579
Μια λονδρέζα αλεπού αναζητεί κολατσιό στον κάδο απορριμμάτων σε ένα από τα πολλά πάρκα της πόλης | Shutterstock

Για αλεπούδες, σκίουρους, γεράκια κλπ πάτε Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2019, 11:05
Μια λονδρέζα αλεπού αναζητεί κολατσιό στον κάδο απορριμμάτων σε ένα από τα πολλά πάρκα της πόλης
|Shutterstock

Για αλεπούδες, σκίουρους, γεράκια κλπ πάτε Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2019, 11:05

Περιγράφοντας και μυθοποιώντας στα έργα του το εκβιομηχανισμένο Λονδίνο, ο Κάρολος Ντίκενς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα περίφημα πάρκα της βρετανικής πρωτεύουσας, στους πνεύμονές της. Και σήμερα, σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, το Λονδίνο, αυτή η μεγαλούπολη, είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που αναδεικνύεται «Πόλη-Eθνικό Πάρκο» (National Park City) από την οργάνωση National Park City Foundation.

«Είναι ακριβώς έτσι. Δεν είναι κάτι το περίεργο, είναι κάτι το ιστορικό» σημείωσε σε κείμενό του στην Evening Standard ο Ντάνιελ Ρέιβεν-Ελισον, ακτιβιστής και ιδρυτής της οργάνωσης London National Park City, «γιατί οι πόλεις αποτελούν σήμερα τον πιο εκτεταμένο οικότοπο στον κόσμο. Και η αστική ζωή δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη ζωή στην ύπαιθρο, ειδικά για τα είδη ζώων που φιλοξενεί. Επιπλέον τα αστικά τοπία είναι πολύ ενδιαφέροντα, όπως τα 126 χιλιόμετρα του περιπάτου Capital Ring Walk στο Λονδίνο. Και, όσον αφορά τη φύση, οι πολίτες μπορούν να κάνουν πάρα πολλά. Ξεκίνησα αυτήν την εκστρατεία πριν από έξι χρόνια και τώρα επιτύχαμε το στόχο μας».

Παρά, όμως, αυτήν τη σημαντική διάκριση, αποτελεί γεγονός εδώ και πολύ καιρό πως το Λονδίνο είναι μία από τις πιο πράσινες μητροπόλεις στον κόσμο με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές να εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Πιο πρόσφατη απόδειξη αποτελεί η οριοθέτηση μιας «ζώνης ιδιαίτερα χαμηλών εκπομπών» διοξειδίου του άνθρακα στο κέντρο της πόλης, με στόχο τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων ιδιωτικής χρήσης.

Αγέλη από Ελάφια στο Ρίτσμοντ Παρκ

Το 47% της συνολικής έκτασης του αχανούς Λονδίνου καλύπτεται από πράσινο, χάρη στα εντυπωσιακά και τεραστίων διαστάσεων πάρκα του όπως το Hyde Park, το Regent’s Park και το Richmond Park, στους τρία εκατομμύρια κήπους του, δημόσιους και ιδιωτικούς, στα δέντρα του που είναι τόσα όσα και οι κάτοικοί του, στη χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητά του (5.600 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ενώ στο Μανχάταν είναι 25.000 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο), στα πολλά χαμηλά κτίρια του.

Αλεπού περνώντας αμέριμνα τον Τάμεση πάνω από γέφυρα στο Νότιο Λονδίνο

Την ίδια ώρα οι Λονδρέζοι θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι, όπως υπενθυμίζει το National Geographic, που στην πόλη τους φιλοξενούνται περίπου 13.000 είδη ζώων. Πέρα από τις διάσημες αλεπούδες, τους σκανδαλιάρηδες σκίουρους και τα αγέρωχα γεράκια, στη βρετανική πρωτεύουσα ζουν επίσης, μεταξύ πολλών άλλων ζώων, οχτώ διαφορετικά είδη νυχτερίδων, η μεγαλύτερη ομάδα κολεοπτέρων σε ολόκληρη την Αγγλία καθώς και εκατοντάδες είδη πουλιών. Και στα νερά του Τάμεση εμφανίζονται συχνά ακόμα και φώκιες.

Δεν θα πρέπει, οπότε, να προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως αυξάνονται διαρκώς τα αποκαλούμενα «κάθετα δάση», από κισσούς, κατά κύριο λόγο, που κρέμονται από τους εξωτερικούς τοίχους των κατοικιών ή ακόμα και από τους προβολείς στους δρόμους. Ούτε το ότι πολλοί Λονδρέζοι καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά σε δημόσιους χώρους ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που δεν έχουν κανένα  πρόβλημα ακόμα και να ανοίξουν τρύπες στους φράχτες των σπιτιών τους ώστε να διέρχονται ελεύθερα οι σκαντζόχοιροι.

Αγναντεύοντας το Κάμντεν Τάουν

Φαίνεται, όμως, πως όλα αυτά δεν επαρκούν για τους Λονδρέζους. Και αυτό εξηγεί γιατί μετά την ανακήρυξη του Λονδίνου σε πρώτη «πόλη – εθνικό πάρκο» στον κόσμο, ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν παρουσίασε ένα «συμβόλαιο» μεταξύ των δημοτικών αρχών και των πολιτών με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση όλων των Λονδρέζων για το σεβασμό του περιβάλλοντος εντός των τειχών της πόλης τους. Γιατί, όπως υπογράμμισε ο Ράσελ Γκαλτ, διευθυντής της International Union for Conservation of Nature, ενός από τους σημαντικότερους οργανισμούς στον κόσμο για την προστασία της φύσης, «ο ενθουσιασμός και η δέσμευση των πολιτών είναι εξαιρετικής σημασίας σε αυτήν την μάχη» για το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...