263
Μερικοί από τους δυναμικούς δακτυλίους του πλανήτη φωτογραφίζονται για πρώτη φορά, ενώ άλλοι δεν είχαν παρατηρηθεί τόσο καθαρά ποτέ πριν | NASA Webb Telescope / Twitter

James Webb: Οι πιο καθαρές φωτογραφίες του πλανήτη Ποσειδώνα εδώ και 30 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 20:10
Μερικοί από τους δυναμικούς δακτυλίους του πλανήτη φωτογραφίζονται για πρώτη φορά, ενώ άλλοι δεν είχαν παρατηρηθεί τόσο καθαρά ποτέ πριν
|NASA Webb Telescope / Twitter

James Webb: Οι πιο καθαρές φωτογραφίες του πλανήτη Ποσειδώνα εδώ και 30 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 20:10

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope έδειξε για μια ακόμη φορά τις δυνατότητες του φωτογραφίζοντας τον Ποσειδώνα και τους δακτυλίους του.

Πρόκειται για τις πιο καθαρές φωτογραφίες των δακτυλίων του μακρινού πλανήτη που έχουν τραβηχτεί εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, από τότε που φωτογράφησε τον πλανήτη το περαστικό σκάφος Voyager 2 το 1989, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Μερικοί από τους δυναμικούς δακτυλίους του Ποσειδώνα φωτογραφίζονται για πρώτη φορά, ενώ άλλοι δεν είχαν παρατηρηθεί τόσο καθαρά ποτέ πριν.

Ο Ποσειδώνας, ο οποίος απέχει από τον Ηλιο 30 φορές περισσότερο από ό,τι η Γη, ανακαλύφθηκε το 1846 και γοητεύει έκτοτε τους αστρονόμους. Χρειάζεται 164 έτη για μια πλήρη περιφορά πέριξ του Ηλιου (αυτή είναι η διάρκεια του έτους του) και χαρακτηρίζεται παγωμένος γίγαντας.

Σε σύγκριση με τους δύο άλλους γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία και τον Κρόνο, είναι πολύ πιο πλούσιος σε χημικά στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο.

Πέραν του ίδιου του Ποσειδώνα, το Webb φωτογράφησε και επτά από τα 14 γνωστά φεγγάρια του πλανήτη, με πιο παράξενο τον Τρίτωνα, ο οποίος είναι καλυμμένος από παγωμένο συμπυκνωμένο άζωτο και ανακλά το 70% περίπου του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω του, με αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ πιο λαμπερός από τον ίδιο τον Ποσειδώνα.

Περαιτέρω παρατηρήσεις του Ποσειδώνα και του Τρίτωνα με το Webb προγραμματίζονται για το 2023.

Το James Webb Space Telescope έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική NASA σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ESA και την καναδική CSA. Οπως και στην περίπτωση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες έχει συμφωνηθεί ότι δικαιούνται τουλάχιστον το 15% του συνολικού χρόνου παρατήρησης με το Webb.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...