Από το μυαλό των γυναικών που ψάχνουν τι θα φορέσουν για να βγουν ένα ζεστό βράδυ χρησιμοποιώντας μέσα μαζικής μεταφοράς θα περάσει κάποια στιγμή και η σκέψη αν αυτό που θέλουν να φορέσουν σε ένα πάρτι είναι κατάλληλο για το τρόλεϊ ή το μετρό που θα τις μεταφέρει μέχρι εκεί.
Λιγωμένα βλέμματα, κάποιες φορές χυδαία επιφωνήματα και σχόλια γίνονται κομμάτι της «περίστασης» βάσει της οποίας ντύνονται οι γυναίκες. Ιδανικά, οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις άγνωστων ανδρών δεν θα έπρεπε να παίζουν ρόλο… στιλίστα. Επίσης, υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι η παρενόχληση ή ο βιασμός έχει ως κίνητρο το τι φοράει το θύμα ή ότι μεγαλύτερη κάλυψη του σώματος εγγυάται την αποφυγή απρόσκλητης προσοχής.
Πολλές γυναίκες, όμως, φορούν, εν είδει μέτρου ασφαλείας, ένα φαρδύ μακό για παράδειγμα, ώστε να μειώσουν το ρίσκο να δεχτούν συμπεριφορές που θα τις κάνουν να νιώσουν άβολα ή να τις τρομάξουν. Αυτή η λύση, που ονομάζεται «subway Τ-shirt» («μπλούζα του μετρό») είναι μια τάση που έχει ξεκινήσει από τις Νεοϋορκέζες, καθώς ζουν σε μια πόλη της οποίας το μετρό φημίζεται για τα αλλόκοτα και επικίνδυνα περιστατικά του.
Το #subwayshirt είχε 3,1 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, όπου έχει γίνει δημοφιλές. Πρόκειται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, για ένα μεγάλο φαρδύ μακό ή πουκάμισο που φορούν οι γυναίκες πάνω από τα ρούχα τους με σκοπό να αποφύγουν τα επίμονα βλέμματα αγνώστων. Η άλλη του ονομασία είναι «ξενερωτικό ντύσιμο».
«Για να ξέρετε, αν με δείτε ποτέ έξω με λευκό πουκάμισο, το πραγματικό μου λουκ είναι από κάτω» διαβάζουμε σε ένα από τα πολλά σχόλια που συγκεντρώνουν βίντεο με αυτή τη θεματολογία στο TikTok.
@ideal.grace stay safe out here 🫶🏻 #nycspring #nycspringtime #nyclife #nyclifestyle #nyclifestyletips #nycsubway #nycsubwaymoments #subwayshirt #justnycthings ♬ original sound – nostalgiashows
Η συγγραφέας του βιβλίου «I Am Not a Slut: Slut-Shaming in the Age of the Internet» Λεόρα Τάνενμπάουμ επικροτεί την τάση, καθώς γίνεται φανερό το πόσο τρομακτική μπορεί να γίνει η καθημερινότητα ενός ατόμου με θηλυκό παρουσιαστικό.
Δήλωσε όμως στον Guardian πως αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρηθεί προαπαιτούμενο: «Αν κάποια δεν φορέσει μια φαρδιά μπλούζα πάνω από ένα κοντό μπλουζάκι και της συμβεί κάτι, δεν σημαίνει πως έκανε κάτι λάθος».
Αναφερόμενη συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, η 19χρονη Ατζάνα Γκρόουβ, που έχει πρόσφατα μετακομίσει στην αμερικανική μητρόπολη από τη Νεμπράσκα, δήλωσε στον Guardian: «Εμαθα γρήγορα ότι μπορώ να πάω και να κάνω ό,τι θέλω, αρκεί να είμαι καλυμμένη. Κάθε φορά που ξεχνάω την μπλούζα για το μετρό, το μετανιώνω αμέσως και θέλω να γυρίσω πίσω».
Η Γκρόουβ έχει κάμποσες τέτοιες μπλούζες που βάζει στην τσάντα της και θεωρεί ότι στην πόλη τα πράγματα είναι πολύ πιο έντονα. «Το πρόσεξα από τη στιγμή που μετακόμισα εδώ: το ανδρικό βλέμμα το αισθάνεσαι πάνω σου» περιγράφει στο βρετανικό μέσο. «Ακόμα και αν δεν έχω τον νου μου, αν κάποιος με καρφώνει με το βλέμμα του, το νιώθω».
@hanselkai Just girly things! #newyorkcity #subway ♬ Smile – Lily Allen
Αν και η Νέα Υόρκη είναι μία από τις ασφαλέστερες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, οι New York Times διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων στο μετρό έχουν αυξηθεί από το 2019.
Περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εφόσον μπορούν να τα αποφύγουν: μια έρευνα σε πελάτες του μετρό που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο διαπίστωσε ότι το 41% των ερωτηθέντων το χρησιμοποιούν πλέον λιγότερο συχνά. Από αυτούς, το 44% δήλωσε ότι αυτό οφείλεται σε ανησυχίες για την προσωπική τους ασφάλεια.
Επειδή όμως πολλές γυναίκες δεν έχουν άλλη επιλογή, εμφανίζονται στα πάρτι με τις χαχόλικες μπλούζες τους και αποκαλύπτουν με θεατρικό τρόπο τα ωραία ρούχα που έχουν επιλέξει να φορέσουν κάτω από τη βαμβακερή ασπίδα προστασίας τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News