937
| CreativeProtagon

Κι αν το μετασύμπαν αναστήσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2022, 20:35
|CreativeProtagon

Κι αν το μετασύμπαν αναστήσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2022, 20:35

Πώς ακριβώς θα είναι, ουδείς το γνωρίζει. Ωστόσο, το αποκαλούμενο «μετασύμπαν» (metaverse), όπου η εργασία, η ψυχαγωγία και οι κοινωνικές σχέσεις θα συγχωνεύονται στο πλαίσιο μιας νέας, εικονικής και άκρως επαυξημένης πραγματικότητας, σαγηνεύει ήδη τα πλήθη ανά τον κόσμο.

Ζήτημα, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το εξαιρετικό (μελλοντικό) προϊόν τεχνητής νοημοσύνης δείχνουν επίσης πάσης φύσεως εξτρεμιστικά στοιχεία, επιθυμώντας να εκμεταλλευτούν τις εξαιρετικές δυνατότητες που θα προσφέρει το «μετασύμπαν» για να επιτύχουν τους όποιους εγκληματικούς στόχους τους.

Το ανησυχητικό γεγονός επιβεβαιώνουν, με άρθρο τους στο The Conversation, τρεις πανεπιστημιακοί και ερευνητές του National Counterterrorism Innovation, Technology and Education Center των ΗΠΑ, που βρίσκεται στην Ομαχα της Νεμπράσκα: ο ειδικός στην πληροφορική Τζόελ Ελσον, ο πολιτικός επιστήμονας Οστιν Ντόκτορ και ο ψυχολόγος Σαμ Χάντερ.

Οι τρεις επιστήμονες δεν είναι αντίθετοι στην έλευση αυτού του «μετασύμπαντος» που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να συνδυάζουν σχεδόν απόλυτα την εικονική τους ζωή με τη ζωή τους στην πραγματικότητα. «Το μετασύμπαν έρχεται. Οπως κάθε τεχνολογική καινοτομία φέρνει μαζί τους νέες ευκαιρίες και νέους κινδύνους», αναφέρουν, και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «όσοι έχουν κακόβουλες προθέσεις, παρατηρούν ήδη ότι το μετασύμπαν αποτελεί εν δυνάμει εργαλείο στο οπλοστάσιό τους».

Ειδικά όσον αφορά την τρομοκρατία, παρότι βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, η εξέλιξη του μετασύμπαντος δύναται να προσφέρει νέους τρόπους στους εξτρεμιστές «για να ασκούν επιρροή μέσω του φόβου, των απειλών και του εξαναγκασμού (…) υπάρχει η πιθανότητα να καταστεί το μετασύμπαν νέο πεδίο τρομοκρατικής δράσης», προειδοποιούν, διακρίνοντας τρεις τρόπους με τους οποίους οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να ωφεληθούν ιδιαίτερα.

Καταρχάς, υπενθυμίζουν ότι ο διαδικτυακός προσηλυτισμός και η διαδικτυακή στρατολόγηση νέων μελών αποτελούν θεμέλια του σύγχρονου εξτρεμισμού και το μετασύμπαν απειλεί να δώσει νέες διαστάσεις στο φαινόμενο, καθιστώντας πιο εύκολες τις συναντήσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι σήμερα, εάν κάποιος επιθυμεί να μάθει τις απόψεις του Στιούαρτ Ρόουντς, ιδρυτή των Oath Keepers, της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης που πρωτοστάτησε στην εισβολή στο Καπιτώλιο, μπορεί να διαβάσει ένα άρθρο για την αντικυβερνητική ιδεολογία του ή να παρακολουθήσει ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον ίδιο να μιλάει στους οπαδούς του για την ανάγκη επιβολής στρατιωτικού νόμου.

Στο μέλλον, όμως, «μέσω της ανάμειξης της τεχνητής νοημοσύνης με την επαυξημένη πραγματικότητα στο μετασύμπαν, ο Ρόουντς ή το ψηφιακό υποκατάστατό του θα μπορεί να κάθεται στο εικονικό παγκάκι ενός εικονικού πάρκου με οποιονδήποτε αριθμό οπαδών του και να τους γοητεύει με τα οράματά του για το μέλλον».

Παρομοίως, ένας αναστημένος και ψηφιακός Οσάμα Μπιν Λάντεν θα μπορούσε να κηρύττει, όντας καθισμένος σε έναν κήπο ή όρθιος στο βήμα μιας αίθουσας διαλέξεων. «Το αναδυόμενο μετασύμπαν προσφέρει στους εξτρεμιστές ηγέτες μια νέα ικανότητα δημιουργίας και διατήρησης ιδεολογικών κοινοτήτων και ιδιαίτερες μεθόδους (που δύσκολα αντιμετωπίζονται) για να πυκνώνουν τις τάξεις τους και να διευρύνουν τη σφαίρα επιρροής τους», συνοψίζουν οι τρεις ειδικοί.

