400
| CreativeProtagon

Κι όμως, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μας αφανίσει

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2025, 15:15
|CreativeProtagon

Κι όμως, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μας αφανίσει

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2025, 15:15

Πόσο πιθανό είναι να εξαλειφθεί η ανθρωπότητα από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ); Την απάντηση έδωσε με συγκεκριμένα ποσοστά ο καθηγητής Τζέφρι Χίντον, ένας από τους δύο φετινούς νικητές του Νομπέλ Φυσικής και γνωστός ως «νονός» της ΤΝ.

Ο βρετανοκαναδός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Τορόντο δήλωσε συγκεκριμένα στο BBC Radio 4 ότι υπάρχει 10%-20% πιθανότητα η ΤΝ να αφανίσει τον άνθρωπο μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια.

«Ποτέ άλλοτε δεν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πράγματα πιο έξυπνα από εμάς, ούτε έχουμε πολλά παραδείγματα για κάτι έξυπνο να ελέγχεται από κάτι λιγότερο έξυπνο… Προσωπικά, ξέρω μόνον το παράδειγμα του μωρού, που η φύση του έδωσε τη δυνατότητα να ελέγχει τη μητέρα του…», είπε ο καθηγητής.

Δεν χρησιμοποίησε τυχαία το παράδειγμα του μωρού, αφού όπως γράφει ο Guardian, στη συνέχεια εξήγησε ότι μπροστά στα πανίσχυρα συστήματα ΤΝ, ο άνθρωπος μοιάζει με τρίχρονο!

Ο νομπελίστας Τζέφρι Χίντον δεν περίμενε ότι οι τεχνολογίες ΤΝ θα εξελίσσονταν τόσο ραγδαία ώστε να απειλήσουν την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. (Mert Alper Dervis/Anadolu via Getty Images/Ideal Image)

Πέρυσι, ο Χίντον είχε γίνει πρωτοσέλιδο μετά την παραίτησή του από την Google, όπου εργάστηκε για μια δεκαετία.

Αποχώρησε, αναφέρει ο Guardian, για να μιλήσει πιο ανοιχτά για τους κινδύνους που ενέχει η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι «κακοί» θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να βλάψουν άλλους (γεμάτη η ιστορία από σχετικά παραδείγματα).

Οπως ο ίδιος είπε στο BBC Radio 4, όταν ξεκίνησε την έρευνά του στο πεδίο αυτό, δεν περίμενε την αλματώδη εξέλιξη που σήμερα παρατηρείται. «Δεν πίστευα ότι θα φτάναμε εδώ που [είμαστε] σήμερα. Σκεφτόμουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε ένα πιο μακρινό μέλλον. Τώρα, οι περισσότεροι από τους ειδικούς στον τομέα πιστεύουν ότι κάποια στιγμή, πιθανώς μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, θα αναπτύξουμε ΤΝ που είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους. Και αυτή είναι μια πολύ τρομακτική σκέψη…».

Ο Χίντον επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο πρέπει να ρυθμίσουν το πεδίο της ΤΝ.

«Η ανησυχία μου είναι ότι δεν υπάρχει αόρατο χέρι που θα μας κρατήσει ασφαλείς. Και το να επαναπαυτούμε σε ό,τι κάνουν οι εταιρείες, που έχουν το κίνητρο του κέρδους, δεν θα είναι αρκετό για να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτύξουν ΤΝ με ασφάλεια. Το μόνο πράγμα που μπορεί να αναγκάσει αυτές τις μεγάλες εταιρείες να κάνουν περισσότερη έρευνα για την ασφάλεια είναι η κυβερνητική ρύθμιση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...