1244
«Το πιο χαριτωμένο κοριτσάκι στον κόσμο» έγραψε στο Instagram η Πάρις Χίλτον για το μωρό ουρανγκοτάγκο | Paris Hilton/Instagram

Οι σέλφι των διασήμων με πιθήκους τροφοδοτoύν το λαθρεμπόριο

«Το πιο χαριτωμένο κοριτσάκι στον κόσμο» έγραψε στο Instagram η Πάρις Χίλτον για το μωρό ουρανγκοτάγκο
|Paris Hilton/Instagram

Οι σέλφι των διασήμων με πιθήκους τροφοδοτoύν το λαθρεμπόριο

Τα Αραβικά Εμιράτα και ειδικά το Ντουμπάι είναι αγαπημένος προορισμός των διασημοτήτων όλου του κόσμου. Τα επισκέπτονται για ψωνια, για διασκέδαση, για σούπερ λουξ διαμονή αλλά πολύ συχνά πηγαίνουν εκεί και ως προσκεκλημένοι για να προβάλλουν τις τουριστικές χάρες της περιοχής (κοινώς και οι σταρ κάνουν αρπαχτές). Ο πιο άμεσος δε τρόπος ανταπόδοσης της πρόσκλησης είναι το ποστάρισμα στα social media.

Αλλά τι να ποστάρουν; Μία φορά το ξενοδοχείο, μία φορά το φαγητό, μία φορά τα ψώνια και μετά; Μετά, κάνουν βόλτα στον ζωολογικό κήπο και ποστάρουν φωτογραφία με μία μικρή μαϊμού!

A photo posted by James Rodríguez (@jamesrodriguez10) on

Μη γελάτε, αυτό συμβαίνει, και συμβαίνει για δύο λόγους: πρώτον διότι τα χαριτωμένα αυτά άγρια ζωάκια είναι πρωτότυπη πρόταση ως κατοικίδια (και μπορείς να τους φορέσεις και παιδικά ρούχα αν είσαι πολύ ψώνιο) και δεύτερον, τα ζώα γενικώς, κάνουν πολύ καλά νούμερα στα social media. Αρα, όλοι οι σταρ της αρπαχτής (και μη) που περνάνε από το Ντουμπάι π.χ. που έχει ζωολογικό κήπο, ποστάρουν κι από μία φωτογραφία με μωρό μαϊμού.

800px-Orang2
Μωρό χιμπατζής, μαζί με τη μητέρα του (wikipedia)

Και εδώ επεμβαίνει ο ΟΗΕ, μέσω του εκπροσώπου του Νταγκ Κρες, με την εξής δήλωση: «Αναρτήσεις στο Instagram από διασημότητες όπως η Πάρις Χίλτον και ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ, Τζέιμς Ροντρίγκες, οι οποίοι ποζάρουν με μωρά ουνγκοτάγκους, στον ζωολογικό κήπο του Ντουμπάι, δυσχεραίνουν την προσπάθειά μας για τη διάσωση των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων της άγριας φύσης αλλά εμποδίζουν και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αυτών των ζώων. Παρακαλούμε τους σταρ να πάψουν να ποστάρουν τέτοιες φωτογραφίες, διότι ως κοινωνικά πρότυπα που είναι περνούν λάθος μηνύματα προς τους θαυμαστές τους».

Untitled

Πρόσφατη έρευνα που διεξήγε η περιβαλλοντική οργάνωση Grasp, η οποία συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για την προστασία των μεγάλων πιθήκων, υπό την εποπτεία του Ντουγκ Κρες, έφερε στο φως στοιχεία που δείχνουν πως το trafficking άγριων ζώων καλπάζει τα τελευταία χρόνια. Ουρανγκοτάγκοι, γορίλες, χιμπατζήδες και μπονόμπο (πυγμαίοι χιμπατζήδες), απαγάγονται συστηματικά από τη ζούγκλα και διακινούνται είτε σε κινέζικα τσίρκα, είτε σε ιδιωτικούς κήπους και ακριβά εστιατόρια στα Αραβικά Εμιράτα αλλά συχνά καταλήγουν και σε σπίτια εκκεντρικών πλούσιων που ψάχνουν το κάτι διαφορετικό όσον αφορά το κατοικίδιο…

1024px-Gombe_Stream_NP_gegenseitiges_Lausen
Μικροί μπονόμπο ή αλλιώς πυγμαίοι χιμπατζήδες (wikipedia)

Το trafficking όμως τέτοιων ζώων, πέρα από το ότι είναι αισχρό και εγκληματικό σαν πράξη, είναι και επικίνδυνο για το ίδιο το είδος. Γιατί; Διότι οι μεγάλοι πίθηκοι δεν είναι και τόσο χαριτωμένοι όταν μεγαλώνουν, και τότε εγκαταλείπονται από τα «αφεντικά» τους στην τύχη τους. Ποια τύχη όμως μπορεί να έχει ένα άγριο ζώο που μεγάλωσε με παιδικά ρουχαλάκια και καπελάκια μέσα σε μεγάλες επαύλεις και δεν ανέπτυξε ποτέ το αίσθημα της επιβίωσης; Επίσης, όπως έχουμε δει στα ντοκιμαντέρ, όταν απειλείται ένα μωρό πιθηκάκι, τρέχουν όλοι οι πίθηκοι να το προστατέψουν. Για να κλέψει ο εγκληματίας κυνηγός το πιθηκάκι πρέπει σύμφωνα και με την έρευνα του ΟΗΕ να σκοτώσει κατά μέσο όρο 10 πιθήκους που το προστατεύουν… Κάν’τε λοιπόν τον λογαριασμό.

