Οι επιστήμονες εφηύραν ένα υποψήφιο φάρμακο που καταπολεμά με επιτυχία τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά «υπερβακτήρια».
Το νέο αντιβιοτικό, γνωστό ως κρεσομυκίνη, βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό σε ποντίκια κατά διαφόρων βακτηρίων που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις και είναι όλο και πιο ανθεκτικά στις υπάρχουσες θεραπείες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι σκοτώνει τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη στα ζώα», δήλωσε ο Γιούρι Πολικάνοφ, ένας από τους συγγραφείς των συμπερασμάτων της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο.
«Είναι πιο ισχυρό (από τους προκατόχους του) και πιο ισχυρό ενάντια σε θανατηφόρα βακτήρια», πρόσθεσε.
Η μάχη με τα υπερβακτήρια είναι μία από τις σημαντικότερες της επιστήμης, καθώς έχουν την ικανότητα να αντιστέκονται στις θεραπείες και να συμβάλουν στον θάνατο των ασθενών.
Η δημιουργία της κρεσομυκίνης στο εργαστήριο αποτελεί μέρος της προσπάθειας των επιστημόνων για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής (AMR), η οποία εμφανίζεται όταν βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα αναπτύσσουν την ικανότητα να αντιστέκονται στις θεραπείες.
Η AMR, που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, συνδέεται ήδη με πέντε εκατ. θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην εξάπλωση των υπερβακτηρίων.
Η κρεσομυκίνη αποδείχθηκε αποτελεσματική κατά μιας σειράς επικίνδυνων βακτηρίων που συντελούν στην εξάπλωση της αντιμικροβιακής αντοχής. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Escherichia coli (E-coli), υπεύθυνο για ασθένειες του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος, και Pseudomonas aeruginosa, που προκαλεί λοιμώξεις του αίματος και των πνευμόνων.
Ενα μεγάλο εμπόδιο στην αντιμετώπιση της ΑΜR είναι ότι δεκαετίες έλλειψης επενδύσεων στην έρευνα έχουν οδηγήσει σε έλλειψη νέων υποσχόμενων συνθετικών αντιβιοτικών, σημειώνουν οι Financial Times.
Η υγειονομική περίθαλψη επωφελείται εδώ και καιρό από θεραπείες που προέρχονται από φυσικά προϊόντα, όπως οι πενικιλλίνες και οι κεφαλοσπορίνες που λαμβάνονται από τη μούχλα, αλλά αυτές γίνονται όλο και πιο αναποτελεσματικές, καθώς τα παθογόνα εξελίσσονται για να τα νικήσουν.
Οι συγγραφείς του άρθρου για την κρεσομυκίνη αναγνώρισαν ότι το πρόβλημα των αντιβιοτικών είναι «τρομακτικό», αλλά δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν τις ελπίδες για «τη μελλοντική ανακάλυψη αντιβακτηριακών παραγόντων ευρέως αποτελεσματικών κατά της ΑΜR».
Οι ερευνητές πήραν ένα υπάρχον αντιβιοτικό ως έμπνευση για την κρεσομυκίνη, αλλά στη συνέχεια το αναδιαμόρφωσαν και προσέθεσαν επιπλέον χαρακτηριστικά για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που είχε προκαλέσει η ΑΜΡ στα παθογόνα-στόχους, δήλωσε ο Πολικάνοφ.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής της κρεσομυκίνης φαίνονται «πολλά υποσχόμενα», σημείωσε ο Τιμ Γουόλς, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ειδικός σε θέματα ΑΜR.
Θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μορίου κατά της ομάδας των λεγόμενων «αρνητικών κατά Gram» βακτηρίων, τα οποία προστατεύονται από μια εξωτερική μεμβράνη και αποτελούν κεντρικό πρόβλημα στην εξάπλωση της ΑΜR, πρόσθεσε ο επιστήμονας.
«Μέχρι να εξεταστεί περαιτέρω, είναι δύσκολο να προβλεφθεί η αξία αυτού του νέου αντιβιοτικού κατά των σοβαρών αρνητικών κατά Gram λοιμώξεων ως μεμονωμένο θεραπευτικό μέσο», δήλωσε ο Γουόλς, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Αλλά ο “κομψός” συνθετικός σχεδιασμός της κρεσομυκίνης, που βασίζεται σε μια διαισθητική λογική, παρέχει μία συναρπαστική βάση για περαιτέρω ανάπτυξη».
Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche διεξάγει κλινικές δοκιμές φάσης 1 σε ένα αντιβιοτικό που στοχεύει με επιτυχία ένα αρνητικό κατά Gram βακτήριο, γνωστό ως CRAB.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η ανακάλυψη του υποψήφιου φαρμάκου, που παρουσιάστηκε σε μια εργασία τον περασμένο μήνα, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την έρευνα σχετικά με το κατά πόσον θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί, ώστε να στοχεύει και άλλα παθογόνα, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Το βακτήριο CRAB, το οποίο προκαλεί απειλητικές για τη ζωή ασθένειες σε νοσοκομειακούς ασθενείς, κατατάσσεται ως πρόβλημα προτεραιότητας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ως επείγουσα απειλή από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News