822
Ο κόσμος συνωστίζεται στα καταστήματα τη «Black Friday», στις χώρες όπου ισχύει ο θεσμός, για να κάνει τις αγορές του σε πολύ χαμηλές τιμές | .

Μα τι είναι τέλος πάντων η «Black Friday»;

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2016, 07:50
Ο κόσμος συνωστίζεται στα καταστήματα τη «Black Friday», στις χώρες όπου ισχύει ο θεσμός, για να κάνει τις αγορές του σε πολύ χαμηλές τιμές
|.

Μα τι είναι τέλος πάντων η «Black Friday»;

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2016, 07:50

Αυτή η, ας την πούμε, «γιορτή του shopping» θεσπίστηκε το 1932 στις ΗΠΑ από τον πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Πρωταρχικός στόχος για την καθιέρωσή της «Μαύρης Παρασκευής» ήταν η τόνωση της αγοράς, που ήδη από το 1929 με το ξέσπασμα του Μεγάλου Κραχ, ψυχοραγούσε.

Η «Μαύρη Παρασκευή» είναι η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου και ακολουθεί τη μεγάλη αμερικανική γιορτή, την Ημέρα των Ευχαριστιών, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Πώς λοιπόν έγινε η επιλογή της συγκεκριμένης Παρασκευής; Συνέτρεξαν περισσότεροι από ένας λόγοι. Πρώτον η ημέρα αυτή είναι η πρώτη εργάσιμη της εορταστικής σεζόν των καταστημάτων για τα Χριστούγεννα. Αυτός από μόνος του είναι έναν καλός λόγος. Ωστόσο μάλλον ισχύει και ένας ακόμη.

pRvO1oa
Η διάσημη αφίσα του αμερικανού εικαστικού Νόρμαν Ρόκγουελ με θέμα την Ημέρα των Ευχαριστιών που γιορτάζεται στις ΗΠΑ κάθε τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Το έθιμο της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας το πήραμε από αυτή τη γιορτή. Η επόμενη μέρα είναι η “Black Friday”

Παραδοσιακά στις ΗΠΑ, την Ημέρα των Ευχαριστιών οι μεγαλουπόλεις ερημώνουν. Οι Βορειοαμερικανοί επιστρέφουν στα πατρικά τους σπίτια ή πηγαίνουν στα εξοχικά τους για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους την ημέρα που ευχαριστούν τον Θεό για τα αγαθά που τους χάρισε η νέα τους πατρίδα.

Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε τον 16ο αιώνα στον Καναδά και τον 17ο αιώνα στις ΗΠΑ ως φεστιβάλ σοδειάς, ως μια γιορτή δηλαδή, στην οποία οι αγρότες ευχαριστούσαν τον Θεό για τα καλά που τους χάρισε η γη τους – εξ ου και τα συντριπτικά γεύματα με τις γεμιστές γαλοπούλες, τις πατατοσαλάτες, τα καλαμπόκια, τα κάστανα, τα τσάνεϊ κτλ.

Εννοείται πως οι περισσότεροι Βορειοαμερικανοί –όπως κάνουμε και στην Ελλάδα με τις ξέμπαρκες γιορτές μέσα στην εβδομάδα– είτε παρίσταναν τους άρρωστους για να μην δουλέψουν την επομένη της γιορτής, την Παρασκευή, ώστε να γιορτάσουν τετραήμερο μαζί με το Σαββατοκύριακο, είτε έπαιρναν επισήμως άδεια.

enhanced-buzz-wide-3923-1446061438-8
Μία εικόνα από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης στις ΗΠΑ. Τότε καθιερώθηκε η “Μαύρη Παρασκευή”, ως ένα μέτρο τόνωσης της αγοράς, την επομένη του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών. Η συγκεκριμένη Παρασκευή, είναι η πρώτη εργάσιμη της εορταστικής περιόδου των καταστημάτων για τα Χριστούγεννα

Ερημες πόλεις λοιπόν και αγορά σε βαθιά κρίση. Τι θα μπορούσε να τονώσει την τραγική κατάσταση; Μια ημέρα εξωπραγματικών εκπτώσεων. Τόσο εξωπραγματικών, που θα έκαναν τους ελάχιστους που παρέμειναν στις πόλεις (κυρίως για οικονομικούς λόγους) να βγουν στα καταστήματα και να ψωνίσουν αγαθά που σχεδόν τους χαρίζονται.

