969
| CreativeProtagon / Reuter

«Ξέρουμε τι κάνεις»: ο Μεγάλος Αδελφός ελέγχει το Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 15:31
|CreativeProtagon / Reuter

«Ξέρουμε τι κάνεις»: ο Μεγάλος Αδελφός ελέγχει το Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 15:31

Στο μακρινό, δυστοπικό μέλλον από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Εμείς» του Γιεβγκένι Ζαμιάτιν, το παντοδύναμο Μονοκράτος και ο μεγάλος Ευεργέτης κυβερνούν τον κόσμο με βάση την αυστηρή μαθηματική λογική, μετατρέποντας τη ζωή σε μια τέλεια ισορροπημένη εξίσωση και την ευτυχία σε ένα επιστημονικά υπολογισμένο μέγεθος.

Οι άνθρωποι ζουν σε μια πόλη του μέλλοντος, χωρίς εγκλήματα. Ολοι τους έχουν μετατραπεί σε αριθμούς, ζώντας σε μια διάφανη πραγματικότητα, όπου τα πάντα είναι καμωμένα από γυαλί. Ακόμα και τα διάφανα διαμερίσματα όπου ζουν, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο. Σε αυτόν τον κόσμο, ο Δ-503 είναι ο Κατασκευαστής του διαστημικού οχήματος, που θα μεταφέρει τον ευεργετικό ζυγό της λογικής και στα υπόλοιπα άγνωστα όντα, τα οποία ενδεχομένως ακόμη να ζουν σε μια περίεργη κατάσταση που λέγεται Ελευθερία. Ομως, ο Δ-503 συναντά την όμορφη 1-330 και όταν αρχίζει να την ερωτεύεται, τα πράγματα παίρνουν μια απροσδόκητη τροπή.

Ο σπουδαίος ρώσος λογοτέχνης μοιάζει να είχε ειρωνικά προβλέψει, από το 1921, αυτό που θα συνέβαινε σήμερα στην Κίνα. Πώς είναι η ζωή σε αυτό το μέρος, όπου η κάθε κίνηση κάθε πολίτη μπορεί να βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση; Η αυτόνομη περιοχή Σιντσιάνγκ, στα βορειοδυτικά της Κίνας, έχει μετατραπεί από την κυβέρνηση σε χώρο ενός τεράστιου πειράματος εγχώριας επιτήρησης. Σημεία ελέγχου ασφαλείας, με σαρωτές ταυτότητας, βρίσκονται στον σιδηροδρομικό σταθμό και σε δρόμους. Οι σαρωτές προσώπου παρακολουθούν όσους μπαίνουν και βγαίνουν σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και τράπεζες.

Η αστυνομία χρησιμοποιεί συσκευές χειρός για να εντοπίζει smartphones, προκειμένου να διαπιστώνει αν διαθέτουν εφαρμογές κρυπτογραφημένης συνομιλίας, αν περιέχουν πολιτικά βίντεο και άλλο ύποπτο περιεχόμενο. Μπορούν να σε σταματήσουν στον δρόμο για να ελέγξουν το κινητό σου. Και, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, πιθανή άρνηση ελέγχου θεωρείται εξαιρετικά ύποπτη. Επίσης, για να βάλεις βενζίνη, θα πρέπει πρώτα να σκανάρουν την ταυτότητά σου και έπειτα να κοιτάξεις σε μια κάμερα.

Μια Κινέζα επιδεικνύει το υγειονομικό πάσο της σε εξουσιοδοτημένο ελεγκτή, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης λόγω πανδημίας, προκειμένου να της επιτραπεί η είσοδος σε συγκρότημα κατοικιών, στο Πεκίνο (REUTERS/Thomas Peter)

Σύντομα, η κατάσταση αυτή εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την αχανή χώρα. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε τον «Μεγάλο Αδερφό» στις περισσότερες κινεζικές πόλεις και κατέστησε την ψηφιακή παρακολούθηση «κανονικότητα», με την αιτιολογία ότι «σε αντίθετη περίπτωση δεν θα λειτουργούσε το κράτος» και «θα κολλούσαν τον ιό όλοι».

