Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επηρεάζουν τη χώρα μας από τις αρχές της εβδομάδας, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία εξαιτίας της θερμής επιβάρυνσης που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ο βαθμός και η επικινδυνότητα αυτής της επιβάρυνσης δεν είναι μόνον ζήτημα θερμοκρασίας, αλλά συνάρτηση και άλλων παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί είναι η υγρασία, ο άνεμος, η ακτινοβολία περιβάλλοντος, και βέβαια μια σειρά από προσωπικές παραμέτρους (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, είδος ένδυσης και επίπεδο σωματικής δραστηριότητας).
Για την εκτίμηση του κινδύνου που προκύπτει για τον πληθυσμό σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασίων, λειτουργεί στη χώρα μας, το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης Heat-Alarm, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).
Ο χάρτης επικινδυνότητας
Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, το Heat-Alarm εκδίδει προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες εκτιμήσεις του συστήματος, αυξημένη επικινδυνότητα λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται την Τετάρτη 10 Ιουλίου σε βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπως και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη, οι περιφερειακές ενότητες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας, περιλαμβάνουν την Καβάλα, την Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, την Θεσπρωτία, την Κέρκυρα, την Ηλεία, την Μεσσηνία, την Σάμο, την Ικαρία και την Κάλυμνο.
Ακραίος κίνδυνος
Το θερμόμετρο θα παραμείνει ψηλά, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, αναμένεται την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιουλίου.
Με αυτά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η επικινδυνότητα λόγω θερμής επιβάρυνσης θα βρεθεί σε πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο στη νησιωτική και παράκτια Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα.
Αντίθετα, η επικινδυνότητα αναμένεται να είναι μέτρια έως χαμηλή καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου 10-12 Ιουλίου, λόγω της επικράτησης ισχυρών βορείων ανέμων πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.
Ποιοι κινδυνεύουν και τι πρέπει να κάνουν
Οι ειδικοί τονίζουν ότι στις βιομετεωρολογικά επιβαρυμένες περιοχές, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον. Η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00) ιδιαίτερα για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται απολύτως απαραίητη για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News