1433
| CreativeProtagon

Ιβάνκα Τραμπ – Λιζ Τσέινι: Βίοι παράλληλοι σε μια διαιρεμένη Αμερική

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 20:27
|CreativeProtagon

Ιβάνκα Τραμπ – Λιζ Τσέινι: Βίοι παράλληλοι σε μια διαιρεμένη Αμερική

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 20:27

Επιτέλους αυτό που σχεδόν όλος ο κόσμος – αλλά μόνο η μισή Αμερική – γνώριζε από την αρχή, αποκαλύπτεται τώρα σε όλο του το τραγικό εύρος: ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την εισβολή των οπαδών του στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, την 6η Ιανουαρίου του 2021, ήταν καθοριστικός, τόσο ώστε να κατηγορείται για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος σε 12σέλιδη ανακοίνωσή του υποστήριξε από την πλευρά του ότι η έρευνα του Κογκρέσου για την εισβολή στοχεύει στο να αποσπάσει την προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης από την «καταστροφή» της διακυβέρνησης Μπάιντεν ενώ επανέλαβε και τον ισχυρισμό του ότι έχασε τις εκλογές του 2020 μέσω νοθείας. Κατηγόρησε επίσης την ειδική εξεταστική επιτροπή πως το μόνο που επιδιώκει είναι ο αποκλεισμός του από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Τραμπ και πρώην συνεργάτες του θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, ούτε εάν θα τερματιστεί η καριέρα του στην πολιτική. Πάντως παραμένει γεγονός πως η ξεχασμένη Αμερική που επλήγη βαριά από την παγκοσμιοποίηση αλλά και η λευκή, ρατσιστική και αντιδραστική Αμερική εξακολουθούν να θεωρούν τον Ντόναλντ Τραμπ ηγέτη τους.

Ωστόσο  η Ρεπουμπλικανή αντιπρόεδρος της επιτροπής, η βουλευτής Λιζ Τσέινι σημείωσε στο Twitter πως η επιτροπή «δεν έχει αποφανθεί σχετικά με πιθανές αποπομπές εγκλημάτων. «Θα ανακοινώσουμε μια απόφαση για αυτό την κατάλληλη στιγμή».

Τα μήλα δεν έπεσαν κάτω από τη μηλιά

Γράφοντας για την Τσέινι, ο Τζιανλούκα Μερκούρι της Corriere della Sera θυμίζει πως είναι θυγατέρα του Ντικ Τσέινι. Σε αντίθεση, όμως, με τον πατέρα της, που επί χρόνια θεωρούταν ο Ρασπούτιν της αμερικανικής πολιτικής που είχε καταστήσει τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο υποχείριό του, η Λιζ Τσέινι είναι μία «υποδειγματική εκπρόσωπος του» λαού, υποστηρίζει ο ιταλός δημοσιογράφος, και προβαίνει στη σύγκριση του βίου και της πολιτείας της με το βίο και την πολιτεία της Ιβάνκα Τραμπ, μιας άλλης πρωταγωνίστριας αυτής της πολιτικής διαμάχης στο πλαίσιο της οποία διακυβεύεται η ίδια η αμερικανική δημοκρατία (και, μαζί, το μέλλον των δημοκρατιών όλου του κόσμου).

Επί μία τετραετία η Ιβάνκα Τραμπ επιδίωκε συνεχώς να παρουσιάζεται ως η «φωτεινή πλευρά του τραμπισμού», αναφέρει ο Μερκούρι. Παίρνοντας αποστάσεις από «από τον σεξισμό, τον ρατσισμό και τη λεκτική βία» του πατέρας της, επιθυμούσε να αναδειχθεί στη συνείδηση της αμερικανικής κοινής γνώμης ως εναλλακτικό πρότυπο γυναίκας σε σχέση με το μοντέλο της μετριοπαθούς φιλελεύθερης πολιτικού (Κάμαλα Χάρις) και εκείνο της οργισμένης ριζοσπάστριας (Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ).