Φυσικά το μέτρο λειτούργησε. Λειτούργησε διότι τους έκανε όλους χαρούμενους. Οι καταστηματάρχες άρχιζαν επιτέλους να βγάζουν τα πρώτα σπασμένα της χρονιάς. Οσοι ξεμεναν στις πόλεις, μελαγχολικοί λόγω αφραγκίας αλλά και μοναξιάς, ξέδιναν ψωνίζοντας σε αληθινές τιμές ευκαιρίας. Και η χριστουγεννιάτικη περίοδος για την αγορά άρχιζε με μερικά κέρδη.

Γιατί όμως ονομάστηκε «Μαύρη» μια τόσο χαρούμενη Παρασκευή; Και εδώ οι λόγοι είναι δυο-τρεις.

Πρώτον, διότι οι έμποροι στα τεφτέρια τους για πρώτη φορά σημείωναν με μαύρο μελάνι τα έσοδά τους. Το μαύρο μελάνι το χρησιμοποιούσαν για τα κέρδη. Από Ιανουάριο έως και Νοέμβριο κάθε χρονιά χρησιμοποιούσαν κόκκινο, διότι τόσο καιρό τους έπαιρνε να ισοφαρίσουν τα έσοδα με τα έξοδα.

Παραδοσιακά πολλά μεγάλα καταστήματα τη “Μαύρη Παρασκευή” ανοίγουν νωρίτερα – στις 6 το πρωί ή και στις 4 τα ξημερώματα. Ετσι ο κόσμος στήνεται απ’ έξω για να μπει γρήγορα και να προλάβει να αγοράσει τα αγαθά που θέλει στις προνομιακές τιμές

Δεύτερον, διότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, τη «Μαύρη Παρασκευή» οι άδειοι δρόμοι των πόλεων μαύριζαν από τον κόσμο και τα αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς τα μαγαζιά για να ψωνίσουν.

Τρίτον επειδή οι εργάτες και οι υπάλληλοι που παρέμειναν στις πόλεις για να δουλέψουν ζητούσαν όλοι άδεια για να πάνε στα καταστήματα και «μαύριζαν» τα απουσιολόγια.

Το 1961, πάντως, έγινε μία προσπάθεια από εμπόρους της Φιλαδέλφειας να αλλάξουν την ονομασία, σε μία πιο ευοίωνη: αντί για «Μαύρη Παρασκευή» σε «Μεγάλη Παρασκευή». Δεν φτούρησε και ξεχάστηκε αμέσως.

(Cambridge, MA,11/29/13) shoppers flood thru the doors as the mall opens as Black Friday starts the holiday shopping season at the Galleria Mall in Cambridge. Friday, November 29, 2013. (Staff photo by Stuart Cahill)
Τη “Μαύρη Παρασκευή” στην αγορά γίνεται συνήθως πανζουρλισμός. Στην Ελλάδα το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά, στα Public και σε ορισμένα άλλα καταστήματα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

Σήμερα τη «Black Friday» ή τη «Μαύρη Παρασκευή» τη γιορτάζουν σε πολλές χώρες: Βρετανία, Γαλλία, Ρουμανία, Ινδία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Αφρική, Ελβετία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Ιρλανδία, Βολιβία κ.α.

Φέτος για πρώτη φορά η «Μαύρη Παρασκευή» εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, από τα καταστήματα Public καθώς και ορισμένα ακόμη. Αραγε το μέτρο εδώ θα δουλέψει; Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για πρόωρο άνοιγμα των καταστημάτων – όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες, όπου ο κόσμος στήνεται απ΄έξω σε ουρές για να μπει νωρίς και να προλάβει να βρει αυτά που χρειάζεται. Στην Ελλάδα λοιπόν, στις 25 Νοεμβρίου, τα καταστήματα θα ανοίξουν το πρωί τη συνηθισμένη ώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...