Ιδιαίτερα χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί το μετασύμπαν και για την οργάνωση, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση πράξεων βίας και καταστροφής ή τρομοκρατικών ενεργειών. Για να γίνουν κατανοητοί οι συντάκτες του άρθρου, απλώς διερωτώνται πόσο πιο δύσκολο θα ήταν για τον Γιουτζίν Γκούντμαν, τον αφροαμερικανό αστυνομικό-ήρωα της 6ης Ιανουαρίου, να αποτρέψει τον διαβόητο «σαμάνο του QAnon» και τους ομοϊδεάτες του από το να εισέλθουν στην κεντρική αίθουσα του Καπιτωλίου, εάν εκείνοι είχαν αναπαραγάγει ήδη λεπτομερώς στο μετασύμπαν κάθε αίθουσα, κάθε γραφείο, κάθε δωμάτιο, κάθε διάδρομο και όλες τις εξόδους κινδύνου της έδρας της αμερικανικής δημοκρατίας.

Στο απώτερο μέλλον, διαθέτοντας τις απαραίτητες πληροφορίες, ηγέτες εξτρεμιστικών ή τρομοκρατικών οργανώσεων θα είναι σε θέση να ανακατασκευάζουν πιστά εικονικά αντίγραφα οποιουδήποτε υπαρκτού κτιρίου επιθυμούν, και αυτό θα τους επιτρέπει να καταστρώνουν καλύτερα τα όποια σχέδιά τους, ακόμη και να καθοδηγούν τα μέλη τους κατά την ώρα της επίθεσης, μέσω της χρήσης σημάτων επαυξημένης πραγματικότητας (π.χ. εικονικά βέλη κατεύθυνσης) που θα αποστέλλονται στον ειδικό εξοπλισμό που θα φέρουν οι δράστες.

Ιδιαίτερη ανησυχία πρέπει να προκαλεί το ότι μέσω της δημιουργίας νέων χώρων «εικονικής και μεικτής πραγματικότητας» πρόκειται να διευρυνθεί σημαντικά και η γκάμα πιθανών στόχων των τρομοκρατών. «Οπως τα κτίρια, οι εκδηλώσεις και οι άνθρωποι μπορούν να πληγούν στον πραγματικό κόσμο, παρομοίως μπορούν να πληγούν και στον εικονικό κόσμο», επισημαίνουν οι αμερικανοί επιστήμονες.

Μια τελετή, για παράδειγμα, στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου θα αποτελούσε ιδανικό στόχο εξτρεμιστών, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναπαραγάγουν την κατάρρευση των Διδύμων Πύργων. Την ίδια ώρα, αρνητές του δικαιώματος των ομοφυλόφιλων στον γάμο θα μπορούσαν στο μετασύμπαν να διακόψουν μια γαμήλια τελετή, ενώ αντισημίτες να χαράξουν σβάστικες σε συναγωγές. «Αυτές οι ενέργειες θα είχαν ψυχολογικό αντίκτυπο και θα προξενούσαν ζημιές στην πραγματική ζωή».

Οσον αφορά το πώς μπορεί η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει αυτές τις επικείμενες απειλές του μετασύμπαντος και τις αδυναμίες που καλώς ή κακώς εκτιμάται πως θα έχει (όπως ακριβώς και ο πραγματικός κόσμος) οι τρεις ερευνητές χαιρετίζουν τις δεσμεύσεις των τεχνολογικών κολοσσών περί αυστηρών ελέγχων και διαρκούς επιτήρησης και άμεσης αποβολής των όποιων εξτρεμιστικών στοιχείων από την επικράτεια του μετασύμπαντος.

Δηλώνουν, ωστόσο, ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις σχετικά «με την επικίνδυνη συμπεριφορά της Meta, στις δικές της πλατφόρμες του Facebook, του Instagram και του WhatsApp. Υπάρχει κέρδος στο μίσος και στον διχασμό», υπογραμμίζουν.

Οπότε, εάν οι πολυεθνικές του Διαδικτύου και της ψηφιακής εποχής είναι από τη φύση τους ακατάλληλες για να εποπτεύουν και να επιτηρούν το μετασύμπαν και τις αχανείς εκτάσεις του, ποιος και, κυρίως, πώς θα το κάνει;

Παρότι η έλευση του μετασύμπαντος απέχει μερικά χρόνια ακόμη, «οι πιθανές απειλές που θέτει, απαιτούν σήμερα προσοχή από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών ερευνητών, εκείνων που αναπτύσσουν το μετασύμπαν και εκείνων που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία της κοινωνίας. Οι απειλές απαιτούν να σκεφτόμαστε το μετασύμπαν εξίσου ή ακόμη πιο δημιουργικά από ό,τι είναι πιθανό να το σκέφτονται όσοι έχουν κακόβουλες προθέσεις. Ολοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή τη νέα πραγματικότητα», σημειώνουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...