Τράιον, Βόρεια Καρολίνα, ΗΠΑ. Μια φτωχή οικογένεια με οκτώ παιδιά παλεύει να τα φέρει πέρα στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Η μικρή Γιούνις Κάθλιν Ουέιμον, σε ηλικία τριών ετών σχηματίζει στο πιάνο τα πρώτα της ακόρντα. Και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία της Νίνα Σιμόν, της γυναίκας που αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία του αμερικανικού πενταγράμμου.
Σήμερα, το μικρό ξύλινο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, μεγάλωσε και έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την κατεδάφιση καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του δεν ήταν επιτυχείς.
Πέρυσι, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Κέβιν ΜακΕντάιρ, πρώην διευθυντικό στέλεχος επενδυτικής εταιρείας, αγόρασε το ακίνητο το 2005 και δαπάνησε 100.000 δολάρια για τη συντήρησή του. Λίγα χρόνια μετά έχασε το σπίτι «λόγω οικονομικής δυσχέρειας».
Το 2017 τέσσερις αφροαμερικανοί καλλιτέχνες, ο Ανταμ Πέντλετον, ο Ρασίντ Ρόνσον, η Ελεν Γκάλαχερ και η Τζούλι Μεχρέτου αγόρασαν συλλογικά το ακίνητο αντί 95.000 δολαρίων προκειμένου να μην κατεδαφιστεί.
Σύμφωνα με τη Smithsonian, το επόμενο έτος το σπίτι ανακηρύχθηκε «εθνικός θησαυρός» (National Treasure), καθιστώντας το ένα από τα περίπου 100 που έχουν λάβει αυτήν την ονομασία.
Τώρα το Ταμείο Αφροαμερικανικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζητάει από το κοινό να συνδράμει οικονομικά προκειμένου να πραγματοποιήσει επείγουσες εργασίες σταθεροποίησης στο εξωτερικό του σπιτιού.
Το σπίτι, αν και ακατοίκητο, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της μουσικής των ΗΠΑ. Εκεί η Νίνα Σιμόν ερωτεύτηκε τη μουσική βιώνοντας παράλληλα τις φυλετικές αδικίες που πυροδότησαν τον ζήλο της για τον ακτιβισμό.
Αυτό το απλό σπίτι στη Βόρεια Καρολίνα ενσαρκώνει την ιστορία ενός νεαρού μαύρου κοριτσιού που ξεπέρασε τους περιορισμούς και τα εμπόδια, τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις, καταφέρνοντας με το ταλέντο της να γράψει ιστορία ως μουσικός, αποτελώντας παράλληλα και τη φωνή των μαύρων για τα πολιτικά δικαιώματά τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News