Σιαμαία ενός έτους, που γεννήθηκαν με ενωμένο το πίσω μέρος του κρανίου τους, κατάφεραν για πρώτη φορά να δουν το ένα το πρόσωπο του άλλου, μετά την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκαν για τον διαχωρισμό τους.
Η επέμβαση, που διήρκεσε 12 ώρες, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ιατρικό Κέντρο Soroka του Ισραήλ και απαιτήθηκαν μήνες προετοιμασίας, καθώς και η συνεργασία δεκάδων ειδικών από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το BBC.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 20 επεμβάσεις τέτοιου τύπου, με εξαιρετικά υψηλό βαθμό κινδύνου και δυσκολίας.
Η προετοιμασία περιλάμβανε επίσης τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου εικονικής πραγματικότητας των διδύμων, δήλωσε ο Μίκι Γκίντεον, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Soroka.
«Τα δίδυμα πλέον αναπνέουν και τρώνε μόνα τους», είπε ο Ελντάντ Σίλμπερσταϊν, επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής του Soroka.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, μήνες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, φουσκωτές σακούλες σιλικόνης τοποθετήθηκαν με ειδικό τρόπο στο κεφάλι τους και σταδιακά επεκτάθηκαν, ώστε να τεντώσουν το δέρμα. Το νέο δέρμα χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για να κλείσει τα οστά του εγκεφάλου τους, μετά την ανακατασκευή των κρανίων.
«Προς μεγάλη μας χαρά, όλα πήγαν όπως τα περιμέναμε», πρόσθεσε ο Σίλμπερσταϊν.
Τα κορίτσια, που γεννήθηκαν τον Αύγουστο του 2020, αναμένεται να έχουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News