Το καρπούζι είναι η τελευταία καυτή τάση στη vegan κουζίνα, που έχει ενθουσιάσει το κοινό, χάρη στην υφή και την ευελιξία του κόκκινου φρούτου, που όπως αποδείχτηκε, μπορεί να ψηθεί ή να γίνει ακόμη και καπνιστό.
Η τάση ξεκίνησε πέρυσι στη Νέα Υόρκη, όταν ένα εστιατόριο στην περιοχή Ιστ Βίλατζ του Μανχάταν άρχισε να μαρινάρει, να αφυδατώνει και να καπνίζει το καρπούζι, πριν το χαράξει, το περιχύσει με σάλτσα και το ψήσει δημιουργώντας ένα πιάτο που θυμίζει ένα ψητό κομμάτι κρέας.
View this post on Instagram
Το «ζαμπόν καρπούζι», «στάζει» ακόμη και χυμό όταν το σκαλίζουν περίτεχνα για να του προσδώσουν αυθεντική εμφάνιση. Εν τω μεταξύ δεκάδες εστιατόρια στις ΗΠΑ έχουν αντιγράψει την καινοτομία και τώρα το πρώτο βρετανικό εστιατόριο χρησιμοποιεί το «κρέας καρπουζιού» ως εναλλακτική λύση για τον ωμό τόνο.
Ο Τζον-Μάικλ Σούκιας από την «Island Poké», λονδρέζικη αλυσίδα που πουλάει πιάτα με θαλασσινά και λαχανικά της Χαβάης, δήλωσε στην εφημερίδα The Times,: «Θελήσαμε να δούμε αν μπορούσαμε να βρούμε κάτι για να αναπαράγουμε την εμπειρία που είχαν οι πελάτες μας με τα ψάρια, οι υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις, όμως που βασίζονται σε λαχανικά δεν λειτουργούσαν καλά με το ποκέ». Σημειώστε ότι το ποκέ είναι το χαβανέζικο σεβίτσε, δηλαδή ωμό μαριναρισμένο ψάρι.
«Ανακαλύψαμε ότι είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν το καρπούζι. Και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τους σεφ μας για να αναπτύξουμε μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη μαρινάρισμα του φρούτου σε παρόμοια υλικά με το εμβληματικό πιάτο μας, το ποκέ ωμού τόνου. Μετά το μαγειρεύουμε απαλά για να σπάσουμε την τραγανή υφή του. Το σπουδαίο με το καρπούζι είναι ότι έχει αυτές τις λευκές ίνες που μοιάζουν με τα νεύρα και τις ραβδώσεις λίπους που έχει ο τόνος», είπε ο Σούκιας.
View this post on Instagram
Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι έμποροι τροφίμων δηλώνουν έτοιμοι να πειραματιστούν με υποκατάστατα κρέατος για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση από vegans και χορτοφάγους. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, το σούπερ μάρκετ «Morrisons» λανσάρισε το «BLT», ένα vegan σάντουιτς στο οποίο το μπέικον έχει αντικατασταθεί από ροδέλες καπνιστού καρότου.
Πολλά εστιατόρια χρησιμοποιούν αρτόκαρπο (jackfruit), ένα γλυκό, νόστιμο, εξωτικό φρούτο με πολλά θρεπτικά συστατικά, για να δημιουργήσουν vegan πιάτα αντικαθιστώντας το pulled pork ή το κοτόπουλο. Αλλοι, πάλι, πειραματίζονται με παντζάρια λόγω της ικανότητάς τους να «αιμορραγούν», μιμούμενα ένα μπιφτέκι από ωμό μοσχαρίσιο κρέας.
Το κουνουπίδι είναι επίσης μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για το κρέας, αν και η αλυσίδα «Marks & Spencer» αναγκάστηκε πέρσι να αποσύρει τη «μπριζόλα από κουνουπίδι», αφού το αγοραστικό κοινό αγνόησε το προϊόν. Ηταν δύο φέτες κουνουπιδιού, όλες κι όλες ραντισμένες με χυμό λεμονιού και πασπαλισμένες με ψιλοκομμένα βότανα και πουλιόταν στην τιμή των δύο λιρών (περίπου 2,20 ευρώ) όταν με μια λίρα μπορούσες να αγοράσεις ένα ολόκληρο κουνουπίδι…
View this post on Instagram
Σύμφωνα με τη Vegan Society, ο αριθμός των vegans στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν διπλασιάστηκε πέρσι φθάνοντας πλέον τους 600.000, τέσσερις στους πέντε ανθρώπους έχουν τώρα έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που είναι vegan, και πωλούνται περισσότερα vegan προϊόντα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Ένα θέμα που προκύπτει από τη χρήση φρούτων και λαχανικών ως υποκατάστατα κρέατος είναι η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων σε σύγκριση με τις παραδοσιακές εναλλακτικές λύσεις όπως οι φακές. Το καρπούζι, για παράδειγμα, δεν περιέχει πρωτεΐνη, έτσι είναι απαραίτητο να προσθέσει κανείς και άλλα συστατικά εάν θέλει να υποκαταστήσει πλήρως ένα πιάτο με πραγματικό τόνο. Γι’ αυτό και το «Island Poké» προτείνει ένα συνοδευτικό με φασόλια ενταμάμε.
Πολλοί σεφ, πάντως, αμφισβητούν το κατά πόσο αξίζει να προσπαθεί κανείς να μιμηθεί την εμφάνιση του κρέατος. Ο Μάικλ Σβαρτς, ένας βραβευμένος σεφ από το Μαϊάμι, δήλωσε στην εφημερίδα The Wall Street Journal: «Ορισμένα πράγματα κραυγάζουν να τα αφήσει κανείς στην ησυχία τους. Η σκέψη και μόνο ότι θα φάω καρπούζι ζεστό ή καυτό πραγματικά με αηδιάζει…»
Γευστική δοκιμή
Ο «τόνος καρπούζι» του «Island Poké», πάντως, ήταν εκπληκτικά νόστιμος, γράφει ο ανταποκριτής των The Times, Αντριου Ελισον. Εξαπατήθηκε, μεν οπτικά, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τους γευστικούς του κάλυκες.
View this post on Instagram
Το ψημένο καρπούζι ήταν πιο τραγανό από τον πραγματικό τόνο, αλλά το ρύζι σούσι, το φύκι, ο ανανάς, η σάλτσα τσίλι και τα τραγανά κρεμμυδάκια έκαναν το πιάτο πολύ ευχάριστο ακόμα και για έναν ορκισμένο κρεατοφάγο, όπως ο Ελισον.
Λιγότερο ευχάριστη, βέβαια ήταν η τιμή των 7,85 λιρών (8,56 ευρώ), ίδια με εκείνη για το πιάτο του τόνου ποκέ του «Island Poké», παρόλο ότι το καρπούζι κοστίζει λιγότερο από 3 λίρες. Σε σχετική ερώτηση, η αλυσίδα ανέφερε ότι το κόστος είναι το ίδιο αν ληφθεί υπόψη η εργασία για την παρασκευή του…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News