1089
Ο Τσόρτσιλ έδειξε τον δρόμο και ο Κουκ τον ακολουθεί | Creative Protagon / Reuters

Γιατί ο Τιμ Κουκ της Apple κάνει συχνά το σύμβολο της ειρήνης;

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2023, 17:15
Ο Τσόρτσιλ έδειξε τον δρόμο και ο Κουκ τον ακολουθεί
|Creative Protagon / Reuters

Γιατί ο Τιμ Κουκ της Apple κάνει συχνά το σύμβολο της ειρήνης;

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2023, 17:15

Είναι γνωστό  ως «V για τη νίκη» ή «σύμβολο της ειρήνης». Οπως και αν προτιμάτε να το ονομάσετε, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, το χρησιμοποιεί παντού και πάντα, χαιρετίζοντας με δύο δάχτυλα σε σχήμα V, γράφουν οι Σίρα Οβάιντ και Μονίκ Γου στην Washington Post.

Ο Κουκ έκανε το σήμα της ειρήνης πηγαίνοντας σε δείπνα του Λευκού Οίκου αλλά και στο δικαστήριο το 2021, όπου εμφανίστηκε μετά από μια αγωγή με την κατηγορία ότι η Apple έκανε κατάχρηση της εξουσίας της.

Χαιρέτισε έτσι και ενώ έκανε μια βόλτα τον περασμένο μήνα στο Σαν Βάλεϊ του Αϊντάχο, όπου συγκεντρώθηκαν εταιρικοί και χρηματοοικονομικοί τιτάνες, ενώ είχε κάνει το σύμβολο της ειρήνης στην ίδια εκδήλωση, και στο παρελθόν, το 2021 και το 2019.

Εδειξε το V στο Φεστιβάλ των Καννών, σε πρεμιέρες ταινιών της Apple, σε εκδηλώσεις του Apple store, επιχειρηματικά συνέδρια και αποφοιτήσεις κολεγίων. Εκανε τη χειρονομία της ειρήνης και τον Ιούνιο ποζάροντας με τον υπολογιστή Apple Vision Pro αξίας 3.499 δολαρίων.

Βέβαια το τι κάνει ο Κουκ με τα δάχτυλά του δεν έχει σημασία. Ούτε είναι γνωστό γιατί ποζάρει κάνοντας το σήμα της ειρήνης. Ισως είναι μια μηχανική συνήθεια που την κάνει χωρίς καν να σκέφτεται. (Η Apple δεν απάντησε σε αίτημα της Washington Post για σχόλιο.)

Αλλά, είναι καλοκαίρι και ο κόσμος καίγεται. Γιατί να μην «σκαλίσουμε» λίγο αυτό τον -μικρών διαστάσεων- πέπλο μυστήριο που καλύπτει τον CEO της Apple;

Στο κάτω-κάτω βλέποντας το ζήτημα από τη συναισθηματική πλευρά, ο επαναλαμβανόμενος χαιρετισμός του Κουκ με τα δύο δάχτυλα  προσθέτει μια δόση ανθρωπιάς σε έναν από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματικούς ηγέτες του κόσμου.

Οταν γνωστοί άνθρωποι έχουν ερωτικά προβλήματα (βλέπε λεπτομέρειες στους New York Times), περιμένουν στην ουρά στα Starbucks ή καταφεύγουν σε λεκτικές συνήθειες ή γνωστές χειρονομίες κοινών ανθρώπων, μας είναι λίγο πιο οικείοι: Οι σταρ είναι σαν εμάς…

Μια σύντομη ιστορία του συμβόλου V

Το σύμβολο V, που σχηματίζουν ο δείκτης και το μεσαίο δάχτυλο όταν σηκώνονται μαζί, έχει μακρά και ποικίλη ιστορία, γράφουν οι Σίρα Οβάιντ και Μονίκ Γου στην Washington Post.

Ο βρετανός ηγέτης Ουίνστον Τσόρτσιλ το χρησιμοποίησε για να συσπειρώσει τους πολίτες της χώρας του και να κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο· και οι Αμερικανοί που ήταν αντίθετοι στον πόλεμο του Βιετνάμ χρησιμοποίησαν τη χειρονομία ως αντιπολεμικό σύμβολο, τη δεκαετία του 1960 και μετά.

Χρησιμοποιήθηκε από αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο πρώην προέδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος, ενώ και ο γιος του, ο σημερινός πρόεδρος Φερντινάντ «Μπονγκμπόνγκ» Μάρκος τζούνιορ, ποζάρει επίσης κάνοντας το σύμβολο V.

Ωστόσο, έχει χρησιμοποιηθεί και ως σύμβολο κατά των δικτατόρων, για παράδειγμα από ανθρώπους που διαμαρτύρονται για τα καθεστώτα στο Ιράν και την Αίγυπτο. Σταρ της K-pop, αλλά και η Μπιγιονσέ, έχουν ποζάρει, επίσης, κάνοντας το σύμβολο V στους παπαράτσι.

Η Λόρα Μίλερ, ειδική στον Ιαπωνικό Πολιτισμό και τη Γλωσσική Ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι στο Σεντ Λούις, είπε στη Washington Post ότι η σύγχρονη πρακτική του να κάνεις το σύμβολο V ποζάροντας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 με νεαρές γυναίκες στην Ιαπωνία.

