται οι δουλειές μεταξύ ανδρών και γυναικών στο σπίτι θα έπρεπε να αποτελεί ποινικό αδίκημα».

Αν και η ηγεσία του κόμματος θα αλλάξει τον Νοέμβριο, η Ρουσό είναι αμετανόητη για αυτές τις απόψεις της, που αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των επικριτών της, αποκαλώντας την «κληρονόμο» του Ροβεσπιέρου, της «Βασιλείας του Τρόμου» της Γαλλικής Επανάστασης στη δεκαετία του 1790.

Η Ρουσό έχει προκαλέσει αναταραχές και στο δικό της «στρατόπεδο», στην ένωση «Nupes» (New Popular Environmental and Social Union – Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενωση), μια πολιτική σύμπραξη Πρασίνων, Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών. Αν και είναι λίγοι αυτοί που της επιτίθενται ανοιχτά, ορισμένοι αριστεροί την παρουσιάζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους σαν άλλο Ερίκ Ζεμούρ, τον ακροδεξιό συγγραφέα και δημοσιογράφο που είναι γνωστός για τις αντιφιλελεύθερες και, κατά των μεταναστών, θέσεις του.

Πάντως, τα λεγόμενα της Ρουσό τον περασμένο μήνα για τα μπάρμπεκιου προκάλεσαν μια σύγκρουση και με τον Φαμπιέν Ρουσέλ βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος της απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο γαλλικό από το να τρως καλό κρέας σε ένα μπάρμπεκιου. «Δεν τρως κρέας εξαιτίας αυτού που έχεις στο πορτοφόλι σου ή στο σώβρακο σου», δήλωσε μάλιστα δηκτικά.

Ωστόσο, μια μελέτη έδειξε ότι η Ρουσό μπορεί να έχει κάποιο δίκιο: όσο περισσότερο κρέας τρώνε οι άνδρες, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι σεξιστές, λέει η έρευνα, που κατέγραψε επίσης ότι 47% των ανδρών τρώνε κρέας κάθε μέρα και ότι 20% όλων των ανδρών πιστεύουν ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι καθήκον των γυναικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News