Αντίο διακοπές.
Ο Αύγουστος προχωράει προς το τέλος του, οι περισσότεροι έχουν ήδη γυρίσει στην πόλη και σύντομα όλοι θα βρεθούν στο πόστο τους. Η πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη είναι ένα ορόσημο ετήσιο. Για πολλούς, μαθητές και εργαζόμενους, τότε αρχίζει στην ουσία η καινούργια χρονιά, πράγμα που άλλοι αντιμετωπίζουν δυναμικά και αισιόδοξα με σχέδια του τύπου «θα γραφτώ στο γυμναστήριο», «θα κάνω μαθήματα φωτογραφίας» και άλλα τέτοια ενώ πολλοί, πιθανόν οι περισσότεροι, παθαίνουν άγχος και κατάθλιψη.
Να γυρνάς μετά από μερικές ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης σε ένα ειδυλλιακό νησί και να αισθάνεσαι κομμάτια. Παράξενο, ε; Κι όμως έχει όνομα όλο αυτό. Οι ειδικοί το έχουν βαφτίσει «Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές» (Post-Vacation Stress Syndrome) και δεν πρόκειται για επίσημη ταξινομημένη διαταραχή αλλά για μια σειρά συμπτωμάτων που εμφανίζονται συνήθως σε νέους ανθρώπους.
Το σίγουρο είναι ότι δυσκολεύουν την προσαρμογή στις απαιτήσεις της δουλειάς και τις καθημερινές υποχρεώσεις αλλά λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει. Είναι μια κατάσταση φυσιολογική αφού μετά από μερικές ημέρες ονειρεμένες πρέπει τώρα να προσαρμοστείς σε μια καθημερινότητα που σου φαίνεται ανιαρή και ίσως πιο δύσκολη από ότι είναι πραγματικά. Νοσταλγείς το νησί και τα ατέλειωτα ξενύχτια, η διάθεσή σου είναι πολύ πεσμένη, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, νιώθεις μελαγχολία, θυμώνεις και εκνευρίζεσαι με το παραμικρό, δεν έχεις καμιά όρεξη και βασικά αισθάνεσαι τεράστια κούραση και αδυναμία. Για πλυντήριο ούτε λόγος. Η βαλίτσα χάσκει στο πάτωμα ανοικτή μεν αλλά ακόμα γεμάτη και τα βατραχοπέδιλα έγιναν μέρος της διακόσμησης του σαλονιού. Κανένα πρόβλημα. Δώσε χρόνο και μην υποτιμάς τη δύναμη του comfort food. Πάμε.
Παγωτό για τους νοσταλγούς
Μπορεί κανείς να σκεφτεί κάτι καλύτερο; Τη στιγμή που λιώνει στο στόμα παχουλό, γλυκό, αρωματικό, απαλό και δροσερό ταυτόχρονα χιλιάδες μικρές ηδονικές εκρήξεις συμβαίνουν μέσα στο μυαλό ξυπνώντας αναμνήσεις καλοκαιρινής απόλαυσης. Για δύσκολες περιπτώσεις, καλύτερο από το παγωτό ροδάκινο δεν έχω. Γίνεται εύκολα στο σπίτι με αυτή εδώ τη συνταγή είναι και τα ροδάκινα ακόμη υπέροχα αυτό το μήνα. Αν πάλι βαριέσαι κανένα πρόβλημα. Όπου κι αν βρίσκεσαι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε αλλού, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Χανιά θα βρεις κάπου κοντά μια τζελατερία για να πνίξεις τη νοσταλγία μέσα σε ένα χωνάκι παγωτό.
