172
|

ΠΙΟΠ/Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα: Το πολύπλοκο φαινόμενο του ελληνικού τουρισμού

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 19:05

ΠΙΟΠ/Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα: Το πολύπλοκο φαινόμενο του ελληνικού τουρισμού

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 19:05

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει όψεις της ιστορίας της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, σε μια σειρά σύντομων συζητήσεων (podcasts) με μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Ο τουρισμός αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της ελληνικής οικονομίας με σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδρομή της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς συνομιλούμε με τον δρ Άγγελο Βλάχο, ιστορικό του ελληνικού τουρισμού και εμπειρογνώμονα σε θέματα τουριστικής πολιτικής.

Πού τοποθετούνται οι απαρχές του ελληνικού τουρισμού; Ποιες είναι οι βασικές τομές που αναγνωρίζει κανείς στην εξέλιξή του; Ποιος ήταν ο ρόλος του κράτους, των διανοούμενων, των ιδιωτών, των τοπικών κοινοτήτων; Σε ποιο πλαίσιο διαμορφώθηκε η νεότερη τουριστική γεωγραφία της χώρας: πώς η Μύκονος ή η Σαντορίνη έγιναν διεθνείς προορισμοί ξεπερνώντας τα ελληνικά σύνορα; Πώς αναδείχθηκε η σύγχρονη ελληνική ξενοδοχία στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας; Πόσο ανταγωνιστικός υπήρξε ιστορικά ο ελληνικός τουρισμός και πόσο μπορεί να παραμείνει μετά τη συγκυρία της τρέχουσας πανδημίας, βασιζόμενος στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα;

Αυτά και πολλά άλλα συναφή ερωτήματα απαντώνται στη συζήτηση.

Ακούστε το επεισόδιο (διάρκειας 32΄) εδώ .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News