767
Η παιδική ηλικία απειλείται σε υπανάπτυκτες χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Στην Ευρώπη απειλείται λιγότερο από οπουδήποτε αλλού | CreativeProtagon/Shutterstock

Σε ποια χώρα αξίζει να μεγαλώνει το παιδί σου;

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 22 Ιουνίου 2017, 22:40
Η παιδική ηλικία απειλείται σε υπανάπτυκτες χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Στην Ευρώπη απειλείται λιγότερο από οπουδήποτε αλλού
|CreativeProtagon/Shutterstock

Σε ποια χώρα αξίζει να μεγαλώνει το παιδί σου;

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 22 Ιουνίου 2017, 22:40

Στη Δύση, έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε την παιδική ηλικία ως μια πολύτιμη και προστατευμένη χρονική περίοδο ανάπτυξης, μάθησης και παιχνιδιού. Και όμως. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Save the Children, που έχει τίτλο «Κλεμμένη παιδική ηλικία», εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από έρευνες που έχει δημοσιεύσει ο ΟΗΕ και άλλες κυβερνητικές πηγές, η Save the Children βαθμολόγησε 172 χώρες με κριτήριο οκτώ παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία ενός παιδιού και οι οποίοι έχουν σχέση με την παιδική θνησιμότητα, αναπτυξιακά προβλήματα λόγω κακής διατροφής, διακοπή της φοίτησης στο σχολείο, παιδική εργασία, γάμους εφήβων, τεκνοποίηση κατά την εφηβεία, μετακινήσεις πληθυσμών εξαιτίας συγκρούσεων και δολοφονίες παιδιών.

Best Cantry

Worst cantry_1

Καλύτεροι όλων είναι οι δείκτες των ευρωπαϊκών χωρών. Στην Ευρώπη, η παιδική ηλικία απειλείται λιγότερο από οπουδήποτε αλλού, αφού οι χώρες της επενδύουν ιδιαίτερα στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση των παιδιών. Η Νορβηγία, η οποία, όπως αναφέρει το BBC είναι το πιο ευτυχισμένο μέρος στη Γη, βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με την Σλοβενία. Ακολουθούν, στην δεύτερη θέση η Φινλανδία και στην τρίτη η Ολλανδία μαζί με τη Σουηδία.

Παρά τα προβλήματα που έχει φέρει η κρίση, η χώρα μας βρίσκεται επίσης στην πρώτη δεκάδα, καταλαμβάνοντας ακριβώς τη 10η θέση μαζί με την Αυστραλία και το Λουξεμβούργο. Και η κατάταξή της θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη αν ήταν μικρότερα τα ποσοστά εφηβικών γάμων (7,2  στις 1.000 έφηβες ηλικίας 15-19 ετών είναι παντρεμένες στην Ελλάδα).

Ελληνικοί δείκτες

Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλή θέση ως προς τους δείκτες που αφορούν στην ποιότητα ζωής των παιδιών

  • Το 2015 ο δείκτης θνησιμότητας ήταν 4,6 στις 1000 γεννήσεις (δηλαδή κάτω από 5 τοις χιλίοις)
  • Μεταξύ 2011-2016, 3,6% των παιδιών δεν πήγαν στο σχολείο (δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης)
  • Μεταξύ 2011-2016, 1,8% των εφήβων κοριτσιών δήλωσαν ότι ήταν σε γάμο ή σε σχέση
  • Το 2015, ο δείκτης τεκνοποίησης ανά 1000 έφηβες 15-19 ετών ήταν 7,2
  • Το 2016, δεν υπήρξαν παιδιά θύματα ακραίας βίας σε πληθυσμούς βίαια εκτοπισμένους εξ αιτίας συγκρούσεων
  • Το 2016 το ποσοστό θανάτων παιδιών 0-19 ετών ανά 100.000 ήταν 0,4
  • Η μέση βαθμολογία της Ελλάδας ήταν 973 με άριστα το 1000, πράγμα που την έφερε στη 10η θέση μαζί με την Αυστραλία και το Λουξεμβούργο

Ενδιαφέρον έχει, ακόμη, το γεγονός ότι η Νότια Κορέα είναι η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα που κατετάγη στην κορυφαία βαθμίδα, όπου μεταξύ άλλων, παρατηρείται η μικρότερη παιδική θνησιμότητα.

Αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ότι η παιδική ηλικία απειλείται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στις φτωχές χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής που σπαράσσονται, επίσης, από συγκρούσεις. Τις τελευταίες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν το Μάλι, η Ανγκόλα και ο Νίγηρας, πράγμα που σημαίνει ότι η ζωή είναι αβίωτη για τα παιδιά στις χώρες αυτές.

Βέβαια, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά ζουν καλύτερα σε εύπορες ευρωπαϊκές χώρες από ό,τι σε υπανάπτυκτες αφρικανικές, γράφει το Smithsonian. «Αλλά είναι σημαντικό ότι το Save the Children και άλλες οργανώσεις συνεχίζουν να το αναδεικνύουν και να το γνωστοποιούν στο κοινό, διότι μπορεί να ξεχαστεί, να αγνοηθεί ή να παραληφθεί από τα νέα της ημέρας», δήλωσε στην NPR, ιστοσελίδα  του δημόσιου ραδιοφώνου των ΗΠΑ,  ο Ρόμπερτ Μπλακ, διευθυντής διεθνών προγραμμάτων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg.

Και ενώ η κατάταξη αποκαλύπτει ένα έντονο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών όσον αφορά στην ευημερία των παιδιών, το χάσμα δεν είναι απόλυτα τακτοποιημένο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, κατατάσσονται στην 24η θέση κάτω από το Κατάρ και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξαιτίας παραγόντων όπως το υψηλό ποσοστό παιδικής θνησιμότητας αλλά και τα υψηλά ποσοστά τεκνοποίησης εφήβων.

Η Fast Company, ιστοσελίδα από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της καινοτομίας, αναφέρει ότι στις Η.Π.Α. «περισσότερα από 23.000 μωρά εξακολουθούν να πεθαίνουν σε ηλικία μικρότερη του ενός έτους, πάνω από 540.000 παιδιά να μεγαλώνουν με επισιτιστική ανασφάλεια και άλλα 750.000 εγκαταλείψουν το γυμνάσιο πριν το τελειώσουν».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτοί οι αριθμοί  μεγεθύνονται σε ανησυχητικό βαθμό. Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο αγόρια και κορίτσια πεθαίνουν κάθε χρόνο, 156 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών δεν αναπτύσσονται κανονικά και 263 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Η έκθεση προτείνει ορισμένα πρακτικά μέτρα τα οποία μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των νεαρών πολιτών τους, όπως η προτεραιότητα γυναικών και παιδιών στις υγειονομικές υπηρεσίες, η αύξηση της νόμιμης ηλικίας γάμου και η άρση διακρίσεων οι οποίες δεν επιτρέπουν σε παιδιά ορισμένων εθνικοτήτων ή φύλου την πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες.

«Τα δικαιώματα των παιδιών από όλα τα τμήματα της κοινωνίας πρέπει να διατηρηθούν και πρώτα πρέπει να έρθουν εκείνα που είναι τελευταία», αναφέρει η έκθεση στο συμπέρασμά της, γιατί «όλα τα παιδιά αξίζουν μια παιδική ηλικία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...