766
| CreativeProtagon

Κύπρος, η ευρωπαία πρωταθλήτρια των rapid tests

|CreativeProtagon

Κύπρος, η ευρωπαία πρωταθλήτρια των rapid tests

Στην Κύπρο διενεργούνται εδώ και καιρό μεταξύ 30.000 και 60.000 έλεγχοι (μοριακοί και rapid) την ημέρα. Τους τελευταίους δύο μήνες, οι έλεγχοι είναι σταθερά πάνω από 50.000. Την Κυριακή το βράδυ άκουσα στις ειδήσεις κυπριακού καναλιού τον καθηγητή Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρο Καραγιάννη, να αναφέρεται σε 58.000 ελέγχους (μοριακούς και rapid) την προηγούμενη μέρα. Αριθμό που χαρακτήρισε «τεράστιο, αλλά χρήσιμο». Χρήσιμο, πρόσθεσε, διότι με τη συστηματική ιχνηλάτηση που γίνεται πια, έστω και με δυσκολία, αποφεύγεται τουλάχιστον η ανεξέλεγκτη μετάδοση της Covid-19. 

Oλα τα ΜΜΕ, από την προηγούμενη μέρα, ανακοινώνουν σε ποια σημεία μπορεί να κάνει όποιος επιθυμεί δωρεάν τεστ. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα 22/3, υποδείχθηκαν 54 σημεία ελέγχου σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Επισκέφθηκα ένα από τα 16 που υπήρχαν στη Λεμεσό και έκανα το τεστ. Είναι δωρεάν για όλους, ντόπιους και ξένους. Επιδεικνύεις μόνο την ταυτότητά σου και υποχρεωτικά αναφέρεις τηλέφωνο και διεύθυνση, ώστε, σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, να μπορούν να σε βρουν αμέσως και να τους βοηθήσεις στην ιχνηλάτηση.

Περιμένεις το πολύ 5 λεπτά για να έρθει η σειρά σου και σχεδόν 15-20 λεπτά μετά, για να σου δώσουν το αποτέλεσμα.

Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να κάνει το rapid test σε φαρμακείο. Πολλά από αυτά έχουν πάρει άδεια συνεργαζόμενα με τα ίδια ιδιωτικά εργαστήρια (αφού είναι μικρός τόπος η Κύπρος) και έχοντας την υποχρέωση να απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό (νοσηλευτές) και να κάνουν τα τεστ αυστηρά σε χώρο έξω από το φαρμακείο. Εκεί, το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 10-20 ευρώ, αλλά απ’ ό,τι μαθαίνω οι «δουλειές» δεν πάνε και πολύ καλά, αφού είναι τόσο εύκολο να πάει κάποιος στα σημεία όπου διενεργούνται έλεγχοι δωρεάν, ώστε δεν χρειάζεται να καταφύγει σε αυτήν τη λύση.

Δειγματοληψία πολιτών στην Κύπρο, με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19

 

Λέγεται ότι είναι πολύ πιο ακριβής η θετική διάγνωση παρά η αρνητική. Πριν από μερικές μέρες, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, βρέθηκε θετικός σε έλεγχο που έγινε στη Βουλή, αλλά ήταν αρνητικός όταν το επανέλαβε δύο ημέρες μετά. 

Τα τεστ αυτά διενεργούνται από ιδιωτικά εργαστήρια (σχεδόν όλα όσα υπάρχουν στην ελεύθερη Κύπρο), με τα οποία η κυβέρνηση έχει κάνει συμφωνία, κατόπιν διαγωνισμού. 

Επίσης σε όλους τους χώρους εργασίας, η επιχείρηση πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχει «τεσταρισμένο» υποχρεωτικά  τουλάχιστον το 20% του προσωπικού της. Οι εργαζόμενοι κάνουν τα τεστ δωρεάν στα σημεία που υποδεικνύονται και προσκομίζουν στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας ή του οργανισμού τους το αποτέλεσμα, προκειμένου από εκεί να προωθηθεί στο υπουργείο Υγείας. Ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι που προστρέχουν σε φαρμακείο. 

Η Κύπρος είναι στην 1η θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη διενέργεια τεστ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC). Με 35.947 rapid tests ανά 100.000 κατοίκους, συνεχίζει να αξιοποιεί την πρακτική των στοχευμένων τεστ στην κοινότητα, ενισχύοντας έτσι την πολιτική της για διαρκή επιτήρηση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεικτών μέσω των αυξημένων τεστ χρησιμοποιείται ως εργαλείο, με τη βοήθεια του οποίου ενεργοποιείται ο 2ος πυλώνας της στρατηγικής, εκείνος της ιχνηλάτησης. Ο γρήγορος εντοπισμός των θετικών περιστατικών επιτρέπει την άμεση παρέμβαση σε σημεία όπου παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων και αυτό, αποδεδειγμένα πια, έχει βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς του ιού. 

Περιοδεία στους χώρους δειγματοληψίας για εργαζομένους στη Λεμεσό

Την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου έγιναν 314.182 τεστ (PCR και rapid tests αντιγόνου), εκ των οποίων τα 291.789 ήταν rapid tests. Αυτό σημαίνει ότι σε μία μόνο εβδομάδα εξετάστηκε παραπάνω από το 20% του πληθυσμού, άνω των 12 ετών. 

Την Κυριακή είχαμε 123 νέα κρούσματα κορονοϊού και έναν θάνατο στην Κύπρο. Παρ’ όλο που μειώνεται σιγά-σιγά ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι ακόμα πολύ υψηλός για μία χώρα που έχει το 1/10 του πληθυσμού της Ελλάδας. Ο συνολικός αριθμός θανάτων από Covid-19 είναι 221. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 87 ασθενείς, οι 28 σε σοβαρή κατάσταση.

Στο ερώτημα γιατί παραμένει, τότε, σε τόσο υψηλά επίπεδα ο αριθμός των κρουσμάτων, αφού γίνονται τόσο πολλά τεστ, η απάντηση είναι απλή, όπως μου τη μετέφερε ο αρχισυντάκτης του philenews.com (ιστοσελίδας της εφημερίδας Φιλελεύθερος), Γιώργος Αγκαστινιώτης: «Διότι εξακολουθούμε να μην πειθαρχούμε στα μέτρα και να κάνουμε του κεφαλιού μας». 

Ημουν στην Κύπρο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και θυμάμαι που έλεγαν οι επιδημιολόγοι, «να, τόσα είναι σήμερα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν, αλλά πρέπει να είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια». Δεν υπήρχαν τότε τα rapid tests και τα μοριακά ήταν λίγα και πανάκριβα. Τώρα που έχουν εκλείψει αυτοί οι παράγοντες, όντως στην Κύπρο έχουν μια πιο αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης απ’ ό,τι εμείς στην Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...