Από εκλογική σκοπιά η Ιβάνκα Τραμπ έχει εμφανιστεί ακόμη και ως εν δυνάμει διεκδικήτρια μιας θέσης στο κοινοβούλιο των ΗΠΑ (και έχοντας κατά νου ακόμη και την προεδρία) ή ως εν δυνάμει Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, στο πλευρό Τζάρεντ Κούσνερ, συζύγου της και γαμπρού και πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Απέρριψαν το ενδεχόμενο νοθείας

Από τις ακροάσεις στο Κογκρέσο όσον αφορά τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο μάθαμε πως τόσο η Ιβάνκα Τραμπ όσο και ο Τζάρεντ Κούσνερ απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ περί νοθείας στις εκλογές μέσω των οποίων ο Τζο Μπάιντεν κατέκτησε τον Λευκό Οίκο το 2020. Στη συνέχεια ζεύγος αποφάσισε να απομακρυνθεί και από το Οβάλ Γραφείο, αφήνοντας μόνον του τον Ρούντολφ Τζουλιάνι να οργιάζει, στην απροκάλυπτη προσπάθειά του να κάνει το άσπρο μαύρο. 

Η Ιβάνκα Τραμπ καταθέτει στην Επιτροπή του Κογκρέσου για την εισβολή των οπαδών του πατέρα της στο Κογκρέσο, στις 6 Ιανουαρίου 2020. Ακριβώς από κάτω, με το μοβ φόρεμα, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Λιζ Τσέινι | EPA/JIM LO SCALZO

Ωστόσο δεν πείθονται όλοι στις ΗΠΑ για το αληθές των λεγόμενών τους και το γιατί το εξηγεί στο Mother Jones η Ινάε Οου: «Το να πιστεύει κανείς αυτήν τη μαρτυρία, τουλάχιστον πλήρως, σημαίνει ότι αγνοεί μία από τις πιο τυπικές ιστορίες της περιόδου Τραμπ. Την έχουμε δει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές: κολακευτικές ιστορίες που διαρρέουν τρόπον τινά στον Τύπο και απεικονίζουν τον Τζάρεντ και την Ιβάνκα ως τα λιγότερο χειρότερα μέλη του κόσμου MAGA (Make America Great Again, το σλόγκαν του Τραμπ το ακρωνύμιο του οποίο κατέστη συνώνυμο του ίδιου του τραμπισμού). Δεν αποτελεί σύμπτωση πως αυτή η τελευταία αποκάλυψη, που θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του ζευγαριού από την κατηγορία ότι διαδραμάτισε ρόλο στην υποκίνηση βίας στο Καπιτώλιο, γίνεται ακριβώς όταν η Επιτροπή για την 6η Ιανουαρίου τους παρουσιάζει ως το κύριο αξιοθέατο της ακροαματικής διαδικασίας», εξηγεί η αμερικανίδα δημοσιογράφος.

Δεν αποκλείεται το ζεύγος Ιβάνκα Τραμπ – Τζάρεντ Κούσνερ να αποστασιοποιήθηκε όντως από τον Λευκό Οίκο, μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ και την απόρριψη του εκλογικού αποτελέσματος. Αλλά ακόμη και εάν αυτή είναι η αλήθεια το έκανε με τρόπο ανεπαρκή ούτως ώστε να σωθεί η τιμή (και η καριέρα) της πρωτότοκης κόρης του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

«Ας υποθέσουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι αληθινός, ότι ο Τζάρεντ και η Ιβάνκα, γνωρίζοντας ότι ο μπαμπάς είχε ηττηθεί πριν από το επίσημο τέλος του αγώνα, αποφάσισαν να φύγουν γρήγορα. Σίγουρα δεν προκαλεί έκπληξη να διαβάζουμε ότι πέρασαν τις τελευταίες μέρες στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, έχοντας σε μεγάλο βαθμό την προσοχή τους στραμμένη στη φήμη τους. Αλλά το άνοιγμα του Τραμπ σε ξεκάθαρα ανισόρροπους χαρακτήρες και, τελικά, η εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, είναι απίστευτα καταδικαστικά στοιχεία από μόνα τους – και για άλλη μια φορά καταρρίπτουν την ιδέα ότι η Ιβάνκα λειτουργούσε ως κάποιο είδος κατευναστικής δύναμης εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η εικόνα κατασκευάστηκε από την ίδια την Ιβάνκα. Αλλά πώς στο καλό τα ΜΜΕ εξακολουθούν να ξεπλένουν το ζευγάρι;», διερωτάται η Ινάε Οου.

