875
Γιατρός και ασθενής με μάσκες στην εποχή της πανδημίας | Shutterstock

Κορονοϊός: Οι ιατρικές εξετάσεις ξανά στο μικροσκόπιο

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 19:27
Γιατρός και ασθενής με μάσκες στην εποχή της πανδημίας
|Shutterstock

Κορονοϊός: Οι ιατρικές εξετάσεις ξανά στο μικροσκόπιο

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 19:27

Εδώ και αρκετά χρόνια ερευνητές του τομέα της υγείας θεωρούσαν πεταμένα λεφτά την υπερβολική ιατρική περίθαλψη στις ΗΠΑ. Πάρα πολλές εξετάσεις και θεραπείες, έλεγαν, είναι όχι απλώς μη αναγκαίες, αλλά και επιβαρυντικές για τους ασθενείς, ενώ παράλληλα αυξάνουν σημαντικά το κόστος της υγειονομικής φροντίδας.

Ο κορονοϊός όμως τους έχει δώσει μία μοναδική ευκαιρία για να μάθουν αν τελικά είχαν δίκιο ή όχι.

«Αν μπορούμε να διαχωρίσουμε το σήμα από τον θόρυβο, ίσως θα μπορούσαμε να μάθουμε αρκετά από αυτά που θα έπρεπε να μην κάνουμε», εξηγεί στους New York Times ο δρ Σκουτ Ράμσι, ένας εκ των διευθυντών του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Hutchinson για τα Αποτελέσματα Ερευνών στο Σιάτλ. «Ισως και οι ασθενείς τελικά να τα καταφέρνουν καλύτερα», συμπληρώνει.

Με τις υπερβολικές εξετάσεις διακυβεύονται πολλά τόσο για την υγεία, όσο και για την οικονομία, καθώς πριν από την πανδημία, υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ περίπου 50 εκατομμύρια ασθενείς υποβάλλονταν κάθε χρόνο σε μία ή περισσότερες περιττές υπηρεσίες υγείας. Το κόστος αυτό υπολογίζεται σε 106 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της επιστημονική επιθεώρηση Health Affairs.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία μοναδική μεθοδολογική ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις βλάβες από τη περίθαλψη χαμηλής αξίας», γράφουν η Αλισον Οουκς, ερευνήτρια υπηρεσιών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και ο δρ Τζομπί Σιγκάλ, καθηγητής Ιατρικής στο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης.

«Βρισκόμαστε εν μέσω ενός άνευ προηγουμένου φυσικού πειράματος που μας δίνει την ευκαιρία να προσδιορίσουμε το αποτέλεσμα της μείωσης χρήσης στην ιατρική περίθαλψη», λέει από την πλευρά του ο δρ Γκλίλμπερτ Γουέλτς, ερευνητής στο Κέντρο Χειρουργικής Δημόσιας Υγείας του νοσοκομείου Brigham and Women στη Βοστώνη.

Η επανεξέταση κάποιων δεδομένων βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάποιος από τους ειδικούς αρνείται ότι η αναβολή οποιασδήποτε ιατρικής εξέτασης ή παρέμβασης έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι αρκετοί που υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και φοβήθηκαν λόγω κορονοϊού να σπεύσουν σε κάποιο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου λόγω κορονοϊού, είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε απέκτησαν σοβαρά και μόνιμα προβλήματα υγείας.

Προληπτικός έλεγχος

Τον Απρίλιο και τον Μάιο οι επισκέψεις στα ιατρεία είχαν μειωθεί από 70% έως 80%. Αντίστοιχα, οι εργαστηριακές εξετάσεις που προέκυψαν από τις επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά και τα ιατρεία μειώθηκαν 90%. Ο αριθμός των μαστογραφιών επίσης είχε μείωση της τάξης του 87%, οι κολονοσκοπήσεις 90%, τα ΠΑΠ τεστ 87% και η εξέταση PSA για τον προστάτη 60%.

Και τι έγινε με όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν έκαναν τις εξετάσεις τους. Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα γίνουν γνωστές μετά από αρκετό καιρό.

Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες καταρτίζουν σχέδια για την αποκρυπτογράφηση του τι τελικά θα πρέπει να θεωρεί απαραίτητο και σημαντικό ο γιατρός για τους ασθενείς του και τι όχι.

