407
Συσκευασία με φιαλίδια του εμβολίου της AstraZeneca | REUTERS /Leonhard Foeger

Ξεκλείδωσαν τον «γρίφο» του σχηματισμού θρόμβων από το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2021, 13:36
Συσκευασία με φιαλίδια του εμβολίου της AstraZeneca
|REUTERS /Leonhard Foeger

Ξεκλείδωσαν τον «γρίφο» του σχηματισμού θρόμβων από το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2021, 13:36

Επιστήμονες στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να λύσουν το «μυστήριο» του σπάνιου σχηματισμού θρόμβων στο αίμα που προκαλούν σε κάποια άτομα τα εμβόλια του κορονοϊού των Οξφόρδης/AstraZeneca και της Johnson & Johnson, όπως έγραψαν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τον Ραλφ Μάρσαλεκ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης, το κλειδί για τον σχηματισμό των σπάνιων θρόμβων βρίσκεται στους φορείς του αδενοϊού, τους οποίους χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια, για να μεταφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τις γενετικές πληροφορίες για την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, μπορούν να βοηθήσουν τις κατασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες να βελτιώσουν τα εμβόλιά τους, ώστε να αποφεύγεται η εκδήλωση των σπάνιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στον «μηχανισμό παράδοσης» με τον οποίο τα εμβόλια στέλνουν τις αλληλουχίες γονιδίων του RNA της πρωτεΐνης-ακίδας στον πυρήνα του κυττάρου, και όχι στο υγρό του κυτταροπλάσματος, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες, ανέφεραν ο Μάρσαλεκ και συνεργάτες του.

Μόλις βρεθούν τα συστατικά του εμβολίου μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, ορισμένα τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας ενώνονται ή διαχωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές, οι οποίες δεν μπορούν να προσδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη, όπου  πραγματοποιείται η διαδικασία της ανοσοποίησης.

Ετσι, οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους στο αίμα, σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους.

Αντίθετα, εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer-BioNTech και Moderna, παρέχουν το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης-ακίδας στο κυτταρικό υγρό και δεν να εισέρχονται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου.

«Ο κύκλος ζωής του αδενοϊού περιλαμβάνει τη μόλυνση των κυττάρων με την είσοδο του αδενοϊικού RNA στον πυρήνα, και στη συνέχεια τη μεταγραφή του γονιδίου από τον μηχανισμό μεταγραφής του ξενιστή», όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Ο καθηγητής Μάρσαλεκ υποστηρίζει ότι τα εμβόλια μπορούν να επανασχεδιαστούν για να αποφευχθεί το πρόβλημα. «Η Johnson & Johnson έχει έρθει ήδη σε επαφή μαζί μου», λέει ο ίδιος στους Financial Times.

«Η εταιρεία προσπαθεί να βελτιώσει το εμβόλιό της τώρα. Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, μπορούμε να εξηγήσουμε στις φαρμακευτικές πώς να αλλάξουν αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα με τρόπο που να αποτρέπει τις ακούσιες αντιδράσεις».

Διευκρινίζεται ότι οι γερμανοί επιστήμονες δεν είχαν μέχρι στιγμής κάποια επικοινωνία με την AstraZeneca.

Αλλοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει διαφορετικές θεωρίες και η υπόθεση του Μάρσαλεκ μένει τώρα να αξιολογηθεί από ανεξάρτητους ερευνητές, αλλά και από περεταίρω μελέτες, ώστε να αποδειχθεί ότι όντως είναι αυτός ο μηχανισμός του προβλήματος και, φυσικά, να μπορέσει να επιλυθεί το πρόβλημα.

Η μελέτη δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση που θα επισφραγίσει την εγκυρότητά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...