Συνεχίζει να σείει συθέμελα τη βρετανική μοναρχία ο πρίγκιπας Χάρι, οι αποκαλύψεις του οποίου φαίνεται πως δεν εξαντλήθηκαν με τη δημοσίευση της «Ρεζέρβας», της αυτοβιογραφίας του που σημείωσε παγκόσμια επιτυχία. Αυτή τη φορά ο μικρότερος γιος του βασιλιά Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα κάνει λόγο –όχι σε κάποιο βιβλίο, αλλά στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου– για μια μυστική συμφωνία που συνήφθη, εν γνώση, μάλιστα, της βασίλισσας Ελισάβετ, μεταξύ του μιντιακού κολοσσού του Ρούπερτ Μέρντοκ και των μελών της βασιλικής οικογένειας, ούτως ώστε οι γαλαζοαίματοι να μην υποβάλουν μηνύσεις για υποκλοπή των τηλεφωνημάτων τους τη δεκαετία του 2000.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της εν λόγω μυστικής διευθέτησης μεταξύ των δύο πλευρών, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έλαβε ένα «πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό», αφού κινήθηκε νομικά εναντίον της Sun και της News of the World.
«Στην τελευταία πράξη της μάχης του εναντίον των ταμπλόιντ, ο δούκας του Σάσεξ αποκάλυψε μέσω δικηγόρων του άγνωστες έως σήμερα λεπτομέρειες της περίπλοκης σχέσης μεταξύ των Ουίνδσορ και του Τύπου» γράφει η Πάολα ντε Καρόλις της Corriere della Sera στην ανταπόκρισή της από το Λονδίνο.
Εξηγεί ότι την περίοδο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών (που οδήγησε στο κλείσιμο, το 2011, της News of the World, στην αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Μέρντοκ στη Βρετανία, καθώς και στη διεξαγωγή της Eρευνας Λέβεσον για τις πρακτικές και την ηθική της δημοσιογραφίας στη χώρα), η βασίλισσα Ελισάβετ, δίχως να συμβουλευθεί τους δικηγόρους της, επιδίωξε να έρθει η οικογένειά της σε μυστική συμφωνία με τις εφημερίδες του αυστραλού μεγιστάνα των ΜΜΕ.
Τη βασίλισσα φέρεται να συνέδραμαν ο ιδιωτικός της γραμματέας σερ Κρίστοφερ Γκάιντ, η τότε εκπρόσωπος Τύπου της βασιλικής οικογένειας Σάλι Οσμαν και οι γραμματείς του Γουίλιαμ και του Χάρι. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι πρίγκιπες επρόκειτο να αναβάλουν τις νομικές διαδικασίες κατά των εφημερίδων Sun και News of The World του Μέρντοκ, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα, μελλοντικά, μια δημόσια συγγνώμη.
Αυτή τη συγγνώμη ο Χάρι τη ζήτησε το 2017, αλλά δεν την έλαβε ποτέ – παρά τις πολλές συναντήσεις του πρίγκιπα με τη Ρεμπέκα Μπρουκς, διευθύνουσα σύμβουλο της News UK εκείνη την περίοδο, και τον Ρόμπερτ Τόμσον, διευθυντή της News Corp, των ομίλων του Ρούπερτ Μέρντοκ στη Βρετανία και στις ΗΠΑ αντίστοιχα. Διαφορετική ήταν η αντιμετώπιση του Γουίλιαμ, ο οποίος αντί για δημόσια συγγνώμη έλαβε το 2020 «ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό».
Ο πρίγκιπας Χάρι εξήγησε επίσης πως η βασιλική οικογένεια επεδίωξε την επίτευξη μιας συμφωνίας φοβούμενη μια επανάληψη του αποκαλούμενου «Tampongate», του σκανδάλου που ξέσπασε μετά την κοινοποίηση του περιεχομένου μιας ιδιωτικής συνομιλίας μεταξύ του Καρόλου και της Καμίλα που έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν παράνομοι εραστές, καθότι αμφότεροι ήταν παντρεμένοι, με την Νταϊάνα ο πρώτος και με τον Αντριου Πάρκερ Μπόουλς η δεύτερη.
«Ο θεσμός ήταν απίστευτα ανήσυχος. Ηθελε να αποφύγει πάση θυσία μια ζημιά στη φήμη της οικογένειας, όπως εκείνη που είχε υποστεί το 1993, όταν η Sun και ένα άλλο ταμπλόιντ είχαν παράνομα αποκτήσει και δημοσιεύσει λεπτομέρειες μιας οικείας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του πατέρα μου και της μητριάς μου το 1989, ενώ ήταν ακόμη παντρεμένος με τη μητέρα μου», είπε ο Χάρι.
Ελλείψει συγγνώμης (και αποζημίωσης) ο πρίγκιπας αποφάσισε τελικά να μηνύσει τις εφημερίδες του Μέρντοκ, ισχυριζόμενος ότι για μεγάλο μέρος της ζωής του βρισκόταν στο στόχαστρο της News UK, η οποία στο όνομα της δημοσιογραφίας υπέκλεπτε συνομιλίες του και επεδίωκε να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά του δεδομένα. Πολλοί από τους νέους ισχυρισμούς του Χάρι στρέφονται ειδικά κατά της Sun, την περίοδο που διευθύντριά της ήταν η Ρεμπέκα Μπρουκς.
Ωστόσο, η News UK διατείνεται ότι δεν συνήφθη καμία μυστική συμφωνία με τη βασιλική οικογένεια, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι «η Sun δεν αποδέχεται καμία ευθύνη ούτε παραδέχεται τους ισχυρισμούς» του Χάρι, τονίζοντας ότι πολλά από όλα όσα διατείνεται ο πρίγκιπας ανάγονται πριν από μία εικοσαετία (το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον της News UK).
«Μόλις λίγες ημέρες πριν τη στέψη του Καρόλου και της Καμίλα, τα νέα στοιχεία γεννούν περαιτέρω ερωτήματα, ιδίως όσον αφορά υλικό σχετικό με τον Γουίλιαμ που είχε συλλεχθεί από τις εφημερίδες του Μέρντοκ, ενώ για τον μεγιστάνα της ειδησεογραφίας και τους οργανισμούς του θα μπορούσαν να προκύψουν νέοι μπελάδες, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ με την Dominion για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων περί εκλογικής νοθείας» συνοψίζει η ιταλίδα ανταποκρίτρια στη Βρετανία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News