Ασφαλή συμπεράσματα θα προκύψουν αφού βγούμε από την πανδημία, και θα είναι συνάρτηση του ποσοστού αύξησης των επισκέψεων σε ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα με τις θεραπείες που θα κριθούν απαραίτητες.

Εάν όλοι αυτοί που δεν έκαναν τις προγραμματισμένες προληπτικές εξετάσεις τους δεν εμφανίσουν προβλήματα υγείας, θα είναι πια ξεκάθαρο στους ειδικούς ότι όλες αυτές οι ιατρικές παρεμβάσεις στις οποίες υπέβαλαν τους ασθενείς τους κατά το παρελθόν, δεν είναι χρήσιμες και θα πρέπει να περιοριστούν.

Ορθοπεδικά προβλήματα

Τα ορθοπεδικά περιστατικά είναι ακόμη μία μεγάλη κατηγορία περιστατικών που πρέπει να επανεκτιμηθεί μετά την πανδημία, εξηγεί ο δρ Βίναϊ Πράζαντι, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Κι αυτό διότι εδώ και καιρό ήταν υπό αμφισβήτηση οι ενέσεις κορτιζόνης για τον πόνο στη μέση και κάποιες κοινές επεμβάσεις που πραγματοποιούνταν σε φάση ρουτίνας στα γόνατα αλλά και για τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης.

Το ερώτημα που θα τεθεί σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι εάν αυτοί οι ασθενείς κατάφεραν να ανακάμψουν από μόνοι τους και χωρίς να χρειαστούν όλες αυτές τις παρεμβάσεις από τους γιατρούς.

Καρκίνος

Η πανδημία θα είναι επίσης μία μοναδική ευκαιρία για να επανεξεταστεί ο ασυμπτωματικός έλεγχος που πραγματοποιείται για τον καρκίνο.

Μερικοί τύποι καρκίνου όπως των νεφρών και του θυροειδούς διαγιγνώσκονται συνήθως τυχαία, όταν ένας ασθενής κάνει απεικονιστικό έλεγχο για άλλο λόγο και οι γιατροί ανακαλύπτουν μία μάζα που εν συνεχεία αποδεικνύεται κακοήθης όγκος.

«Δεν είναι γνωστό εάν οι ασθενείς τον οποίων ο καρκίνος διαγιγνώσκεται τυχαία έχουν καλύτερη έκβαση από αυτούς στους οποίους τον βρίσκουμε όταν εκδηλώσουν συμπτώματα», εξηγεί ο Τζον Γκορ, καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Ωστόσο, όσο νωρίτερα εντοπιστεί ένα καρκίνος, τόσο πιο εύκολο είναι να θεραπευτεί, εξηγεί ο ίδιος, άρα οι απεικονιστικοί έλεγχοι σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως έχουν κάποιο νόημα.

Συζητήσεις γίνονταν και για τη μαστογραφία, καθώς ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας στους τρεις καρκίνους που διαγιγνώσκονται από αυτές τις εξετάσεις δεν θα είχε αντίκτυπο στη ζωή της γυναίκας. Τώρα, η Κοινοπραξία Παρακολούθησης Καρκίνου του Μαστού στις ΗΠΑ, μία ομοσπονδιακή ερευνητική ομάδα, συλλέγει δεδομένα κατά τη διάρκεια της πανδημίας από 800.000 γυναίκες από όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή περίπου 100 κέντρων μαστογραφίας, προκειμένου να απαντήσει σε αυτό το ζητούμενο.

Οι γιατροί πάντως περιμένουν αρκετές γυναίκες που δεν έκαναν την προγραμματισμένη εξέτασή τους την άνοιξη ότι θα την κάνουν τώρα, όμως ενδέχεται κάποιες να μην τα καταφέρουν, αφού δεν είναι λίγες αυτές που έχουν μείνει ανασφάλιστες ή δεν έχουν χρόνο επειδή πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους λόγω της καραντίνας και να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Τα αποτελέσματα από τις μαστογραφίες θα είναι από αυτά που θα διεξαχθούν πιο γρήγορά από άλλες παθήσεις, καθώς οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα γνωρίζουν σε περίπου έξι μήνες πόσο χρήσιμη είναι τελικά αυτή η εξέταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...