Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα; Από οκτώ έως δέκα, αναφέρουν οι κατευθυντήριες οδηγίες. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει σε ανάλυσή της η βρετανική Telegraph, πρόκειται για μύθο, τουλάχιστον όσον αφορά τη σύσταση σε νέους και υγιείς ανθρώπους.
Το θέμα είχε επισημάνει για πρώτη φορά μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από 22 χρόνια στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Physiology, της οποία τα αποτελέσματα είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κανόνας με τα οκτώ ποτήρια νερό, δεν έχει πρακτικά απολύτως κανένα νόημα.
«Δεν είναι ότι είμαστε αντίθετοι στην οδηγία, ούτε λέμε στον κόσμο να σταματήσει να πίνει τόσο νερό. Απλώς δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι χρειάζεται να πίνουμε τόσο νερό. Και υπάρχουν άνθρωποι που πιέζονται για να πίνουν καθημερινά δέκα ποτήρια νερό και είναι κρίμα να μπαίνουν σε τέτοιες διαδικασίες», σχολιάζει ο Ααρον Κάρολ, διακεκριμένος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.
Ο μύθος για τα οκτώ ποτήρια, ενδέχεται να έχει τις ρίζες του σε σύσταση που είχε γίνει το 1945 από την επιτροπή Τροφίμων και Διατροφής του Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου των ΗΠΑ.
«Η κατάλληλη ποσότητα νερού για τους ενήλικες είναι 2,5 λίτρα την ημέρα», υποστήριζαν τότε οι ειδικοί στην οδηγία που είχαν εκδώσει και έχει παραμείνει μέχρι σήμερα ως βασικός κανόνας.
Ωστόσο, όπως γράφει η Telegraph, η ποσότητα του νερού που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παραμένει ενυδατωμένος, βρίσκεται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και ίσως να μην χρειαζόμαστε και καθόλου νερό.
Σε μία μελέτη που είχε γίνει το 2016 και συμμετείχαν 72 άνδρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ενυδατικά αποτελέσματα του νερού, της μπύρας, του καφέ και του τσαγιού είναι σχεδόν τα ίδια.
«Οταν κάποιος είναι αφυδατωμένος, σημαίνει ότι έχει χάσει από 5% έως 10% του σωματικού του βάρους σε νερό. Αυτό είναι μία τεράστια ποσότητα νερού. Δεν μπορεί να συμβεί επειδή ξεχάσαμε να πιούμε ένα ποτήρι νερό μέσα στην ημέρα. Και συμβαίνει μόνο όταν έχουμε σοβαρή διάρροια ή εμέτους», συμπληρώνει ο δρ Κάρολ.
Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και απαιτεί άλλες ποσότητες νερού, σε διαφορετικό πλαίσιο και περιβαλλοντικές συνθήκες, σύμφωνα με τη δρ Μάργκαρετ Μακάρτνεϊ, γενική γιατρός από τη Σκωτία.
«Ο άνθρωπος έχει μία εκπληκτική φυσιολογία, η οποία θα του δώσει το στίγμα ότι χρειάζεται νερό, δηλαδή θα διψάσει, προκειμένου να συντηρήσει ένα σωστό ισοζύγιο υγρών στον οργανισμό του. Και το αίσθημα της δίψας, προέρχεται από ένα πολύ καλά συντονισμένο και αξιόπιστο σύστημα του οργανισμού. Οπότε ούτε στρες πρέπει να έχουμε, ούτε να ανησυχούμε μην πάθουμε στα καλά καθούμενα αφυδάτωση», συμπληρώνει η ίδια.
Πάντως, οι βρετανοί ειδικοί δεν διαφωνούν στο να πίνουμε δέκα ποτήρια νερό την ημέρα. Απλώς, αυτό που κάνει κακό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το άγχος που προκαλείται σε πολλούς για να συμπληρώσουν τον δήθεν μαγικό αριθμό ποτηριών.
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η ποσότητα του νερού για άτομα με ειδικές παθήσεις, όπως σε όσους έχουν υπέρταση, είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των υγιών ανθρώπων και υπάρχουν ειδικές οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News