512
Η Τζέιν Φόντα το 1965 την εποχή που άρχιζε να γίνεται διάσημη στο Χόλιγουντ. | Flickr

Η Τζέιν Φόντα λέει ότι άργησε να καταλάβει τον φεμινισμό

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2016, 14:43
Η Τζέιν Φόντα το 1965 την εποχή που άρχιζε να γίνεται διάσημη στο Χόλιγουντ.
|Flickr

Η Τζέιν Φόντα λέει ότι άργησε να καταλάβει τον φεμινισμό

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2016, 14:43

Με κείμενό της στο lennyletter.com η ηθοποιός και ακτιβίστρια Τζέιν Φόντα παραδέχθηκε ότι άργησε να καταλάβει τον φεμινισμό και ότι ήταν 60 ετών όταν πραγματικά κατάλαβε το κίνημα. Αν και γνωστή για το γεγονός ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών, η οσκαρική ηθοποιός παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν θεωρούσε πως όλη αυτή η συζήτηση για τα θέματα των γυναικών δεν ήταν παρά ένας τρόπος για να αποσπάσει κανείς την προσοχή της κοινής γνώμης από άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

Η Τζέιν Φόντα έγραψε: «Το 1970 όταν ήμουν 33 ετών, έμαθα ότι 5.000 γυναίκες στη Νέα Υόρκη διαδήλωναν για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης. Εγραφα τότε στο ημερολόγιό μου: “Δεν καταλαβαίνω το κίνημα της γυναικείας ανεξαρτησίας. Υπάρχουν πιο σημαντικοί λόγοι για να κάνεις ένα κίνημα. Ετσι νομίζω”»

Η ηθοποιός υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα και αμφιλεγόμενα πρόσωπα στις ΗΠΑ που διαμαρτύρονταν εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ – στον βαθμό που έγινε η «Τζέιν του Ανόι», όταν το 1972 πόζαρε δίπλα σε ένα αντιεροπορικό του στρατού του Βορείου Βιετνάμ, προκαλώντας σάλο πίσω στην πατρίδα της, όπου πολλοί τη χαρακτήρισαν προδοτική φυσιογνωμία.

«Οταν έγινα 60 αποφάσισα ότι χρειαζόμουν να επουλώσω τις πληγές που η πατριαρχεία μου είχε προκαλέσει»

Βραβευμένη δύο φορές με Οσκαρ – για το «Klute» το 1971 και το αντιπολεμικό «Coming Home» το 1978 – η Φόντα έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τον ακτιβισμό της υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, πολύ προτού υποστηρίξει τον φεμινισμό. Σε ένα σημείο άρχισε μεν να προσδιορίζει τον εαυτό της ως φεμινίστρια δημόσια, αλλά, όπως λέει, θα ήταν πολλά χρόνια που θα κοίταζε μέσα της και για να εντοπίσει τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους εσωτερίκευε τον σεξισμό και την προφανή ζημιά που της είχε κάνει, όπως έγραψε στο άρθρο της.

Η Φοντα είπε ότι μολονότι υποστήριζε δημοσίως γυναίκες υποψηφίους για τα δημόσια αξιώματα, μολονότι με τους ρόλους της αναδείκνυε ζητήματα ισότητας των δύο φύλων και ενώ παρήγαγε φεμινιστικές ταινίες και βοήθησε τις γυναίκες να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση με τη γυμναστική, ο φεμινισμός της ήταν θεωρητικός. «Ήταν μεν στο μυαλό μου, αλλά όχι στο σώμα μου».

«Για εμένα το να αντιμετωπίσω πραγματικά τον σεξισμό θα απαιτούσε να κάνω κάτι για τις σχέσεις μου με τους άνδρες και δεν μπορούσα. Ηταν πολύ τρομακτικό», είπε.

Η Τζέιν Φόντα το 2015. Σταθερά υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η Φόντα αποκάλυψε ότι μεγάλωσε σε πατριαρχική οικογένεια όπου ο πατέρας της, ηθοποιός Χένρι Φόντα, έστελνε την μητριά της να τη συμβουλεύσει να χάσει βάρος και να φορά πιο μακριές φούστες… «Μία από τις μητριές μου, μου είπε ότι έπρεπε να αλλάξω φυσικά… αν ήθελα να αποκτήσω αγόρι», γράφει χαρακτηριστικά.

Η Φόντα συμμετέχει ενεργά στο κίνημα V-Day που προσπαθεί να σταματήσει τη βία προς τις γυναίκες και τα κορίτσια, το οποίο προέκυψε από το σόου του Μπρόντγουεϊ «Μονόλογοι αιδοίων». Το 2001 ίδρυσε το Jane Fonda Center for Adolescent Reproductive Health στο Emory University στην Ατλάντα με στόχο να εμποδίσει τις εγκυμοσύνες των ανηλίκων.

«Οταν έγινα 60 αποφάσισα ότι χρειαζόμουν να επουλώσω τις πληγές που η πατριαρχία μου είχε προκαλέσει. Δεν ήθελα να τελειώσει η ζωή μου χωρίς να έχω κάνει οτιδήποτε μπορούσα ώστε να γίνω μια γυναίκα με φωνή»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...