968
| Wikimedia Commons / YOUTUBE/ALEXEI NAVALNY

Το καταφύγιο κάτω από το κρυφό παλάτι του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2023, 23:54
|Wikimedia Commons / YOUTUBE/ALEXEI NAVALNY

Το καταφύγιο κάτω από το κρυφό παλάτι του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2023, 23:54

Φαίνεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανησυχούσε ιδιαίτερα για την ασφάλειά του εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, πριν καν προβεί στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, όταν εξακολουθούσε να διατηρεί εγκάρδιες σχέσεις με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνεται λαμβάνοντας υπόψη ότι έχτισε ένα τεράστιο κρησφύγετο κάτω από το κρυφό παλάτι του στη Μαύρη Θάλασσα, όπως καταδεικνύουν σχέδια που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από την κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε το έργο.

«Ο ρώσος πρόεδρος φέρεται ότι διέταξε την κατασκευή σηράγγων περίπου 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ανησυχώντας για την επιβίωσή του σε περίπτωση επανάστασης ή πολέμου», γράφει η Νατάλια Βασιλίεβα της Telegraph.

Το αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ ανάκτορο διαθέτει, μεταξύ άλλων, θερμοκήπιο, εκκλησία, γήπεδο χόκεϊ, καζίνο και ειδική αίθουσα για κατανάλωση ναργιλέ, ενώ εκτείνεται σε συνολική έκταση άνω των 17.000 τ.μ., στην κορυφογραμμή ενός λόφου με θέα προς τη θάλασσα.

Οσον αφορά την ύπαρξη των σηράγγων, στην οποία πρώτοι αναφέρθηκαν οι δημοσιογράφοι του αμερικανικού Business Insider, το περίεργο είναι ότι κατέστη γνωστή χάρη στη ρωσική εταιρεία που τις κατασκεύασε, καθώς προέβη στην ανάρτηση σχεδιαγραμμάτων του έργου στο διαδίκτυο, ως απόδειξη της άριστης δουλειάς της.

Η δημοσιογράφος της Telegraph αναφέρει πως η Metro Style, μια τεχνική- κατασκευαστική εταιρεία που στο παρελθόν είχε αναλάβει την κατασκευή σηράγγων για το μετρό της Μόσχας, κοινοποίησε τα σχέδια στον ιστότοπό της στις αρχές της δεκαετίας του 2010, περιγράφοντας το έργο ως «υπόγειο συγκρότημα για ένα θέρετρο» στο Γκελεντζίκ, την πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στο παλάτι του Πούτιν.

Τα διαγράμματα αποκαλύπτουν ένα υπόγειο καταφύγιο με αυτόνομο σύστημα εξαερισμού, αποχέτευσης και παροχής πόσιμου νερού. Η συνολική του έκταση είναι περίπου 600 τ.μ., ενώ οι τοίχοι του είναι ενισχυμένοι με κελύφη σκυροδέματος πάχους 38 εκ. Ενας ανελκυστήρας συνδέει το υπόγειο συγκρότημα με τις δύο σήραγγες που διαθέτει. Στην κατώτερη σήραγγα υπάρχει διάδρομος που οδηγεί στην παραλία, ενώ είναι εξοπλισμένη με σχάρες καλωδίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας ή την εγκατάσταση οπτικών ινών. Οι δύο σήραγγες διαθέτουν, φυσικά, εξόδους, οι οποίες μάλιστα διακρίνονται στην πρόσοψη του γκρεμού από τη θάλασσα προς το παλάτι.

Σχέδιο του υπόγειου καταφυγίου του Πούτιν | metro-style.ru

Σχετικά με την κοινοποίηση των διαγραμμάτων, η Νατάλια Βασιλίεβα σημειώνει πως, παρότι το 2016 αφαιρέθηκαν από τον ιστότοπο της ρωσικής κατασκευαστικής εταιρείας, εξακολουθούσαν να είναι διαθέσιμα στο Wayback Machine, ένα αρχείο διαδικτυακών περιεχομένων, και να διακινούνται μεταξύ των μελών μιας κοινότητας που αυτοαποκαλούνται «σκαπανείς». Στην πραγματικότητα είναι ρώσοι πολίτες που δεν διστάζουν να επισκέπτονται και να καταγράφουν απαγορευμένους ιστοτόπους.

