563
Ισως λυθεί σύντομα το πρόβλημα λήψης μοσχεύματος: στο σώμα των ασθενών θα χτυπά μια καρδιά που θα έχει κατασκευαστεί σε κάποιο εργαστήριο | Shutterstock

Kαρδιές για μεταμόσχευση από το Διάστημα!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 09:50
Ισως λυθεί σύντομα το πρόβλημα λήψης μοσχεύματος: στο σώμα των ασθενών θα χτυπά μια καρδιά που θα έχει κατασκευαστεί σε κάποιο εργαστήριο
|Shutterstock

Kαρδιές για μεταμόσχευση από το Διάστημα!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 09:50

Σκεφθείτε την ύπαρξη ενός εργαστηρίου που δημιουργεί ανθρώπινες καρδιές. Σκεθτείτε τώρα το εργαστήριο αυτό να βρίσκεται έξω από τη Γη. Μοιάζει με σκηνή βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας η οποία όμως μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία φέρνοντας επανάσταση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς.

Οπως συμβαίνει σε όλο το πεδίο των μεταμοσχεύσεων έτσι και με την καρδιά, η προσφορά μοσχευμάτων είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται στις λίστες αναμονής να χάνουν τελικά τη ζωή τους περιμένοντας να έρθει σε εκείνους αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής.

Το εργαστήριο που θα κατασκευάζει ανθρώπινες καρδιές στο Διάστημα

Οι προσπάθειες να αναπτυχθούν ανθρώπινες καρδιές σε εργαστηριακές συνθήκες έχουν ξεκινήσει και τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Techshot είναι πιθανό να έχει βρει τη λύση στο πρόβλημα. Τα στελέχη της εταιρείας πιστεύουν ότι η λύση ακούει στο όνομα «μηδενική βαρύτητα» ή «μικροβαρύτητα».

Σε συνθήκες μικροβαρύτητας ζουν οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για αυτό βλέπουμε εκείνους και τα αντικείμενα να αιωρούνται.

Η εταιρεία σε συνεργασία με τη NASA κατασκεύασε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο εργαστήριο το οποίο ονόμασε Eγκατάσταση ΒιοΚατασκευών (BioFabrication Facility) και είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Πρόκειται για μια συσκευή που μοιάζει με ένα μεγάλου μεγέθους φούρνο μικροκυμάτων η οποία χρησιμοποιεί τα βλαστικά κύτταρα ενός καρδιοπαθούς και τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης. Σε πρώτη φάση το εργαστήριο θα δημιουργεί «μπαλώματα» με τα οποία θα επιδιορθώνονται οι ζημιές στην καρδιά του ασθενούς. Αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τότε θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον μηχανισμό ώστε το εργαστήριο να κατασκευάζει ολόκληρες καρδιές.

Η «σκαλωσιά»

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες ανάπτυξης ανθρώπινης καρδιάς στο εργαστήριο βασίζονται στην ύπαρξη ενός υποστηρικτικού μηχανισμού, μιας «σκαλωσιάς» γύρω από την οποία  αναπτύσσεται το όργανο έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι το όργανο δεν θα καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του. Αυτό που έχει σύμφωνα με τους ειδικούς δυσκολία μεγαλύτερη ίσως και από την κατασκευή της καρδιάς είναι η αφαίρεσή της από τη «σκαλωσιά» όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί.

Οι ερευνητές της Techshot δοκιμάζουν το εργαστήριο σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας

«Η κατασκευή της καρδιάς σε συνθήκες μικροβαρύτητας δεν θα απαιτεί την παρουσία σκαλωσιάς και έτσι θα μπορεί να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή τους για μεταμοσχεύσεις. Αυτός είναι και ο στόχος μας, να δώσουμε λύση στο πρόβλημα έλλειψης μοσχευμάτων. Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε βέβαια μέχρι να τα καταφέρουμε, αλλά η τοποθέτηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της Εγκατάστασης ΒιοΚατασκευών είναι το πρώτο σημαντικό βήμα» δηλώνει ο Ρικ Μπόλινγκ, αντιπρόεδρος της Τechshot.

Το εργαστήριο είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον προσεχή Μάιο.

«Αρχικά θα επικεντρώσουμε την προσπάθεια μας στη δημιουργία καρδιακού ιστού. Αν τα καταφέρουμε, θα δώσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες σε όποιους ερευνητές ενδιαφέρονται για αυτή την τεχνολογία ώστε να κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις και να την εξελίξουν, αν μπορούν. Στη συνέχεια θα φέρουμε πίσω το εργαστήριο στη Γη για να κάνουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα του επιτρέψουν να κάνει ακόμη πιο σύνθετες και πολύπλοκες εργασίες και κατασκευές» αναφέρει ο Μπόλινγκ.

Τα στελέχη της Techshot εκτιμούν ότι θα έχουν πετύχει την κατασκευή μιας ανθρώπινης καρδιάς μέχρι το 2025, αλλά επισημαίνουν ότι για να δοθεί άδεια μεταμόσχευσης μιας εργαστηριακής καρδιάς ή όποιου άλλου οργάνου μπορέσει να κατασκευάσει η Εγκατάσταση ΒιοΚατασκευών θα χρειαστεί να περάσουν μερικά ακόμη χρόνια.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...