Η «αντιφρονούσα Ρεπουμπλικανή»

Στους αντίποδες της Ιβάνκα Τραμπ βρίσκεται η Λιζ Τσέινι. Είναι αυτή η «αντιφρονούσα Ρεπουμπλικανή» που εξήγησε «το σχέδιο επτά σημείων» που κατάστρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για να ανατρέψει την ήττα του. Ωστόσο ο ρόλος που διαδραματίζει στην ειδική εξεταστική επιτροπή για την εισβολή στο Καπιτώλιο, «αποτελεί την τελευταία πράξη μιας πορείας διαμετρικά αντίθετης από εκείνη της Ιβάνκα, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας αποτελούν η διαφάνεια και το θάρρος», σημειώνει ο δημοσιογράφος της Corriere. «Προσόντα που θα έπρεπε να έχουν καταστήσει τη Λιζ πρότυπο για όλο το κόμμα ενώ στον ανάποδο κόσμο που είναι πλέον η αμερικανική πολιτική την έχουν μεταμορφώσει στην μεγάλη προδότρια», συμπληρώνει.

Η βουλευτής του Ουαιόμινγκ και ο επίσης βουλευτής του Ιλινόι Ανταμ Κίζινγκερ είναι οι μοναδικοί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που δέχτηκαν να μετέχουν στην ειδική εξεταστική επιτροπή. Οσον αφορά το έργο που επιτελεί η Λιζ Τσέινι εντός της επιτροπής, με εγκωμιαστικά λόγια αναφέρεται σε αυτό και ο Εντουαρντ Λους, αρχισυντάκτης των Financial Times στις ΗΠΑ και αρθρογράφος της λονδρέζικης εφημερίδας.

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτό το τεράστιο σκάνδαλο σε μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα όπως είναι η αμερικανική, «η επίδοση της Λιζ Τσέινι θα δημιουργήσει ανεξίτηλες εντυπώσεις», υποστηρίζει. Γιατί είχε το θάρρος να πει πως «θα έρθει μια ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα υπάρχει πια. Αλλά η ατιμία του θα παραμείνει». Ομως το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, επισημαίνει ο Λους, αναφέροντας πως «ο Τραμπ θα μπορούσε να επανεκλεγεί στον Λευκό Οίκο το 2024 και η Τσέινι να έχει τελειώσει πολιτικά. Αλλά χάρη στη στάση της θα έχει κερδίσει μια θέση στην Ιστορία». Επειδή ρισκάρει πραγματικά τα πάντα, επιλέγοντας να εναντιωθεί στον Ντόναλντ Τραμπ υπέρ της αλήθειας και της δημοκρατίας. Είναι ή μάλλον ήταν το ανερχόμενο αστέρι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (νούμερο τρία στην ιεραρχία) ενώ τώρα ενδέχεται όντως η καριέρα της στην πολιτική να τερματιστεί πολύ γρήγορα.

Δοκιμασία θάρρους

«Η στάση της είναι η πιο σημαντική δοκιμασία θάρρους, αποτελεί προσωπική θυσία», συνοψίζει ο Εντουαρντ Λους. «Την 6η Ιανουαρίου και τις επόμενες ημέρες η Τσέινι ήταν μία μεταξύ πολλών άλλων επιφανών Ρεπουμπλικάνων που εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για ό,τι συνέβη», υπενθυμίζει ο αρθρογράφος των Finacial Times. Οι περισσότεροι, ωστόσο, πολύ σύντομα άλλαξαν άποψη. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, για παράδειγμα, αρχικά χαρακτήρισε τον Τραμπ ως «απεχθή άνθρωπο» αλλά στη συνέχεια ψήφισε υπέρ της απαλλαγής του. Και ο Τεντ Κρουζ, ο γερουσιαστής του Τέξας, αφότου περιέγραψε την εισβολή στο Καπιτώλιο ως «τρομοκρατική επίθεση», ανασκεύασε τη γνώμη του υπό την πίεση του σκληροπυρηνικού σχολιαστή του FOX NEWS Τάκερ Κάρλσον, η εκπομπή του οποίου αποτελεί σύμφωνα με τον Εντουαρντ Λους «την παλλόμενη καρδιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σήμερα».

Οσον αφορά την Λιζ Τσέινι τον Αύγουστο ενδέχεται να ηττηθεί στις προκριματικές εκλογές από έναν υποψήφιο που χρηματοδοτείται από τον Τραμπ. Ενώ η Ιβάνκα μάλλον θα τη γλιτώσει και θα συνεχίσει να ονειρεύεται μια καριέρα στην πολιτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News