Μιλώντας στο Business Insider ένας από αυτούς, μέλος μιας ομάδας ονόματι «Σέχτα Ζ», είπε ότι αποφάσισαν να μοιραστούν τα αρχεία «επειδή έχουμε βαρεθεί το ηλίθιο πρόσωπό του», ενώ αργότερα σημείωσε πως ευελπιστεί η κοινοποίησή τους να επιφέρει «το τέλος του καθεστώτος» του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οταν, το 2021, η οργάνωση του Αλεξέι Ναβάλνι, του κατεξοχήν αντιφρονούντα στη Ρωσία του Πούτιν, δημοσίευσε πρώτη μια έκθεση για το παλάτι του ρώσου προέδρου στη Μαύρη Θάλασσα, χιλιάδες Ρώσοι κατέβηκαν στους δρόμους, με κάποιους να κάνουν λόγο ακόμη κα για επίχρυσα πιγκάλ. Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου αρνήθηκε ότι το ανάκτορο τού ανήκε.

Στη συνέχεια, ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ένας δισεκατομμυριούχος παιδικός φίλος του Πούτιν, δήλωσε πως ήταν δικό του και ο ρώσος πρόεδρος δεν είχε καμία σχέση. Ωστόσο, το Κρεμλίνο δεν εξήγησε ποτέ ούτε γιατί περιβάλλεται από πυκνό δάσος χιλιάδων στρεμμάτων και προστατεύεται από ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ούτε γιατί φυλάσσεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Παρεμβαίνοντας στη διαδικτυακή εκπομπή ενός εξόριστου ρώσου αντιφρονούντα, ο Γκεόργκι Αλμπούροφ, συνεργάτης του Ναβάλνι, είπε ότι στο πλαίσιο της έρευνάς τους για το παλάτι του Πούτιν είχαν δει τα αποκαλυπτικά σχέδια, αλλά δεν είχαν δώσει τη δέουσα προσοχή. «Μπορείς να ζήσεις εκεί. Υπάρχει αποχέτευση, ανέσεις, πολύ στιβαροί τοίχοι» είπε. «Είναι ένα πλήρες καταφύγιο στο οποίο μπορείς να κρυφτείς».

Μιλώντας, όμως, στην Telegraph, ο Μαρκ Γκαλεότι, ένας από τους πιο διακεκριμένους διεθνώς ειδικούς στα ρωσικά θέματα και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον Πούτιν, υποστήριξε πως το υπόγειο καταφύγιο μάλλον κατασκευάστηκε περισσότερο για να προσφέρει στον ρώσο πρόεδρο μια ασφαλή και βολική οδό διαφυγής, παρά ένα ασφαλές μέρος για να επιβιώσει σε περίπτωση επανάστασης, πολέμου ή πυρηνικής επίθεσης.

«Αυτές οι σήραγγες δεν είναι καταφύγια. Για να είναι απόλυτα ασφαλείς πρέπει να είναι δυνατό το σφράγισμά τους» εξήγησε αναφερόμενος στις απλές θύρες εξόδου στο τέλος των τούνελ, που διακρίνονται από τη θάλασσα. Συνέκρινε επίσης την υπόγεια δομή με ένα δίκτυο μυστικών σηράγγων κάτω από τη Μόσχα, γνωστό ως «Metro-2», που είχε σχεδιαστεί για τη διαφυγή της σοβιετικής ηγεσίας σε περίπτωση επίθεσης. «Εχω την υποψία ότι για κάτι τέτοιο μιλάμε», σημείωσε ο βρετανός ειδικός.

Αναφερόμενος στον κυλιόμενο διάδρομο σε ένα από τα τούνελ, είπε πως μπορεί να εγκαταστάθηκε απλά ως ένα ακόμη εξαιρετικό χαρακτηριστικό αυτού του υπερπολυτελούς μεγάρου. «Ολόκληρο το παλάτι του Γκελεντζίκ είναι ένα μνημείο υπερβολικής πολυτέλειας – με όλα τα άλλα που διαθέτει, γιατί να μην έχει και έναν διάδρομο να σε πηγαίνει στην παραλία;» ανέφερε σχετικά.

Επισήμανε, μάλιστα, κάτι που μάλλον εξυπακούεται: ότι αν το υπόγειο συγκρότημα είχε σχεδιαστεί ως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης, η μελέτη και η κατασκευή θα ήταν ευθύνη ειδικού τμήματος του Κρεμλίνου, που συνήθως ασχολείται με άκρως απόρρητα έργα, και όχι ένας άγνωστος εργολάβος με έδρα τη Μόσχα, που κατέληξε να δημοσιεύσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια στο Διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...