452
Η βιονική τεχνολογία έρχεται να δώσει λύσεις και σε προβλήματα που σχετίζονται με την όραση στους ανθρώπους | Shutterstock

Ξεκινούν οι δοκιμές του πρώτου βιονικού ματιού

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 16:35
Η βιονική τεχνολογία έρχεται να δώσει λύσεις και σε προβλήματα που σχετίζονται με την όραση στους ανθρώπους
|Shutterstock

Ξεκινούν οι δοκιμές του πρώτου βιονικού ματιού

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 16:35

Ξεκινούν οι δοκιμές ενός βιονικού ματιού που δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία. Η προσπάθεια ανάπτυξης του βιονικού ματιού διήρκεσε δέκα έτη και σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αν αποδειχθεί λειτουργικό και ασφαλές, είναι ικανό να αποκαταστήσει μερικώς την όραση σε τυφλούς ανθρώπους.

Το σύστημα, που ονομάζεται Gennaris, αποτελείται από έναν μηχανισμό που προσαρμόζεται στο μάτι και εμφυτεύματα στον εγκέφαλο του ασθενούς. Ο μηχανισμός διαθέτει μια κάμερα, έναν επεξεργαστή εικόνας, ένα ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση λογισμικό και έναν πομπό που μεταδίδει ασύρματα δεδομένα στα εμφυτεύματα. Η κάμερα καταγράφει εικόνες από ό,τι υπάρχει στο περιβάλλον του χρήστη και στη συνέχεια ο επεξεργαστής εικόνας και το λογισμικό αναλαμβάνουν τη διαδικασία μετατροπής των εικόνων σε σήματα που θα αποστέλλονται με τον πομπό στα εμφυτεύματα, τα οποία θα διεγείρουν τον εγκέφαλο με τα μικροηλεκτρόδια που διαθέτουν. Το σύστημα παρακάμπτει τα οπτικά νεύρα του ασθενούς τα οποία έχουν υποστεί βλάβες και μπλοκάρουν τα σήματα που στέλνει o αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού στο κέντρο της όρασης του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα από το σύστημά τους, που αποτελείται από έναν μηχανισμό που προσαρμόζεται στο μάτι και εμφυτεύματα στον εγκέφαλο του ασθενούς

«Το σύστημά μας στοχεύει στο να αποκαταστήσει την όραση σε εκείνους που την έχουν χάσει, προκαλώντας διέγερση στον οπτικό φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που υποδέχεται, συνθέτει και επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες. Το σύστημά μας παρέχει πληροφορίες στο άτομο που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, ώστε να μπορέσει να κινείται με σχετική άνεση, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, και να αντιλαμβάνεται την παρουσία αντικειμένων και ανθρώπων σε κοντινή απόσταση από αυτό» δηλώνει ο Αρθουρ Λάουερι, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Monash, που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Εικόνα από τα εμφυτεύματα που θα τοποθετούνται στον εγκέφαλο του ασθενούς, με τα μικροηλεκτρόδια που θα διεγείρουν τον οπτικό φλοιό

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Daily Mail, οι δοκιμές που έγιναν σε πρόβατα παρουσίασαν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αφού τα ζώα ανέκτησαν την όρασή τους χωρίς να εμφανίζεται κάποιου είδους πρόβλημα ή παρενέργεια από τη λειτουργία του συστήματος. Το Gennaris είναι το πρώτο τέτοιου είδους σύστημα για την αποκατάσταση προβλημάτων όρασης που μπαίνει σε τελικό στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το εμφύτευμα μπορεί να τροποποιηθεί έτσι ώστε, εκτός από την αποκατάσταση της όρασης, να μπορεί να βοηθήσει και στην αποκατάσταση άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως σε αυτά της παράλυσης. Κάποιοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για έναν σοβαρό ανταγωνιστή που βρίσκει απέναντί του το σύστημα που παρουσίασε πριν από λίγες εβδομάδες η εταιρεία Neuralink του Ελον Μασκ για την αποκατάσταση παραλύσεων, το οποίο δοκιμάστηκε σε χοίρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...