Σοκολάτα, το τέλειο αντικαταθλιπτικό
Το ξεκαθαρίζω από την αρχή, να τις πάρει ο διάβολος τις θερμίδες, δεν θέλω να ακούσω ότι η σοκολάτα παχαίνει, κι ας μην κουμπώσει την επαύριο εκείνο το στενό το τζιν – μεζούρα. Σε κατάσταση κατάθλιψης προτείνω τη συνταγή για τα κέικ – λάβα του Δημήτρη Μπούτου. Μικρά, τρυφερά και με υγρή σοκολάτα να ρέει από την καρδιά τους, με την πρώτη μπουκιά θα σε γεμίσουν ορμόνες ευτυχίας. Οπότε αν η ευτυχία είναι αμαρτία τότε ναι, είναι και αμαρτωλά. Αν πάντως η εκτέλεσή τους μοιάζει με βουνό (δεν είναι), ιδού η λίστα με μερικά από τα καλύτερα σοκολατάκια της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, αρκεί μια κουταλιά κρέμας φουντουκι – κακάο, έστω μια σοκολάτα περιπτέρου για να βελτιωθεί αμέσως η κατάσταση.
Στρόμπολι με λαχανικά, καταπραϋνει το θυμό
Τα ζυμαρικά, το ψωμί και οι ζύμες γενικά διευκολύνουν την παραγωγή της σεροτονίνης, σε κάνουν να βλέπεις τη ζωή πιο όμορφη, να νιώθεις ευτυχία όπως εκείνη τη νύχτα με πανσέληνο που αγνάντευες το πέλαγος με ένα άπερολ στο χέρι. Μια πίτσα λεπτή με μπόλικα αντιοξειδωτικά, φρέσκες ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες, ακόμα καλύτερα αν είναι σκεπασμένη όπως το καλτσόνε και το στρόμπολι, είναι ότι πρέπει για την πρώτη μέρα στο σπίτι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αν μάλιστα έχεις φέρει και λαχανικά από μποστάνι φίλου δεν θέλεις τίποτα άλλο. Η συνταγή του Νίκου Μορόπουλου είναι ιδανική.
Τυρί που λιώνει, κατά του άγχους
Δεν υπάρχει πιο εύκολο πιο γρήγορο πιο επιθυμητό φαγητό από μια φέτα ψωμί που έχει ψηθεί και πάνω του λιώνει και χύνεται ένα κομμάτι τυρί. Με άλλα λόγια φτιάξε ένα περιποιημένο, ένα τέλειο τοστ, στην τελική πάρε τους δρόμους (το περπάτημα κάνει καλό) και κάνε μια στάση για street food. Το τυρί είναι τροφή ευφορική άρα απόλυτα απαραίτητη σε ώρες δύσκολες. Το γιατί έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Public Library of Science One, το τυρί είναι εθιστικό. Η εξήγηση βρίσκεται στην καζεΐνη που περιέχει, μια πρωτεΐνη του γάλακτος η οποία κατά τη διάρκεια της πέψης λειτουργεί όπως και τα οπιούχα ενεργοποιώντας τους υποδοχείς της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Εξού και η ευφορία.
Φαλάφελ, χούμους και ταμπουλέ, γιατί και οι χορτοφάγοι μελαγχολούν
Είναι λιχουδιές που σε ταξιδεύουν νοερά στην Ανατολή και δεν χρειάζεται να είσαι χορτοφάγος για να τις λατρέψεις. Κάποιοι Άραβες και Εβραίοι ερίζουν για την καταγωγή τους, άλλοι πάλι όπως ο Σάμι Ταμίμι και ο Γιόταμ Οτολένγκι αμφότεροι παιδιά της Ιερουσαλήμ, γίνονται φίλοι και συνεργάτες για χάρη της. Τα φαλάφελ στη γλώσσα μας τα λέμε ρεβυθοκεφτέδες και δεν τσακωνόμαστε ποτέ. Απαραίτητο στο πλάι τους το χούμους, μια σάλτσα με βάση το ταχίνι (αυτό κι αν είναι υπέρ – τροφή). Η υγιεινή συνταγή της Εύης Σκούρα είναι ό,τι πρέπει για την περίσταση. Μια σαλάτα ταμπουλέ όπως την κάνουν στην Παλαιστίνη, τους ταιριάζει επίσης απόλυτα.
