773
Ο Κρίστιαν Ντρόστεν και στο φόντο Βερολινέζοι με μάσκες στη λαϊκή | CreativeProtagon/Reuters

Κορονοϊός: Τι να κάνουμε μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 07:30
Ο Κρίστιαν Ντρόστεν και στο φόντο Βερολινέζοι με μάσκες στη λαϊκή
|CreativeProtagon/Reuters

Κορονοϊός: Τι να κάνουμε μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 07:30

Ο κορυφαίος γερμανός ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν πλέον αποτελεί μια διασημότητα στην πατρίδα του. Τον αναγνωρίζουν στον δρόμο οι άνθρωποι, ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ του απένειμε πρόσφατα τον Μέγα Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ενώ δέχεται και πολλές απειλητικές επιστολές, δεδομένου ότι η φήμη προκαλεί, πέρα από συμπάθειες, και αντιπάθειες.

Ο Κρίστιαν Ντρόστεν έγινε διάσημος ως ο ιθύνων νους της γερμανικής απάντησης στον κορονοϊό και την πανδημία του, ως ο ειδικός επιστήμονας που επέλεξε και εφάρμοσε μια υγειονομική στρατηγική η οποία αποδείχθηκε, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, ότι είναι μία από τις πιο αποδοτικές στον κόσμο. Πρόσφατα ο Ντρόστεν παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη στην Die Zeit για να εξηγήσει τι πρέπει να κάνουν οι Γερμανοί για να παραμείνουν ασφαλείς κατά το φθινόπωρο που ήδη διανύουμε και κατά τον επικείμενο και πιο απειλητικό όσον αφορά τον κορονοϊό χειμώνα.

Πέρα από μια σειρά από γενικές εκτιμήσεις –όσον αφορά, για παράδειγμα, το πολύ πιθανό ενδεχόμενο στην αρχή να έχουμε εμβόλια όχι απόλυτα αποτελεσματικά και σε περιορισμένη σχετικά ποσότητα, τα οποία θα συνδράμουν την ανθρωπότητα στη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά δεν θα εξαλείψουν άμεσα το πρόβλημα– ο Ντρόστεν εξηγεί πώς μπορούν οι ίδιοι οι πολίτες να συμβάλουν ατομικά στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας, μέσω των «μικρών αποφάσεων» που λαμβάνουν καθημερινά, απλώς ζώντας τη ζωή τους. Γιατί, το τι θα συμβεί κατά τους επόμενους δύσκολους μήνες, σε μεγάλο βαθμό «εξαρτάται από εμάς».

Ο Ντρόστεν σημείωσε κατ’ αρχάς ότι πρέπει να έχουμε κατά νου το γεγονός πως οι αριθμοί των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων που ανακοινώνονται από τις αρμόδιες αρχές δεν αποτυπώνουν την πραγματική έκταση της πανδημίας. «Η διάγνωση καθυστερεί μία εβδομάδα και σε μερικά εργαστήρια με φόρτο εργασίας καθυστερεί λίγο περισσότερο. Αυτό σημαίνει πως ένας ασθενής που διαγιγνώσκεται σήμερα θετικός στον κορονοϊό, είναι ένας δείκτης του βαθμού στον οποίο ο ιός κυκλοφορούσε στην κοινωνία πριν από μία εβδομάδα. Και η καθυστέρηση στην κατάληψη των κλινών (στα νοσοκομεία) είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί συχνά οι ασθενείς δεν χρειάζεται να μεταβούν στο νοσοκομείο έως και μία εβδομάδα μετά τη διάγνωση», εξήγησε.

Δεδομένου, οπότε, ότι η πανδημία βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με τα δεδομένα που διαθέτουν οι υγειονομικές αρχές της κάθε χώρας, ο Ντρόστεν εφιστά την προσοχή στις νέες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν οι Γερμανοί και όλοι Ευρωπαίοι για να περιοριστεί ο ρυθμός διάδοσης του κορονοϊού.

Ανθρωποι συγκεντρώνονται στη γέφυρα Αντμιραλ, η οποία με τον κορονοϊό έχει γίνει πολύ δημοφιλής στους κάτοικους και τουρίστες του Βερολίνου (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Καταρχάς, πρέπει να αποφεύγουμε τους εσωτερικούς χώρους και να επιλέγουμε να καθόμαστε έξω, παρά το κρύο, ακόμα και όταν πηγαίνουμε για φαγητό ή ποτό. Εξίσου σημαντικό είναι στις όποιες συναθροίσεις και συνευρέσεις σε εσωτερικούς χώρους να παρευρίσκονται όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα.

Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που κάποιοι δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να ακυρώσουν τα σχέδιά τους για Χριστούγεννα με φίλους και συγγενείς, o Ντρόστεν συνιστά να βρουν τουλάχιστον «έναν μεγάλο και ευάερο χώρο». «Ολα αυτά είναι πράγματα που δεν απαγορεύονται και κανένας δεν μπορεί και δεν θέλει να τα ρυθμίσει. Πρέπει όλοι να πάρουμε στα σοβαρά την κατάσταση, καθώς προσπαθούμε να έχουμε μια φυσιολογική καθημερινή ζωή. Πρέπει όλοι να αποκτήσουμε ορθή επίγνωση της κατάστασης», σημείωσε.

Αναφερόμενος στους παππούδες και τις γιαγιάδες και τις αναπόφευκτες οικογενειακές μαζώξεις των Χριστουγέννων, εξήγησε ότι τάσσεται υπέρ του μέτρου της προληπτικής καραντίνας.

«Το τι θα συμβεί κατά τους επόμενους δύσκολους μήνες σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από εμάς»

«Ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές επαφές για μερικές ημέρες, ιδανικά για μία εβδομάδα, πριν από την επίσκεψη στον παππού και στη γιαγιά. Φυσικά, ο καθένας πρέπει να σκεφτεί πώς μπορεί να γίνει αυτό στο πλαίσιο της καθημερινότητάς του», σημείωσε ο Ντρόστεν, αναγνωρίζοντας ότι υφίστανται πολλές αντικειμενικές δυσκολίες. «Πώς μπαίνει κάποιος σε καραντίνα όταν έχει παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο;», διερωτήθηκε σχετικά.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ξανά ότι «έως έναν βαθμό οι άνθρωποι πρέπει μόνοι τους να σταθμίζουν τους κινδύνους μιας πανδημίας. Δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια, πάντα υπάρχουν εναπομείναντες κίνδυνοι».

Ερωτηθείς για τη φήμη που απέκτησε ξαφνικά, ο Ντρόστεν αποκάλυψε πως ευελπιστεί κάποια στιγμή να σταματήσουν οι άνθρωποι να τον αναγνωρίζουν και να τον χαιρετούν στον δρόμο. «Εξακολουθώ, όμως, να θεωρώ ότι ήταν η σωστή απόφαση να έχω δημόσια παρουσία, γιατί έτσι καταφέρνεις πολλά διαφωτίζοντας τον κόσμο. Δεν θέλω πάντως να συνεχιστεί αυτό και μετά. Δεν θέλω να το χρησιμοποιήσω ως εφαλτήριο για μια καλή αρχή στην τηλεόραση στο προσεχές μέλλον. Αντιθέτως, ελπίζω ότι αυτή η πανδημία θα τερματιστεί σύντομα και θα μπορέσω να συγκεντρωθώ στην κανονική εργασία μου. Και θέλω οι άνθρωποι να με ξεχάσουν ξανά. Σε μερικά χρόνια οι εφημερίδες να γράφουν “τι ακριβώς κάνει ο Κρίστιαν Ντρόστεν;”».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...