Η χειρονομία με τα δύο δάχτυλα είναι πλέον τόσο κοινή στην Ανατολική Ασία που «απογυμνώνεται από οποιοδήποτε συγκεκριμένο νόημα και είναι απλώς το μη λεκτικό ισοδύναμο του “πες τυρί” (“say cheese”)», εξήγησε η Μίλερ.

Το σήμα της ειρήνης, λοιπόν, μπορεί να είναι το μόνο κοινό, που έχει ο κατά τα άλλα «κουμπωμένος» CEO της Apple με διασημότητες της K-pop.

Μήπως η συνήθεια του Κουκ είναι απειλή για την ασφάλεια;

Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας έχουν προειδοποιήσει ότι χάκερ μπορούν να δημιουργήσουν εκ νέου τα δακτυλικά αποτυπώματα ανθρώπων από φωτογραφίες. Θα μπορούσαν, λοιπόν, οι εγκληματίες να χρησιμοποιήσουν όλες αυτές τις φωτογραφίες του Κουκ με το σύμβολο της ειρήνης για να φτιάξουν αντίγραφα των δακτύλων του;

Ο Στέστερ Βισνιέφσκι, ειδικός στην ψηφιακή ασφάλεια στην εταιρεία Sophos, είπε ότι είναι μεν εύλογη απορία, αλλά πολύ ανόητη για να είναι πιθανή… Μια φωτογραφία 50 megapixel ενός ατόμου λίγα μέτρα μακριά από τον φακό «θα μπορούσε να αποκαλύψει ένα μέτριας λεπτομέρειας δακτυλικό αποτύπωμα», εξήγησε. «Με τι στόχο; Οχι κάτι ιδιαίτερο».

Αν κάποιος απατεώνας ήθελε να υποδυθεί τον Κουκ δημιουργώντας εκ νέου το δακτυλικό του αποτύπωμα για να ξεκλειδώσει ένα iPhone ή ένα Mac, για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Βισνιέφσκι, θα έπρεπε να έχει επίσης το φυσικό του τηλέφωνο ή τον υπολογιστή του.

Ο αμερικανός ειδικός κυβερνοασφάλειας πρόσθεσε ότι ένα αντίγραφο δακτυλικού αποτυπώματος (ή προσώπου) από μόνο του δεν είναι πολύ χρήσιμο σε απατεώνες: «Αν σου κλέψω το iPhone και χρειαστεί να το ξεκλειδώσω με το πρόσωπό σου, πιθανότατα θα σε κρατήσω μπροστά στην οθόνη με την απειλή μαχαιριού και θα χρησιμοποιήσω τη δική σου εικόνα, δεν θα φτιάξω καινούργια», είπε ο Βισνιέφσκι.

Μια μικρή νίκη

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι ανόητοι. Οι φράσεις πρόσβασης είναι καλύτερες.

Ο Μαρκ Λι Γκρίνμπλατ, γενικός επιθεωρητής ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ και πρόεδρος του Συμβουλίου των Γενικών Επιθεωρητών για την Ακεραιότητα και την Αποτελεσματικότητα, έγραψε πρόσφατα στην Washington Post ότι το γραφείο του έσπασε περισσότερους από έναν από τους πέντε κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούνται εντός της κυβερνητικής υπηρεσίας.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν κωδικοί ανώτερων αξιωματούχων και ειδικών τεχνολογίας, μέσω των οποίων είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες υψηλής αξίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών βρήκε το ίδιο πρόβλημα, για το οποίο έχουν γράψει ήδη οι δημοσιογράφοι της Washington Post και άλλοι συνάδελφοί τους: Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πολύ κακοί στη δημιουργία και την απομνημόνευση κωδικών πρόσβασης. Επομένως, βασιζόμαστε σε μη ασφαλείς κωδικούς, όπως το «Password-1234», που είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος κωδικός πρόσβασης, ακόμη και στο αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Η πρόταση του Μαρκ Λι Γκρίνμπλατ απευθύνεται επίσης σε όλους, και εμάς και εσάς: Εάν μπορείτε, χρησιμοποιήστε ως κωδικούς πρόσβασης, σειρές λέξεων, τις οποίες δεν ξεχνάτε, με τουλάχιστον 16 χαρακτήρες.

Δοκιμάστε να συνδυάσετε τέσσερις λέξεις σε μια ανόητη φράση όπως «TumblerElbowMerinoWoodpecker». Αν σας αρέσουν οι παιδικές ρίμες, δοκιμάστε τον κωδικό πρόσβασης, «L1ttleMi$sMuffetSatOnATuffet»…, αντικαθιστώντας μερικά γράμματα με έναν αριθμό και ένα σύμβολο.

Ωστόσο, δεν επιτρέπει κάθε διαδικτυακός λογαριασμός να χρησιμοποιείτε τέτοιες φράσεις πρόσβασης, λόγω απαιτήσεων που προκύπτουν από παρωχημένες κυβερνητικές οδηγίες ασφαλείας.

Το δομικό πρόβλημα είναι ότι ολόκληρο το σύστημα διαδικτυακών κωδικών πρόσβασης είναι μη ασφαλές και βεβαρυμένο. Θα πρέπει να αναζητήσουμε, λοιπόν, μια αναδυόμενη τεχνολογία που ονομάζεται passkeys (αντί για passwords), «κλειδιά πρόσβασης», τα οποία θα μπορούσαν σιγά-σιγά να αντικαταστήσουν τους διαδικτυακούς κωδικούς πρόσβασης (passwords) με άλλες μεθόδους επαλήθευσης ότι είμαστε αυτοί που λέμε.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...