«Οι γαλαζοαίματοι της Βρετανίας, μια οικογένεια τούβλων» γράφει χωρίς περιστροφές ο Λουίτζι Ιπόλιτο, ανταποκριτής της ιταλικής Corriere della Sera στο Λονδίνο. Σε τι ακριβώς, όμως, αναφέρεται ο ιταλός δημοσιογράφος; Η είδηση είναι πως βρέθηκαν τυχαία στο σχολείο όπου φοίτησε οι έλεγχοι της Σάρα Φέργκιουσον, της πρώην συζύγου του πρίγκιπα Αντριου. Εως τώρα πιστευόταν πως η Δούκισσα του Γιορκ τα πήγε αρκετά καλά στα θρανία, δεδομένου ότι κατέστη, μεταξύ άλλων, καταξιωμένη συγγραφέας.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα υπήρξε στην καλύτερη περίπτωση μια μέτρια, αν όχι κακή, μαθήτρια, όπως καταδεικνύουν οι βαθμοί της στις εξετάσεις με τις οποίες ολοκληρώνεται η υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ηλικία των 16 ετών: καλό βαθμό πήρε μόνο στα Αγγλικά, στην Ιστορία της Τέχνης κατάφερε να πάρει τη βάση, ενώ κόπηκε στην Αγγλική Λογοτεχνία, στη Βιολογία, στα Γαλλικά και στη Γεωγραφία. «Επρόκειτο για παταγώδη αποτυχία, τόσο που η μέλλουσα δούκισσα δεν συνέχισε την εκπαίδευσή της» γράφει ο Λουίτζι Ιπόλιτο.
Ωμως η Σάρα Φέργκιουσον δεν είναι το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που δεν «τα έπαιρνε» τα γράμματα. Η Καμίλα, για παράδειγμα, η νυν βασίλισσα της Βρετανίας, σταμάτησε επίσης στα 16 της το σχολείο, για να μεταβεί στη συνέχεια στην Ελβετία και να εγγραφεί σε ένα «finishing school», όπως αποκαλούνται τα ιδρύματα όπου οι κοπέλες της υψηλής αριστοκρατίας μαθαίνουν να συμπεριφέρονται όπως αρμόζει στην τάξη τους.
Ούτε ο σύζυγός της, ο βασιλιάς Κάρολος, υπήρξε καλός μαθητής. Πήρε το απολυτήριο λυκείου στα 18 δίνοντας εξετάσεις σε μόνο δύο μαθήματα (αντί για τρία ή τέσσερα, όπως είναι ο κανόνας) και πήρε έναν αξιοπρεπή βαθμό στην Ιστορία, αλλά μόνο τη βάση στα Γαλλικά. Εγγράφηκε, ωστόσο, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (με τέτοιους βαθμούς ένας απλός άνθρωπος δεν θα γινόταν ποτέ δεκτός, αλλά εκείνος ήταν ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου), όπου σπούδασε Ιστορία, αποφοιτώντας τελικά με «lower second», τον δεύτερο κατώτερο βαθμό (με τον οποίο ένας απλός άνθρωπος δύσκολα θα έβρισκε μια θέση εργασίας, αλλά ο Κάρολος είχε ήδη έτοιμη δουλειά).
Διαβόητος σκράπας υπήρξε ο μικρότερος γιος του βασιλιά της Βρετανίας, ο πρίγκιπας Χάρι, με τον ιταλό ανταποκριτή να αναφέρει ενδεικτικά πως όταν άρχισε να φοιτά στο Ιτον, οι μητέρες των υπόλοιπων παιδιών αστειεύονταν μεταξύ τους, λέγοντας πως «πλέον μπορώ να είμαι ήσυχη ότι ο γιος μου δεν θα είναι ο πιο χαζός από όλους τους μαθητές».
Το μαύρο πρόβατο της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στις απολυτήριες εξετάσεις πήρε αναπάντεχα καλό βαθμό στην Ιστορία της Τέχνης (χάρη στην εύνοια των καθηγητών του), γεγονός που του επέτρεψε να αντισταθμίσει τον βαθμό κάτω από τη βάση που πήρε στη Γεωγραφία. Το ότι στη συνέχεια επέλεξε να εγγραφεί όχι σε κάποιο πανεπιστήμιο αλλά σε μια στρατιωτική ακαδημία δεν εξέπληξε κανέναν, ούτε στην οικογένειά του ούτε στη Βρετανία.
Τα γράμματα δεν «τα έπαιρνε» ούτε η Νταϊάνα, η οποία μάλιστα αυτοχαρακτηριζόταν «αδαής»: η αδικοχαμένη πριγκίπισσα δεν είχε καμία πιστοποιημένη σχολική κατάρτιση, ενώ μετέβη επίσης στην Ελβετία στα 16 της για να φοιτήσει και αυτή, όπως η Καμίλα, σε ένα «finishing school». Οσον αφορά τον πρίγκιπα Αντριου, «παρά τη φήμη του ηλιθίου», όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της Corriere, πήρε το απολυτήριο λυκείου δίνοντας εξετάσεις σε τρία μαθήματα (Αγγλικά, Ιστορία και Πολιτική Αγωγή).
Οι μόνοι που τα πήγαν καλά –πολύ, μάλιστα, σε σχέση με τους συγγενείς τους– και στα θρανία και στα αμφιθέατρα είναι ο Γουίλιαμ και η Κέιτ. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πήρε το απολυτήριο του με άριστα στη Γεωγραφία, έναν αξιοπρεπή βαθμό στην Ιστορία και τη βάση στη Βιολογία. Η σύζυγός του έπιασε το άριστα στα Μαθηματικά και στην Ιστορία της Τέχνης, ενώ δεν τα πήγε άσχημα στα Αγγλικά.
Ωστόσο, τόσο ο Γουίλιαμ όσο και η Κέιτ αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους, ένα από τα αρχαιότερα και πιο περίφημα της Βρετανίας, με «second upper class», που είναι μεν ένας καλός βαθμός αλλά όχι ο υψηλότερος. Οσον αφορά το αντικείμενο των σπουδών τους, η Κέιτ σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και ο Γουίλιαμ Γεωγραφία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News