Το ότι οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ ξημερώθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου των εξαντλητικών συνομιλιών και των σκληρών διαπραγματεύσεων για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, εξαιτίας ενός επιρρήματος, σίγουρα προκαλεί εντύπωση.
Οσον αφορά το ενδεχόμενο κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ να υποστηρίξει ότι κάποιο άλλο κράτος-μέλος δεν τηρεί τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των κονδυλιών, ο Μαρκ Ρούτε ήθελε στο τελικό ανακοινωθέν να επισημαίνεται ότι το ζήτημα θα συζητηθεί και θα διευθετηθεί «decisively», οριστικά δηλαδή, στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
Ο Τζουζέπε Κόντε, ωστόσο, ζητούσε ένα επίρρημα πιο γενικό και αόριστο και λιγότερο δεσμευτικό, μην τυχόν και προσβληθούν οι συμπατριώτες του, θεωρώντας ότι αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό τους. Τελικά συμφώνησαν όλοι ότι αν προκύψει ζήτημα τήρησης των προϋποθέσεων και εκπλήρωσης των στόχων για την εκταμίευση των κονδυλίων από κάποιο κράτος-μέλος, τότε αυτό θα συζητηθεί όχι «decisively», αλλά «exhaustively», ήτοι εξαντλητικά, από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.
Μπορεί να φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες παίζουν με τις λέξεις και για αυτόν τον λόγο χρονοτριβούν, όποτε καλούνται να λάβουν εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις. Ομως αυτό το παιχνίδι των λέξεων κατέληξε με την πάροδο των ετών να αποτελεί «ένα τελετουργικό το οποίο αποδίδει», επισημαίνει σε άρθρο του ο Φεντερίκο Φουμπίνι της Corriere della Sera, δεδομένου ότι επιτρέπει εδώ και πολλές δεκαετίες στους Ευρωπαίους να μην καταφεύγουν «στις απειλές, το μίσος και τα όπλα» για να επιλύουν τις όποιες διαφορές τους.
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο αδιάλλακτος Μαρκ Ρούτε έκανε λόγο στο Twitter για μια καλή συμφωνία που διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Ολλανδίας και πρόκειται να καταστήσει την Ευρώπη ισχυρότερη και πιο ανθεκτική. Ομως κατά τις επόμενες ώρες ο ολλανδός πρωθυπουργός δέχθηκε έναν καταιγισμό αρνητικών σχολίων από συμπατριώτες του, με κάποιους από αυτούς να τον αποκαλούν «ψεύτη», «υποκριτή» ακόμα και «προδότη» και άλλους να τον κατηγορούν ότι φτωχαίνει την Ολλανδία για να διαφθείρει τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου.
Στο κείμενό του ο Φεντερίκο Φουμπίνι δεν σχολιάζει την οργισμένη αντίδραση πολλών Ολλανδών κατά της συμφωνίας για τη σύσταση του Ταμείου Ανάπτυξης. Αναφέρεται, ωστόσο, εκτενώς στα πάρα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ (390 έως το 2026) που θα λάβουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως επιχορηγήσεις, σημειώνοντας ότι «κάθε ιταλός πολίτης θα λάβει (καθαρά) 500 ευρώ και κάθε πολίτης της Ολλανδίας θα καταβάλει (καθαρά) 930 ευρώ. Ο κάθε Γερμανός θα καταβάλει 840 ευρώ και ο κάθε Ισπανός θα λάβει περισσότερα από 900 ευρώ. Ο κάθε Ελληνας θα λάβει 1.600 ευρώ και ο κάθε Γάλλος θα καταβάλει 400 ευρώ».
Ο ιταλός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι οι Ολλανδοί και οι υπόλοιποι «φειδωλοί» της Ευρώπης πρόκειται να πάρουν πίσω τα χρήματά τους μέσω υψηλότερων επιστροφών (rebates) από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη και τα υπόλοιπα 360 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που πρόκειται να χορηγηθούν ως δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, η μεταφορά πόρων από τον Βορρά στον Νότο ή από τον πυρήνα στην περιφέρεια της Ευρώπης επεκτείνεται σημαντικά. Και αυτό φαίνεται πως ενοχλεί ιδιαίτερα τους ολλανδούς ψηφοφόρους και όχι μόνο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News