Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα ζητούσαν επί έντεκα ολόκληρα χρόνια από τη NASA να τους δώσουν λίγο από το χώμα της Σελήνης το οποίο έφεραν στη Γη οι αστροναύτες του προγράμματος Apollo.
Η συγκεκριμένη ομάδα ειδικεύεται στη φυτολογία σε διαστημικές συνθήκες, έχοντας πάρει μέρος σε σχετικά πειράματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επιθυμία των ερευνητών ήταν διαπιστώσουν αν το έδαφος της Σελήνης είναι φιλικό προς την ανάπτυξη φυτών. Οπως είναι ευνόητο, η δυνατότητα καλλιέργειας στο σεληνιακό έδαφος θα βοηθήσει τα μέγιστα στη διαμονή των ανθρώπων εκεί, αφού θα μπορούν να παραχθούν κάποιες φρέσκες τροφές αλλά και το απαραίτητο για την ανθρώπινη επιβίωση οξυγόνο.
Οι ερευνητές είχαν ζητήσει δείγματα εδάφους που έφεραν στη Γη ο Νιλ Αρμστρονγκ και ο Μπαζ Ολντριν, οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι στην ιστορική αποστολή Apollo 11. Είχαν ζητήσει επίσης δείγματα εδάφους που έφεραν πίσω στον πλανήτη μας δύο επόμενες επανδρωμένες αποστολές, η Apollo 12 και Apollo 17.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, η NASA αποφάσισε να κάνει τελικά δεκτό αίτημα των ερευνητών, αλλά τους έδωσαν μια πολύ μικρή ποσότητα, ένα δείγμα εδάφους μόλις 12 γραμμαρίων, με το σκεπτικό ότι τα δείγματα είναι λιγοστά και πολύτιμα. Ετσι, οι ερευνητές έπρεπε να σχεδιάσουν νέα πειράματα μικρότερης κλίμακας, προσαρμοσμένα στο υλικό που είχαν στη διάθεσή τους.
Τα αποτελέσματα
Στα πειράματά τους χρησιμοποιήθηκε η αραβίδοψη, ένα φυτό που το μικρό γονιδίωμά του έχει αποκωδικοποιηθεί πλήρως και για αυτό τον λόγο θεωρείται ιδανικό για χρήση σε πειράματα μελέτης της ανάπτυξης φυτών.
Η αραβίδοψη φυτεύθηκε στο σεληνιακό χώμα και παράλληλα φυτεύθηκε σε γήινη ηφαιστειακή τέφρα ίδιας σύνθεσης και μεγέθους σωματιδίων με το χώμα του φεγγαριού.
Το σημαντικό και ευχάριστο είναι ότι η αραβίδοψη αναπτύχθηκε στο χώμα της Σελήνης αλλά εμφανίστηκαν ορισμένες «παρενέργειες» σε σχέση με τη διαδικασία ανάπτυξης στο γήινο έδαφος.
Το φυτό αναπτύχθηκε με πιο αργό ρυθμό, οι ρίζες του ήταν πιο αδύναμες, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε εμφανιστεί και ένα πλήθος γονιδίων που συνδέονται άμεσα με το στρες. Παρ’ όλα αυτά, ανοίγει, όπως φαίνεται, ο δρόμος για την εμφάνιση «σεληνιακής γεωργίας» και «σεληνιακών αγροτών».
Από τη στιγμή που το έδαφος της Σελήνης είναι, όπως φαίνεται, φιλικό προς την ανάπτυξη φυτών, οι επιστήμονες αναμένεται να μελετήσουν τρόπους και μεθόδους ώστε η καλλιέργεια στο τοπικό περιβάλλον να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική.
Οπως φαίνεται, το σεληνιακό έδαφος είναι πολύ πιο «ζωντανό» και χρήσιμο από όσο πιστεύαμε. Πριν από λίγες μέρες κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν το σεληνιακό έδαφος με τρόπο τέτοιο ώστε να παραχθούν αέρας για να αναπνέουν οι άνθρωποι, αλλά και καύσιμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News