Είναι ο ορισμός των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Από τη μια οι απλοί πολίτες παροτρύνονται μονίμως από οικολόγους και ακτιβιστές να χρησιμοποιούν λιγότερο τα αεροπλάνα, και από την άλλη οι υπερπλούσιοι αυξάνουν διαρκώς τις ενεργοβόρες πτήσεις τους με ιδιωτικά τζετ, από την περίοδο της πανδημίας.
Είναι τέτοια η μανία των εκατομμυριούχων να αποφεύγουν τα πλήθη κατά τις μετακινήσεις τους, που κορυφαία ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία, στην αναζήτηση καινοτόμων τρόπων για να έχουν τους εύπορους πελάτες τους απολύτως ικανοποιημένους, συνέλαβαν μια νέα ιδέα για τις διακοπές: την «αεροπορική κρουαζιέρα».
Το βρετανικό πρακτορείο ταξιδίων Titan Travel πραγματοποίησε πέρυσι την πρώτη κρουαζιέρα του στον αέρα, με τον κωδικό VIP 23. Χρησιμοποίησε ένα Boeing 737 για να πετάξει τους πελάτες του επάνω από την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, το Ουζμπεκιστάν και την Τουρκία, μεταξύ άλλων προορισμών, έναντι περίπου 33.000 ευρώ ανά άτομο. Το νέο πρόγραμμα αποκαλείται «περιήγηση στον αέρα», σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph.
Οι υπερπλούσιοι πάντα προτιμούσαν τις ιδιωτικές πτήσεις. Αυτό που παρατηρείται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα είναι η επανεφεύρεση της εμπειρίας των ιδιωτικών τζετ, με μεγαλύτερα αεροσκάφη, αντίστοιχα των εμπορικών πτήσεων, αναδιαμορφωμένα για να εξυπηρετούν 50 με 80 επιβάτες ανά πτήση, με μεγάλες ταχύτητες και την απαραίτητη πολυτέλεια.
Το αμερικανικό ταξιδιωτικό γραφείο Abercrombie & Kent προσφέρει τις περιηγήσεις του με ιδιωτικά τζετ Boeing 757, επιτρέποντας σε 48 πελάτες να ταξιδέψουν σε επίπεδο πρώτης θέσης, διαθέτοντάς τους ευρύχωρα κρεβάτια. Για εξωτικούς προορισμούς που δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι μέσω των μεγάλων αερομεταφορέων, τα δρομολόγια πτήσεων διαμορφώνονται γύρω από το εκάστοτε δρομολόγιο – και όχι την αεροπορική εταιρεία.
Το φθηνότερο από τα τρία επόμενα προγραμματισμένα ταξίδια του γραφείου ξεκινά από 166.230 ευρώ ανά άτομο. Η πτήση περιλαμβάνει τη θέαση ορισμένων από τα πιο σπάνια ζώα στον κόσμο –από τη λεοπάρδαλη της Σρι Λάνκα και τον διάβολο της Τασμανίας έως τη μεταναστευτική φάλαινα φυσητήρα–, με προσγειώσεις στη Χαβάη, στα νησιά Φίτζι, στην Τασμανία, στην Ινδονησία, στη Σρι Λάνκα, στον Αγιο Μαυρίκιο, στη Ζάμπια και στη Βραζιλία.
Η αεροπορική κρουαζιέρα προσφέρει προσωπικό βοηθό για τους επιβάτες, γιατρό για επείγοντα περιστατικά και έναν ειδικό «φωτογραφικού εμπλουτισμού» για τα ενσταντανέ των ταξιδιωτών. Τα μεγάλα ξενοδοχεία συμμετέχουν στη νέα τάση από το 2015, με τα διεθνή «Four Seasons» και «Aman» να προσφέρουν περιπέτειες σε ολόκληρο τον πλανήτη, διαθέτοντας ιδιωτικά τζετ διαφορετικών μεγεθών.
Η προσφορά του «Aman» είναι σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο πολυτελείας Remote Lands. Περιλαμβάνει ταξίδια με συχνές στάσεις σε τρεις διαφορετικές ηπείρους, έτσι ώστε οι επιβάτες να εκμεταλλευθούν όλες τις εμπειρίες των προορισμών τους. Τα Airbus ACJ319 του γραφείου μεταφέρουν μέχρι μόλις 16 επιβάτες, επιτρέποντάς τους να ξεφύγουν ακόμη περισσότερο από την πεπατημένη.
Οι αποστολές του Remote Lands συνδυάζουν τις ανέσεις μιας ιδιωτικής πτήσης με την ψυχαγωγία μιας μικρής ομάδας ταξιδιωτών. Ο καθένας τους σχεδιάζει το δικό του πρόγραμμα. Παρέχουν σε κάθε επιβάτη ιδιωτικό αυτοκίνητο με οδηγό και ξεναγό για τις περιηγήσεις του σε κάθε στάση της εναέριας κρουαζιέρας. Η εμπειρία διαρκεί για όσο χρόνο επιλέξει ο κάθε επιβάτης ώστε να γνωρίσει σε βάθος τον προορισμό της αρεσκείας του – κάτι που οι πολυτελείς κρουαζιέρες δεν είναι σε θέση να προσφέρουν.
Το ταξιδιωτικό γραφείο Untold Story Travel πραγματοποίησε πέρυσι μια ολιγομελή πτήση με προορισμό την Ιαπωνία, όπου οι πελάτες απόλαυσαν τη σεζόν άνθισης των κερασιών στη χώρα, με στάσεις στο Τόκιο, στο Κιότο και στο όρος Γιόσινο, μεταξύ άλλων. Η αποστολή περιελάμβανε μια αποκλειστική βραδιά σε ένα ιαπωνικό κάστρο και μια βόλτα με ελικόπτερο πάνω από το όρος Κόγια. Το ταξίδι των έξι ατόμων σε αεροσκάφος μεσαίου μεγέθους εννέα θέσεων κόστισε 58.500 ευρώ ανά άτομο.
Το ερώτημα που προκύπτει από αυτή τη νέα τάση είναι πώς αυτές οι εταιρείες αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν οι πτήσεις τους. Κάποιες από αυτές επενδύουν σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (που δεν αποτελούν ακόμη επιβεβαιωμένη βιώσιμη λύση), ενώ άλλες κάνουν δωρεές σε έργα αντιστάθμισης για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουν. Το αν αυτές οι κινήσεις είναι πραγματικά ανταποδοτικές, παραμένει συζητήσιμο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εναέριες κρουαζιέρες είναι η νέα δημοφιλής τάση διακοπών στις τάξεις των (πολυ)εκατομμυριούχων. Η εμπειρία συνδυάζει την ταξιδιωτική πολυτέλεια με τα προσωπικά διαμορφωμένα προγράμματα κάθε επιβάτη – μια σύγχρονη περιπέτεια χωρίς την ταλαιπωρία ενός οργανωμένου ταξιδιού τύπου σαφάρι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News