Untitled-1

Πρόσφατα η Grasp ανέλαβε τη διάσωση 49 εγκαταλελειμμένων χιμπατζήδων. «Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 490 σκοτώθηκαν, κατά την αρπαγή των 49 μωρών, τα οποία σήμερα εγκαταλείφθηκαν ως μεγάλοι χιμπατζήδες ακατάλληλοι για κατοικίδια», δηλώνει ο Νταγκ Κρες.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αυτές οι φωτογραφίες των σταρ με τα άγρια ζώα, φτάνουν σε εκατομμύρια φαν και περνάνε το μήνυμα ότι είναι cool να έχεις ένα μωρό πίθηκο. Ωστόσο ο μόνος τρόπος να αποκτήσεις ένα τέτοιο ζώο είναι να παρανομήσεις. Ακόμα και οι ιδιωτικοί ζωολογικοί κήποι στα Αραβικά Εμιράτα, όπου φωτογραφήθηκαν οι σταρ με τους ουρανγκοτάγκους, έχουν απ΄ό,τι φαίνεται αποκτήσει τα ζώα παράνομα», σύμφωνα με τον Κρες. «Η Grasp ερεύνησε τα αρχεία αδειών εισόδου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και απ΄ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει καμία άδεια εισόδου για ουρανγκοτάγκους, που να μοιάζουν με αυτούς των φωτογραφιών της Πάρις Χίλτον, του Τζέιμς Ροντρίγκες, του Kid Ink και της Κλόε Καρντάσιαν».

Lightmatter_chimp
Μικρός χιμπατζής στον ζωολογικό κήπο της Καλιφόρνια (wikipedia)

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα της Grasp η έλλειψη σταθερότητας στη Μέση Ανατολή κάνουν το έδαφος αυτό πολύ ελκυστικό για την ανάπτυξη λαθρεμπορίου με τελικό προορισμό την Ασία. Το Ιρακ, το Κουρδιστάν και η Αρμενία, θεωρούνται hotspot για τη μαύρη αγορά άγριων ζώων σήμερα, και επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Λιβύη μετά την πτώση του Καντάφι λειτουργεί σαν ενδιάμεσος σταθμός για τους μεγάλους πιθήκους που διακινούνται προς την Αίγυπτο.

Η διαδρομή Αλεξάνδρεια-Κάιρο θεωρείται «πόρτα εξόδου» από την Αφρική για τα άγρια ζώα και πιστεύεται πως ορισμένα ξενοδοχεία στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας λειτουργούν παράνομα σαν κέντρα κράτησης. Επιπλέον, ευκατάστατοι και υπεράνω υποψίας Αιγύπτιοι, είναι κάτοχοι τέτοιων ξενοδοχείων αλλά και ιδιωτικών ζωολογικών κήπων από τους οποίους μπορεί κανείς να προμηθευτεί άγρια ζώα και ειδικά μεγάλους πιθήκους.

«Βεβαίως αυτούς τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή δεν μπορείς ούτε καν να τους πλησιάσεις. Δεν μπορείς να υπολογίσεις στην πίεση που ασκεί η κοινή γνώμη όπως στη Δύση. Αυτοί οι άνθρωποι ελέγχουν την εξουσία», καταλήγει ο Νταγκ Κρες.

800px-Man_of_the_woods
Ουρανγκοτάγκος στο φυσικό του περιβάλλον (wikipedia)

Και μπορεί η Μέση Ανατολή να είναι το σημείο διακίνησης των μεγάλων πιθήκων αλλά απ΄ό,τι φαίνεται, τελικός προορισμός τους είναι η Απω Ανατολή. Συγκεκριμένα στην Κίνα, από το 2000 έως σήμερα έχουν ανοίξει περίπου 1.000 θεματικά πάρκα με ζώα, που απευθύνονται στη μεσαία τάξη. Εκεί οι περισσότεροι πίθηκοι καταλήγουν να οδηγούν ποδήλατα και να πυροβολούν ο ένας τον άλλο με ψεύτικα όπλα ως ατραξιόν. Οι δε ουρανγκοτάγκοι, σύμφωνα με τον Κρες, συμμετέχουν σε αγώνες μποξ, προς τέρψιν των επισκεπτών…

Οσο για τις τιμές; Ο ζωντανός γορίλας στην Κίνα πωλείται προς 42.000 δολάρια και ο χιμπατζής προς 26.000 δολάρια. Μιλάμε για προσοδοφόρα δουλειά, όχι αστεία.

1024px-Pongo_abelii_at_the_Philadelphia_Zoo_013
Ορανγκοτάγκος εν ώρα παιχνιδιού (wikipedia)

Η δε διαφθορά έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ, ώστε στη Γουινέα τον περασμένο Οκτώβριο συνελήφθη ο επικεφαλής αξιωματικός Υπέρ της Αγριας Φύσης, Ανσουμάνε Ντουμπουνγιά, για trafficking άγριων ζώων, ενώ το αντικείμενο εργασίας του ήταν να τα προστατεύει. Και τα τελευταία επτά χρόνια, έγιναν 27 συλλήψεις παγκοσμίως για λαθρεμπόριο μεγάλων πιθήκων, αλλά το 1/4 των υποθέσεων δεν έφτασαν ποτέ στο δικαστήριο.

Παρόλ’ αυτά συχνά κάποια ζώα γλυτώνουν την παράνομη διακίνηση από… ατύχημα. Πρόσφατα έξι κλουβιά με μωρά πιθήκους βρέθηκαν μυστηριωδώς στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, να γυρίζουν γύρω γύρω στο καρουσέλ παραλαβής των αποσκευών, στην πτήση από Κάιρο. Και κανείς δεν θα καταλάβαινε τίποτα αν ένα από τα πιθηκάκια δεν είχε βγάλει τα τραυματισμένα δαχτυλάκια του έξω από μια χαραμάδα του κλουβιού του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...