Κινόα, το σούπερ φουντ του ταλαίπωρου
Δεν χρειάζεται να έχεις δυσανεξία στη γλουτένη για να φτιάξεις ένα παρηγορητικό υπέρ-πρωϊνό ή μια σαλάτα – πλήρες γεύμα με κινόα που θα σε κρατήσει σε καλή φόρμα όλη την ημέρα. Αυτός ο μικροσκοπικός αρχαίος σπόρος που από την εποχή των Ἰνκας -εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια δηλαδή- είναι η βασική τροφή των πληθυσμών της Λατινικής Αμερικής, έχει τιμηθεί δεόντως από τον ΟΗΕ. Το 2013 ανακηρύχθηκε Διεθνές Ετος της Κινόα.
Καρμπονάρα, καταπραΰνει τον εκνευρισμό
Τα έχει όλα και συμφέρει. Και ζυμαρικά που αποδίδουν το φουλ της σεροτονίνης και εθιστική κρέμα τυριού που λιώνει ηδονικά στο στόμα και αυγό για έξτρα τόνωση και κομματάκια πικάντικου αλλαντικού. Γκουαντσιάλε προτιμούν οι Ιταλοί αλλά και η καρμπονάρα με παστουρμά που προτείνει η ιταλοτραφής Μαρίνα Μαυρομάτη είναι απλά υπέροχη. Άλλο δεν θέλω αυτή την ώρα από μια ωραία μακαρονάδα όπως αυτή.
Κρέας, για την κατάπτωση
Πάρε μοσχάρι, κάν’ το βραστό, κοκκινιστό, στον φούρνο με πατάτες ή αλλιώς χοιρινό και ετοίμασέ το ριγανάτο με τηγανητές πατάτες, όπως η Εύα Παρακεντάκη. Φτιάξε τα αφράτα και λαχταριστά κεφτεδάκια φούρνου της Χρυσαυγής Μπόμπολα, έχουν και μπόλικο δυόσμο που κάνει τη διαφορά ή ψήσε απλά μια μπριζόλα, ειδικά αν είσαι εργένης η συνταγή του Δημήτρη Μπούτου θα σου χρειαστεί. Όπως και να μαγειρευτεί το κρέας θα σε τονώσει γιατί έχει σίδηρο και ένα σωρό βιταμίνες. Αν πάλι βαριέσαι το μαγείρεμα, τρέχα στην πλησιέστερη ψησταριά. Η μανία με το κρέας, καθόλου τυχαία δεν είναι.
Ψάρι, για την έλλειψη συγκέντρωσης
Δεν μπορείς να γράψεις ούτε μια γραμμή αλλά αύριο μέχρι το μεσημέρι ο διευθυντής σου περιμένει το θέμα, την έκθεση, μια λίστα με προτάσεις. Άλλος ένας καφές δεν βοηθάει. Το ψάρι είναι η λύση γιατί έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την αναζωογόνηση του κουρασμένου σου εγκέφαλου. Ξέρω έχεις μείνει και από λεφτά μετά τις διακοπές γι’ αυτό θα σου προτείνω ό,τι πιο ταπεινό υπάρχει στην αγορά, γαύρο για παράδειγμα και σαρδέλες που αν τις κάνεις ελαφρώς γλυκόξινες όπως οι βενετσιάνοι ψαράδες οι διάθεσή σου θα απογειωθεί.
Τιραμισού, ανορθωτικό σε στιγμές απάθειας
Νιώθεις ότι θα πέσεις από στιγμή σε στιγμή σε αφασία; Λογικό είναι. Οι διακοπές τελειώσανε. Το έχεις συνειδητοποιήσει πλέον αλλά δεν θέλεις ακόμα να το δεχτείς. Δεν θα πω πολλά, μόνο μια λέξη, tiramisu, αυτή που μπορεί να σε σηκώσει από τον καναπέ και να κάνει πάλι το αίμα σου να κυλήσει πιο ζωντανό μέσα στις φλέβες. Είναι ένα από τα πιο διάσημα ιταλικά γλυκά και η συνταγή της χαλκιδαίας ζαχαροπλάστριας Αλεξάνδρας Μιμίκου, απίθανη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News