404
| Intime

Κένταυρος: Γιατί τρομάζει τους ειδικούς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού από την Ινδία

|Intime

Κένταυρος: Γιατί τρομάζει τους ειδικούς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού από την Ινδία

Τις ανησυχίες τους σχετικά με την εμφάνιση ακόμη μιας μετάλλαξης που φέρεται να εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα σε διάφορες χώρες, εκφράζουν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για μια νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού με το προσωνύμιο Κένταυρος, η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει και στη Βρετανία, σύμφωνα με τον Guardian.

Η παραλλαγή BA.2.75 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Από τότε τα κρούσματα έχουν αυξηθεί απότομα και ταχύτερα ακόμη και από την υπομετάλλαξη της Ομικρον 5 (ΒΑ.5), η οποία έχει δημιουργήσει το έκτο πανδημικό κύμα στην Ελλάδα.

Ο Κένταυρος έχει εντοπιστεί σε περίπου 10 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι προς το παρόν, δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο κύμα από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, παρότι διασπείρεται.

«Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί παρακολουθούν την πορεία του Κενταύρου, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μην δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Στις 7 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τον Κένταυρο «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο βαριά νόσηση, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί, επίσης, στενά τη νέα παραλλαγή, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Εκτός από την προφανή ταχεία εξάπλωσή της, οι ιολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιλαμβάνει η BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί. Δίνει στον ιό μια ιδιότητα μπαλαντέρ», αναφέρει ο Τομ Πίκοκ, καθηγητής Ιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου. «Ακόμη και αν δεν απογειωθεί σε άλλες χώρες, η εξάπλωσή της στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αποτελέσει ζήτημα εκεί», προσθέτει ο ίδιος.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη κάποια υπόθεση, αλλά υπάρχουν κάποια στελέχη υπό παρακολούθηση, τα οποία φαίνεται ότι δυνητικά μπορεί να είναι η επόμενη μετάλλαξη που θα μας προβληματίσει. Είναι κάποια στελέχη και κάποιες άλλες υποπαραλλαγές της Ομικρον που είναι τελείως διαφορετικά από την Ομικρον», εξηγεί ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...