Για την επιβολή της καραντίνας στο σπίτι, οι τοπικές Αρχές κατέφυγαν στην τεχνολογία, άρα και στη χρήση καμερών παρακολούθησης, σε όλα τα lockdown. Ακόμη και τον περασμένο Ιούλιο, ορισμένοι κάτοικοι του Πεκίνου που επέστρεφαν από εσωτερικά ταξίδια κλήθηκαν από τις τοπικές αρχές να φορέσουν βραχιόλια παρακολούθησης Covid, γεγονός που προκάλεσε έντονη κριτική στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χρήστες, οι οποίοι ανησυχούσαν για την υπερβολική κρατική επιτήρηση.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, με τις μεγάλες εξάρσεις της Covid να αποτελούν παρελθόν, οι κυβερνώντες στην Κίνα μοιάζουν να εξακολουθούν να στοχεύουν στην απόλυτη εφαρμογή ενός οργουελικού συστήματος, που βασίζεται στον έλεγχο κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Η Κίνα κατάφερε με τον καιρό να εφαρμόσει πολιτικές ενός ακραία απολυταρχικού καθεστώτος, που βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: παρακολούθηση, φόβος και επιβράβευση ή τιμωρία. Το πιο ανατριχιαστικό που επιχείρησε να κάνει σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε αυτή του προγράμματος «Διαπεραστικά Μάτια», είναι να βάζει πολίτες να παρακολουθούν πολίτες.

Ο κατάλογος με τα παράδοξα για εμάς τους Δυτικούς δεν σταματούν εδώ. Ενα παράδειγμα είναι ότι οι κινέζοι πολίτες υποχρεούνται να δίνουν στοιχεία όπως τον αριθμό της ταυτότητάς τους ή το τηλέφωνό τους, ώστε να τους επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν online υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph. Με πληθυσμό 1,46 δισ., στην Κίνα υπάρχουν 372,8 κάμερες για κάθε 1.000 ανθρώπους, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του ΟΗΕ. Συγκριτικά, στο Λονδίνο αντιστοιχούν 13,4 κάμερες, για 1.000 ανθρώπους.

Oι κινεζικές Αρχές έχουν οικοδομήσει ένα τεράστιο σύστημα εθνικής επιτήρησης, ύψους δισ. δολαρίων, προκειμένου να ελέγχουν τον λαό τους (Shutterstock)

Ως λογική συνέπεια όλων των παραπάνω, οι αντιδράσεις είναι και πάλι αναπόφευκτες. Διαδηλωτές που αναρωτιούνται τι γίνεται με τα ατομικά τους δικαιώματα βγαίνουν στους δρόμους σε όλη την Κίνα. Ωστόσο, δείχνουν να ξέρουν ποιο είναι το μέλλον τους υπό την αυταρχική κομμουνιστική κυβέρνηση.

Εσχάτως, στην υπηρεσία του ολοκληρωτικού κινεζικού καθεστώτος βρέθηκε ο «Μεγάλος Αδελφός» και για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν όλα τα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται ενώπιον επιλογών που τον οδηγούν μόνο σε αδιέξοδο. Το Πεκίνο δεν ανέχεται καμία πολιτική διαφωνία. Οι αντιφρονούντες μπαίνουν συχνά στη φυλακή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπό την ολοκληρωτική διακυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, ακόμα και οι δικηγόροι τους φυλακίζονται. 

Σύμφωνα με αναφορές, πολλοί πολίτες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις έχουν ήδη προειδοποιηθεί από την αστυνομία, τηλεφωνικώς ή μέσω γραπτών μηνυμάτων. «Ξέρουμε τι κάνεις» γράφουν χαρακτηριστικά. «Σταμάτα ή θα αντιμετωπίσεις τις συνέπειες». Η αλήθεια είναι ότι η Κίνα έχει οικοδομήσει ένα τεράστιο σύστημα εθνικής επιτήρησης, ύψους δισ. δολαρίων, προκειμένου να καταστείλει και να ελέγξει τον λαό της. Τώρα, δοκιμάζεται από χιλιάδες διαδηλώσεις. 

Μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τους ηγέτες των αντιφρονούντων χρησιμοποιώντας τεχνολογία παρακολούθησης και κάθε άλλο μέσο για να τους εντοπίσουν.

Στο Πεκίνο υπάρχουν αναφορές ότι η αστυνομία ήταν «ένα βήμα μπροστά» από τους διαδηλωτές, προλαμβάνοντας τις διαδηλώσεις σε τοποθεσίες όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν. Οι Αρχές παραδέχονται, δε, ότι ακόμα και η υποψία των πολιτών ότι το κράτος γνωρίζει κάθε κίνηση και κάθε πτυχή της ζωής τους είναι εξίσου  αποτελεσματική με την πραγματικότητα. Επιπλέον, γνωρίζουν καλά πως όσοι «τρελοί» διαδηλωτές και αν βγουν στους δρόμους, μη υποκύπτοντας στον εκφοβισμό της παρακολούθησης, οι Αρχές θα καταστείλουν τις διαδηλώσεις. «Το παιχνίδι τέλειωσε πριν καν αρχίσει» λένε όσοι γνωρίζουν – και ανησυχούν. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...